Kaupunkigalleria - kulttuuriloma Espoossa

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
10.2.2021 klo 11.21


Kuvassa teksti: Kaupunkigalleria. Löydä talven valot eri puolilta Espoota. 22.-28.2.2021.Taide levittäytyy kaupunkiympäristöön talvilomaviikolla, kun Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut tuo valo- ja ääni-installaatiota eri puolille kaupunkia. Lähde ulkoilemaan Tapiolaan, Leppävaaraan, Espoon keskukseen ja Järvenperään taideteosten äärelle helmikuun viimeisellä viikolla. Teokset sijaitsevat Näyttelykeskus WeeGeen, Espoon kulttuurikeskuksen, Sellosalin, Kannusalin ja Lasten kulttuurikeskus Auroran lähiympäristöissä.

Valo- ja ääniteokset ovat esillä useana eri päivänä ja iltana, ja niitä voi käydä katsomassa rauhassa omaan tahtiin koronaturvallisesti. Muistathan kuitenkin turvavälit ja maskin käytön myös ulkona teosten luona! 

Milloin?
Espoon koululaisten talvilomaviikolla eli 22.-28.2. Päivät ja kellonajat vaihtelevat hieman eri kohteiden välillä, joten tarkista tarkemmat ajat sijainnin mukaan.

Missä?
Teoksia löytyy eri puolilta Espoota: Näyttelykeskus WeeGeen ja Espoon kulttuurikeskuksen läheltä Tapiolasta, Sellosalin luota Etelä-Leppävaarasta, Kannusalin lähialueelta Espoon keskuksesta ja Lasten kulttuurikeskus Auroran luota Järvenperästä.

1. Espoon keskus
ma 22. - su 28.2. klo 16.00-22.00
Kannusali

Espoon keskuksen alueella on koettavana valo- ja projisointiteoksia neljässä eri sijainnissa.

Teokset sijoittuvat Kannusalin lähiympäristöön hyödyntäen alueen olemassa olevia rakennuksia ja ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Teokset ovat  parhaimmillaan ilta-aikaan.

Lue lisää Kannusalin taide-elämyksestä Kannusalin verkkosivuilta.

2. Tapiola
ma 22. - su 28.2.
Espoon kulttuurikeskus

 • Valoteos: ”Vapaa” (Ainu Palmu)
  Sijainti: Kulttuurikeskuksen ja Amfin välissä (näkyy uimahallille päin)
  Esillä: pe 26. - su 28.2.

  Minä rajoitan vapauttasi (toivon, että huomaan sen pian)

  Isaiah Berlin esitteli inspiroivasti positiivisen ja negatiivisen vapauden vuonna 1958 esseessään Kaksi vapauden käsitettä. Siinä hän määritteli positiivisen vapauden niin, että se on vapautta tehdä jotain. Negatiivinen vapaus tarkoittaa tilannetta, jossa ihminen on vapaa pakotteista. Charles Taylor lisää vuonna 1979: Negatiivinen vapaus tarkoittaa mahdollisuutta, positiivinen vapaus toimijuutta. Oppenheimer ja MacCallum halusivat puolestaan tehdä poliittisesti neutraalin määritelmän vapaudesta. Vapautta kuvaavat väitteet voidaan esittää muodossa: X:n vapaus Y:stä Z:aan. Omat normimme määrittelevät vapauden muuttujia.
   
 • Valoteos: "Nevermind the Pollocks" (Ghost Project)
  Sijainti: Kulttuurikeskuksen viereinen suihkulähde
  Esillä: pe 26. - su 28.2.
   
 • Ääniteos: "Toivon ett voisit olla vapaa" ja "Nää ei sulje toisiaan pois"(Juho Kuusi)
  Sijainti: Amfi
  Esillä: pe 26. - su 28.2.

  Toivon ett voisit olla vapaa -ääni-installaatio on hakenut inspiraatiota niin Ainu Palmun Vapaa-valoteoksen teemasta kuin sijainnista luistelukentän yhteydessä. Sen äänimaailmassa kuullaan vaikutteita klassisesta musiikista 80-luvun syntetisaattoreihin ja kaupunkiäänimaisemiin, johon yhdistyy teemaa käsittelevä spoken word -runous.
   
 • Valoteos: Happy-Rombi! (Jarkko Lievonen)
  Sijainti: Kulttuurikeskuksen kuutio
  Esillä: ma 22. - su 28.2.

  Happy-Rombi! on värikäs hyvän mielen valoteos! Se leikittelee alati muuttuvilla värikuvioillaan ja geometrisella suhteellaan arkkitehtuuriin. Teos avautuu kulmauksesta vinoneliön mallisesti kahteen eri suuntaan niin, että kulmauksen keskikohdan suunnasta, eli luistelujäältä pääsee nauttimaan parhaiten koko sen värikirjosta!
   
 • Nukkenäyttely - Teatteri Hevosenkengän nuket tervehtivät talvilomalaisia
  Esillä: ma 22. - su 28.2.

  Teatteri Hevosenkengän nuket tervehtivät talvilomaa viettäviä urbaaneja ulkoilijoita Espoon kulttuurikeskuksen ikkunoissa. Nukkenäyttely esittelee erilaisia teatterinukkeja Teatteri Hevosenkengän 45-vuotisen historian varrelta. Mukana on alkuaikoina estradilla nähtyjä Sara Sirenin nukkeja ja uudempia, ajankohtaisessa ohjelmistossa seikkailevia Fanni Liedon nukkeja.

