Kiintorastit

Tulostettavat kiintorastikartat (A4):

Kiintorastit on päivitetty keväällä ja kesällä 2021. Rastit sijaitsevat sekä helpoissa että vaativissa maastoissa. Kaikki rastit on kiinnitetty puuhun ja varustettu heijastimilla, joten niitä voi käyttää myös yösuunnistukseen. Sopivat rastit valitsemalla voi suunnitella itselleen omaan aikatauluun ja taitotasoon sopivan reitin. Kesäkaudella Isoon Vasikkasaareen ja Stora Herröseen pääsee kätevästi saaristoliikenteen veneillä.

Keskuspuiston kiintorastikartta 2021 - ei saavutettava (pdf, 1699 Kt)
Leppävaaran kiintorastikartta 2021 - ei saavutettava (pdf, 1343 Kt) 
Oittaan kiintorastikartta 2021 - ei saavutettava (pdf, 1472 Kt)
Ison Vasikkasaaren kiintorastikartta 2021 - ei saavutettava (pdf, 305 Kt)
Stora Herrön kiintorastikartta 2021 - ei saavutettava (pdf, 352 Kt)

Leppävaaran kiintorastit

Leppävaaran kuntoradan läheisyyteen on sijoitettu 18 kiintorastia. Suunnistusmaastona Leppävaara on sopiva aloittelijalle. Kuivalla säällä parhaat jalkineet ovat lenkkitossut, mutta märällä kelillä voivat tossut kastua. Maasto vaihtelee, mutta on pääosin hyväkulkuista kalliota. Kartan mittakaava on 1:10 000.

Keskuspuiston kiintorastit

Keskuspuiston alueella on 23 rastia. Kiintorastisto on helpohko, mutta vaativampiakin rastipisteitä on. Rasteille on helppo lähteä joko Olarista, Puolarmaarista tai Sunasta. Parhaat jalkineet kuivalla säällä ovat lenkkitossut. Alueella on paljon soita ja ojia, jotka ovat hyvin märkiä etenkin sateisella säällä. Kartan mittakaava on 1:10 000.

Oittaan kiintorastit

Oittaan kiintorastistossa on 18 rastia. Ne sijaitsevat Oittaan ulkoilukeskuksen ja Kehä III:n välissä. Maastossa on kuntoratoja ja suuri voimalinja, jotka helpottavat suunnistusta. Niistä huolimatta suunnistus voi olla myös vaikeaa vaativien rastipisteiden vuoksi. Kartan mittakaava on 1:10 000.

Ison Vasikkasaaren kiintorastit

Ison Vasikkasaaren kiintorastistossa on 6 rastia. Maasto on hieno yhdistelmä saaristomaisemaa ja metsää. Nämä rastit sopivat hyvin vaikka saaren kokonaisvaltaiseen tutustumiseen. Kartan mittakaava on 1:5000.

Stora Herrön kiintorastit

Stora Herrön kiintorastistossa on 8 rastia. Maasto on hieno yhdistelmä saaristomaisemaa ja metsää. Maasto on paikoitellen melko hankalakulkuista, ei suositella huonojalkaisille. Kartan mittakaava on 1:4000.

Suunnistusohjeet

Kaikkien karttojen rasteille voi lähteä mistä vaan kartan alueelta. Erityisen hyviä lähtöpaikkoja ovat karttaan kolmiolla merkityt lähtöpaikat, joita on kartasta riippuen 1-3. Rastipisteet voi yhdistää radaksi haluamallaan tavalla, eikä niiden kiertäminen vaadi tulostetun kartan lisäksi erityisvarusteita. Kartan lisäksi on hyvä olla kompassi, läpinäkyvä karttamuovi sekä vettä kestävät urheilujalkineet.

Rastipisteet on numeroitu vaativuuden mukaan kaksinumeroisesti. Ensimmäinen numero kertoo rastipisteen vaativuuden ja jälkimmäinen numero on juokseva. Esimerkiksi 31, 32, 33 ovat kaikki yhtä vaativia rastipisteitä, joiden vaativuusnumero on 3. Näitä vaativimpia ovat esimerkiksi, vaativuusjärjestyksessä helpoimmasta vaikeimpaan, 42, 51, 65 ja 72. 

Kaikissa kiintorasteissa on olemassa sähköinen leimausmahdollisuus. Leimausohjeet:

  • Rekisteröidy Espoon kiintorastien sivulla espoonsuunta.fi/rastit.
    • Voit myös helpottaa leimausta lataamalla Google Playsta (Android) Espoon kiintorastit -sovelluksen. Sähköinen leimaus onnistuu kuitenkin myös ilman sovellusta, yllä mainitulla sivulla.
  • Rekisteröinnin jälkeen leimauksen voi tehdä seuraavilla tavoilla:
    • Sovelluksella: Anna sovellukselle sama käyttäjätunnus, jonka olet luonut kiintorastien nettisivulla. Leimaus tapahtuu automaattisesti kännykän gps:n avulla, kun olet riittävän lähellä rastia. Mikäli kännykkä ei tunnista rastia, vaikka olet oikeassa paikassa, voit käyttää leimaukseen alla olevia vaihtoehtoja.
    • Kännykällä, ilman sovellusta: Lue rastilipun QR-koodi kännykällä. QR-koodi ohjaa automaattisesti nettisivulle leimaukseen.
    • Ota rastin kirjaintunnus muistiin ja kirjaa se nettisivulle. Joko kännykällä heti maastossa tai myöhemmin kotona tietokoneella (voit kirjoittaa rastin kirjaintunnuksen muistiin vaiikka kartan reunaan).

Nettisivun laskuri hoitaa sähköisen leimauksen pistelaskun automaattisesti. Pisteet lasketaan rastipisteen vaativuuden mukaan, yhdeltä rastilta saa 2 - 9 pistettä.