Ammattitaiteilijan työskentelyapuraha ohjaaja Anastasia Lobkovskille

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
28.1.2019 klo 14.30

Ammattitaiteilijan työskentelyapurahan saanut ohjaaja Anastasia Lobkovski iloitsee saamastaan mahdollisuudesta keskittyä pitkän elokuvan tekoon
Kasvokuva Anastasi Lobkovski
Espoon kaupungin kulttuurilautakunta myönsi joulukuussa ammattitaiteilijan työskentelyapurahan vuodeksi 2019 Anastasia Lobkovskille (s.1981). Ohjaaja Lobkovski on koulutukseltaan taiteen maisteri Aalto-yliopiston Elokuvataiteen laitokselta sekä kuvataiteen maisteri Kuvataideakatemiasta. Hän on syntynyt Venäjällä monikulttuuriseen perheeseen, mutta tullut lapsena paluumuuttajana sukunsa synnyinseuduille Suomeen. Espoossa Lobkovski on asunut vuodesta 2013. (Kuva: Konstantin Lobkovskij)

Anastasia Lobkovski on tehnyt viidentoista vuoden ajan useita kansainvälisillä festivaaleilla näytettyjä ja palkittuja lyhytelokuvia. Ohjaaja kokee omalle luovuudelleen ja kehitykselleen elintärkeäksi päästä tekemään ensimmäinen oma pitkä elokuva, mikä on nyt mahdollista apurahan tuoman taloudellisen tuen turvin. 
 
Työn alla oleva pitkä Indie-elokuva on työnimeltään Arkkityypit ja se käsittelee yksilön suhdetta yhteisöön sekä vertauskuvallisesti erilaisuuden tuomia pelkoja nyky-yhteiskunnassa. “Tarinan sisältämä huumori on tehokas keino, joka tekee aiheesta helpommin lähestyttävän syventäen samalla draamaa. Elokuvan sanoma on ihmisiä yhdistävä ja sen lopussa on toivoa paremmasta”, kuvailee Lobkovski. 

Elokuvaprojektin työryhmässä ovat mukana lahjakas komedienne Alina Tomnikov, käsikirjoittaja Jarkko Olavi Virtanen, äänisuunnittelija Jukka Nurmela ja säveltäjä Antti Hirsiaho. Jäsenet ovat tuttuja keskenään vuosien takaa ja heidän välillään on luottamus, jonka avulla eri osa-alueet tukevat toisiaan. ”Tarkoituksena on tehdä rennolla otteella elokuva, joka on ajankohtainen juuri tässä ajassa”, kertoo Lobkovski. Elokuva saa ensi-iltansa keväällä 2020.
 
Naisohjaajia valmistuu vuosittain Suomessa yhtä paljon kuin miehiä, jotka kuitenkin yhä edelleen pääsevät helpommin harjoittamaan ammattiaan. Monipuolisuuden tarpeesta on alettu keskustella yhä enemmän ja Lobkovski haluaa ohjaajana olla vaikuttamassa omalta osaltaan naiskuvan laajenemiseen elokuvissa. ”Kenen kertomina näemme tarinoita valkokankaalla vaikuttaa omalta osaltaan siihen millaisena käsitämme ympäröivän maailman ja paikkamme siinä”, hän kiteyttää.


Ammattitaiteilijan työskentelyapuraha vuosittain yhdelle taiteilijalle

Ammattitaiteilijan työskentelyapuraha on tarkoitettu espoolaisille ammattitaiteilijoille taiteenalasta riippumatta, ja se myönnetään yhdelle taiteilijalle vuodeksi kerrallaan. Apurahan suuruus on 1 709,37 euroa kuukaudessa. Vuodelle 2019 ammattitaiteilijan apurahaa haki 24 taiteilijaa. Hakemusten arviointiperusteet ovat esitetyn työsuunnitelman taiteellinen laatu, hakijan ammatillinen ansioituminen sekä kaupungin vetovoimaisuuden lisääntyminen taiteellisen työn tuloksena. Ammattitaiteilija työskentelyapuraha myönnettiin ensimmäisen kerran vuodeksi 2017.