Yhdessä lasten kanssa tehty Kurkkaa Espooseen -kirja esittelee kaupunkia piirroskuvin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.1.2021 klo 11.03

Kurkkaa Espooseen on kuvakirja, joka esittelee kuvien avulla Espoon kaupunkikeskukset. Kirja on julkaistu tammikuussa 2021 ja se on Espoon kaupungin lahja kaikille 4-vuotiaille espoolaislapsille.

– Espoon asukasmäärä kasvaa vuosittain noin 4500 uudella asukkaalla. Espoossa nähdään tärkeänä, että uudet asukkaat kiinnittyvät Espooseen ja löytävät täältä itselleen merkityksellisiä paikkoja ja oppivat näkemään oman asuinalueensa erityispiirteitä, sanoo kulttuuripäällikkö Tiina Kasvi.

Carlos Da Cruzin kuvittama kirja on tekstitön. Kuvitusten tarkoituksena on herättää lapset itse kertomaan merkityksellisiä tarinoita lasten ja perheiden omasta arjesta Espoossa, omassa kotikaupungissa.

Kurkkaa Espooseen on syntynyt esiopetusryhmien ja Da Cruzin yhteistyönä. Lapset ovat saaneet kommentoida piirrosluonnoksia ja toivoa, mitä kuvituksissa näkyy. Lasten ehdotusten perusteella kuvituksiin on lisätty esimerkiksi Tapiolan juustomeri sekä Suvelan ankkapuisto. Osa kuvitustyöhön osallistuneista esiopetusryhmistä retkeili piirrosten kohteissa ja keskusteli lähiympäristön merkityksestä. Lasten ajatuksia kerättiin kirjan yhteydessä myös kaupungin strategian eli Espoo-tarinan päivitystyötä varten.

Koristeellinen kuva.
Ote Tapiolan alueen kuvituksesta. Kuvitus: Carlos Da Cruz.

Valtuustokauden 2017–2021 yksi neljästä poikkihallinnollisesta kehitysohjelmasta on Osallistuva Espoo. Tämän ohjelman puitteissa on edistetty kuntalaisten osallisuutta hyödyntämällä rohkeasti uusia tapoja ja välineitä.

– Halusimme huomioida lasten näkökulman asukasosallisuuden kehittämisessä. Osallistuva Espoo -kehitysohjelman tuella olemme voineet kirjaprojektissa tuoda esille esikouluikäisten lasten asiantuntijuutta omasta asuinalueestaan. Kirja on ollut poikkeuksellinen projekti, jossa on hyödynnetty sekä osallisuuden, yhteistyön että kulttuurikasvatuksen keinoja aivan uusilla tavoilla, Kasvi kertoo.

Kirja jaetaan kaikille vuosina 2017 ja 2018 syntyneille espoolaislapsille 4-vuotisneuvolakäynnin yhteydessä vuosina 2021 ja 2022. Lisäksi kirja toimitetaan kaikkiin esiopetusryhmiin, kunnallisiin varhaiskasvatusryhmiin ja kirjastoihin.

Kirjan julkistamista juhlistetaan virtuaalisesti to 28.1.2021 klo 14.00. Tilaisuus on kaikille avoin ja se järjestetään Teamsissa.

Lisätiedot
Tiina Kasvi, kulttuuripäällikkö
p. 050 3019426, tiina.kasvi@espoo.fi