Kiintorastit

Tulostettavat kiintorastikartat:

Keskuspuisto kiintorastit 2019 (pdf, 1703 Kt) 
Leppävaara kiintorastit 2019 (pdf, 1315 Kt)
Oittaa kiintorastit 2019 (pdf, 1488 Kt)
Iso Vasikkasaari kiintorastit 2019 (pdf, 297 Kt)
Stora Herrö kiintorastit 2019 (pdf, 344 Kt)

Kaikkien karttojen kiintorastit on päivitetty keväällä 2019. Rastit sijaitsevat sekä helpoissa että vaativissa maastoissa. Kaikki rastit on kiinnitetty puuhun ja varustettu heijastimilla, joten niitä voi käyttää myös yösuunnistukseen. Sopivat rastit valitsemalla voi suunnitella itselleen omaan aikatauluun ja taitotasoon sopivan reitin. Isoon Vasikkasaareen ja Stora Herröseen pääsee kätevästi saaristoliikenteen veneillä.

Leppävaaran kiintorastit

Leppävaaran kuntoradan läheisyyteen on sijoitettu 18 kiintorastia. Suunnistusmaastona Leppävaara on sopiva aloittelijalle. Kuivalla säällä parhaat jalkineet ovat lenkkitossut, mutta märällä kelillä voivat tossut kastua. Maasto vaihtelee, mutta on pääosin hyväkulkuista kalliota. Kartan mittakaava on 1:10 000.

Keskuspuiston kiintorastit

Keskuspuiston alueella on 23 rastia. Kiintorastisto on helpohko, mutta vaativampiakin rastipisteitä on. Rasteille on helppo lähteä joko Olarista, Puolarmaarista tai Sunasta. Parhaat jalkineet kuivalla säällä ovat lenkkitossut. Alueella on paljon soita ja ojia, jotka ovat hyvin märkiä etenkin sateisella säällä. Kartan mittakaava on 1:10 000.

Oittaan kiintorastit

Oittaan kiintorastistossa on 18 rastia. Ne sijaitsevat Oittaan ulkoilukeskuksen ja Kehä III:n välissä. Maastossa on kuntoratoja ja suuri voimalinja, jotka helpottavat suunnistusta. Niistä huolimatta suunnistus voi olla myös vaikeaa vaativien rastipisteiden vuoksi. Kartan mittakaava on 1:10 000.

Ison Vasikkasaaren kiintorastit

Ison Vasikkasaaren kiintorastistossa on 6 rastia. Maasto on hieno yhdistelmä saaristomaisemaa ja metsää. Kartan mittakaava on 1:5000.

Stora Herrön kiintorastit

Stora Herrön kiintorastistossa on 8 rastia. Maasto on hieno yhdistelmä saaristomaisemaa ja metsää. Kartan mittakaava on 1:4000.

Suunnistusohjeet

Kaikkien karttojen rasteille voi lähteä mistä vaan kartan alueelta. Erityisen hyviä lähtöpaikkoja ovat karttaan kolmiolla merkityt lähtöpaikat, joita on kartasta riippuen 1-3. Rastipisteet voi yhdistää radaksi haluamallaan tavalla, eikä niiden kiertäminen vaadi tulostetun kartan lisäksi erityisvarusteita. Suositeltavat varusteet kartan lisäksi ovat vettä kestävät urheilujalkineet, kompassi ja läpinäkyvä karttamuovi.

Rastipisteet on numeroitu vaativuuden mukaan kaksinumeroisesti. Ensimmäinen numero kertoo rastipisteen vaativuuden ja jälkimmäinen numero on juokseva. Esimerkiksi 31, 32, 33 ovat kaikki yhtä vaativia rastipisteitä, joiden vaativuusnumero on 3. Näitä vaativimpia ovat esimerkiksi, vaativuusjärjestyksessä helpoimmasta vaikeimpaan, 42, 51, 65 ja 72. 

Kaikissa kiintorasteissa on olemassa myös sähköinen leimausmahdollisuus. Ohjeet ovat seuraavat:

 • Rekisteröidy aluksi Espoon kiintorastien nettisivulla espoonsuunta.fi/rastit.
 • Suositus: Voit helpottaa leimausta lataamalla Google Playn kautta (Androidissa) Espoon kiintorastit-sovelluksen. Huom! Sovelluksen lataaminen ei ole välttämätöntä. Sähköinen leimaus onnistuu myös yllä mainitun nettisivun kautta.
 • Tämän jälkeen rastikohtainen leimaus on mahdollista seuraavilla tavoilla:
  • Anna sovellukselle sama käyttäjätunnus, jonka olet aiemmin luonut kiintorastien nettisivuilla. Leimaus tapahtuu automaattisesti kännykän gps:n avulla, kun olet riittävän lähellä rastia. Mikäli kännykkä ei tunnista rastia, vaikka olet oikeassa paikassa, voit käyttää leimaukseen alla olevia vaihtoehtoja.
   • Lue rastilipun qr-koodi kännykällä (ei vaadi sovellusta). Qr-koodi ohjaa automaattisesti nettisivulle leimaukseen.
   • Ota rastin kirjaintunnus muistiin ja kirjaa se nettisivulle, joko kännykällä heti maastossa, tai myöhemmin kotona tietokoneella (ei vaadi kännykkää tai sovellusta, kirjaintunnuksen voi kirjoittaa vaikka kynällä muistiin kartan reunaan).

Nettisivun laskuri hoitaa sähköisen leimauksen pistelaskun automaattisesti. Pisteet lasketaan rastipisteen vaativuuden mukaan, yhdeltä rastilta saa siis pisteitä 2-9.

Leppävaaran suunnistukartta