  Lue lisää Espoon kulttuurikeskuksen taide-elämyksestä Espoon kulttuurikeskuksen verkkosivuilta.
   

ti 23. - la 27.2.
Näyttelykeskus WeeGee

Cafe Zoceria WeeGee & Lelumuseo Hevosenkengän talvileikkipiha
Avoinna: ti 23.2. – la 27.2. klo 11–16

WeeGeen puistossa voi hiihtolomaviikolla leikkiä lumileikkejä. Pihasta löytyy minisuksia, kelkkiksiä, mäkihyppääjiä ja lumilapioita. Rakenna lumiukko, kelkkiksille laskurata tai mäkihyppääjille hyppyri! Osallistu myös hauskaan lelusuunnistukseen ja tehtyäsi suunnistuksen voit poiketa Cafe Zoceria WeeGeeseen, niin saat mukaasi pienen palkinnon.

Cafe Zoceria WeeGee tarjoilee päivittäin lounasta sekä laadukkaita kahveja, teetä ja konditoriatuotteita. 

EMMA – Espoon modernin taiteen museo: Virtuaalinen taideloma

Vietä taiteellista hiihtolomaviikkoa Espoon modernin taiteen museon kanssa virtuaalisesti etäyhteyden avulla. Joka päivä klo 13–14.30 on erilaista ohjelmaa, jossa pääset tekemään taidetta. Jokaisen päivän ohjelmaan ilmoittaudutaan erikseen ja vastausviestissä saat osallistumislinkin ja tarkemmat tekniset ohjeet Zoom-alustan käytöstä. Zoom-ohjelmaa ei tarvitse ladata omalle koneelle, vaan voit liittyä mukaan selaimen kautta. Katso päiväkohtainen ohjelma ja ilmoittaudu maksutta EMMAn verkkosivujan kautta. 

3. Leppävaara
ma 22. - su 28.2.
Sellosali
TALVI IVLAT tuo äänen, valon ja värin Soittoniekanaukiolle


Sellosalin edustalla sijaitseva Soittoniekanaukio ja sen laitojen suuret ikkunat heräävät eloon. Aukion täyttävä installaatio TALVI IVLAT tuo harmaaseen helmikuuhun väriä, liikettä ja ääntä. Sellosali toteuttaa aukiolle monitasoisen kokonaisuuden yhteistyökumppaneinaan Sellon kirjasto ja Musiikkiopisto Juvenalia. Valotaiteen, äänitaiteen ja liikkuvien hahmojen muodostama installaatio koostuu useasta osasta: mukana ovat Sellosalin yleisölämpiön, kirjaston sekä Juvenalian ikkunat, joissa katsojan mielikuvitusta ruokkivat niin suuret kankaat, kirjaston poistokirjat kuin liikkuvat, mekaaniset muusikkohahmot. Kaikkea tätä tarkkailevat ivlat, satuhahmot ja ”kulttuurin hyvät henget”, joita voi löytää Ida Tommisen kuvittamina aukion laidoilta. 

Lue lisää Sellosalin taide-elämyksestä Sellosalin verkkosivuilta.
 

4. Järvenperä
ma 22. - su 28.2.
Lasten kulttuurikeskus Aurora

Taianomainen talvi 

Auroran talvilomaviikolla lapset ovat taiteilijoita. Lapset suunnittelevat, miltä pihapiirin rakennusten seinät näyttäisivät, jos he saisivat itse päättää. Maalaukset ja piirustukset projisoidaan seiniin hämärän laskeutuessa. Yllätyksellisten valomuraalien lisäksi lapset toteuttavat talvilomaviikon äänimaailman. Uniikki ääniteos täydentyy Auroran taideohjaajien kirjoittamien ja lausumien talvitunnelmallisten runojen myötä.

Lasten kulttuurikeskus Aurora haluaa osallistavalla toteuttamistavalla kertoa, ettemme ole kadonneet mihinkään, vaan vahvasti olemassa ja uusia kokemuksia kaikille yhdessä luomassa.

 • Valomuraaliteokset Taidetalon & Meijerin seinät:
  Viherlaakson koulun 6. luokkalaiset
  Puutarhurin päiväkodin eskarit
  Auroran taidekerholaiset, espoolaiset lapset
   
 • Ääniteos:
  Runot ja lukijat taideohjaajat Laura Pokela, Arja Rantala, Jenni Vilander
  Äänimaailma Talvitarinat-äänityöpajan osallistujat
  Äänisuunnittelija Petrus Rapo / Vallila Audio Post
   
 • Talvisäihke - lumiseikkailurata, omatoiminen

  Nappaa taskuusi tumpullinen talven taikaa ja ripaus rohkeutta. Lumisella seikkailuradalla hiivitään halki jäisten vuorten, sukelletaan hopeiseen putoukseen ja loikataan yli lumiesteiden. Perillä säihkytään yhdessä valkeana kimaltavan hangen kanssa. 
  Suunnittelu ja toteutus: taideohjaajaa Jenni Vilander 

  Mielikuvituksen taikaa – talviseikkailupolku, omatoiminen 
  Löydätkö talvisia timantteja? Oletko koskaan miettinyt mitä veisit lahjaksi keijukaisille? Onnistuuko lumessa hiipiminen? Oletko nähnyt lumessa suuria, pelottavia jälkiä? Ei huolta, myös pelkopurkki on käytössäsi.  
  Suunnittelu ja toteutus: taideohjaajaa Terhi Jokiaho

  Lue lisää Auroran taide-elämyksestä Auroran verkkosivuilta.


Kuva: Valoteosten sarja toi taiteen kaupunkiympäristöön joulukuussa Espoossa. Kuvassa Alexander Salvesenin Relations Of Colour -teos Espoonlahdessa (kuva: Mirella Penttilä).