Lahopuuaitatalkoot tulevat - monimuotoisempaa kaupunkiluontoa ja viihtyisyyttä asukkaille

  • Jaa Facebookissa
  • TwitterX
19.4.2016 klo 13.35

Espoo järjestää Suurpellossa ja Puolarmaarissa lahopuuaitatalkoot, joissa kaupunkilaiset pääsevät tekemään omasta lähiympäristöstään viihtyisämmän ja lisäämään samalla luonnon monimuotoisuutta.

Suurpellossa ja Puolarmaarissa järjestetään lahopuuaitatalkoot vapun jälkeen viikolla 18 - tarkoituksena on hyödyntää puutarha- ja hakkuujätettä, kuten risuja ja lahopuuta, kauniiden ja luonnon monimuotoisuutta lisäävien lahopuuaitojen rakennusmateriaalina.

Puutarhajäte nähdään usein hyödyttömäksi ylijäämätavaraksi, joka muuten päätyisi kaatopaikalle - tai pahimmassa tapauksessa hylättäisiin lähimpään metsikköön. Metsäluonnossa puutarhajäte voisi lisätä haitallisia vieraslajeja.

”Nyt käytetään hyödyksi ilmaista, läheltä saatavaa materiaalia. Lahopuuaidat lisäävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta, kun linnuille ja hyönteisille ei enää muuten ole niin paljon tarjolla luontaisia suojapaikkoja, kuten viljelmiä. Aidat voivat olla myös esteettisiä ja niitä voi käyttää alueiden rajaamiseen ja erottamiseen toisistaan”, sanoo metsänhoitaja Sini Miettinen Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Lahopuuaidoista saavat uuden pesäkolon muun muassa pölyttävät hyönteiset, joiden kantojen vähenemiseen on jo kiinnitetty huomiota Keski-Euroopassa. Hyönteiskannan hyvinvointi taas heijastuu suoraan satojen määriin ja laatuun. Lahopuista voikin löytyä uusi koti esimerkiksi leppäkertulle, villimehiläiselle, harsokorennolle ja päiväperhoselle. 

Aitatalkoilla muutetaan ympäröivää kaupunkiympäristöä viihtyisämmäksi. Puolarmaarissa talkooalue sijaitsee siirtolapuutarhan vierellä, joten puujätettä kertyy paljon luonnostaan. Suurpellossa siivotaan vanhaa joutomaata.

”Tämä on hyvä tilaisuus kaupunkilaisille vaikuttaa itse omaan lähiympäristöönsä”, Miettinen sanoo.

Aidat lahoavat alhaalta päin, joten päälle voi rakentaa lisää aitaa aina entisen maatuessa. Aidan nikkaroiminen ei ole vaikeaa - kaupunki pystyttää talkoolaisille valmiiksi aidan tukitolpat, ja talkoiden aikana paikalla on ohjaaja auttamassa aidan rakentamisessa. Kaupunki tarjoaa myös suojahanskoja talkoolaisten käyttöön.

Lahopuuaitatalkoot ovat osa tänä vuonna vietettävää Vihervuotta, jonka teemana on suomalainen maisema.

”Lahopuuaitatalkoot ovat maisemanhoitoa parhaimmillaan - muutamme ympäristön luonnolle ja ihmiselle paremmaksi”, sanoo Miettinen.

Mukaan lahopuuaitatalkoisiin ehtii vielä. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä:

metsänhoitaja Sini Miettiseen (Espoon kaupunki, kaupunkitekniikan keskus): 046 8771841, sini.miettinen(at)espoo.fi

Lue lisää lahopuutarhoista Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta