Espoo ja Shanghai vahvistavat liikunnan yhteistyötä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.6.2018 klo 15.03

Espoon ja Shanghain 20-vuotisen ystävyyskaupunkiyhteistyön uusin osa-alue on liikunta. Yhteistyön suunnittelu käynnistyi Shanghain liikuntaviraston vierailulla Espoossa 24.-25.5.2018. 

Vierailun aika tutustuttiin liikunnan hyviin käytäntöihin puolin ja toisin sekä kartoitettiin yhteistyömahdollisuuksia. Vieraat tutustuivat muun muassa Espoon terveysliikuntaan, liikuntapaikkoihin ja -tapahtumiin sekä seuratoimintaan.
 
Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toivoi tervehdyspuheessaan uutta yhteistyötä liikunnan saralla ja korosti Espoon menestystä jääkiekossa, erityisesti espoolaisten juniorijoukkueiden ja naisten jääkiekon osalta. Sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä kertoi, miten Espoossa luodaan hyvinvointia kaikille espoolaisille tarjoamalla mahdollisuuksia oppimiseen, kehittymiseen ja monipuoliseen vapaa-aikaan. Lisäksi kaupunkien liikuntatoimet kuvasivat toimintaansa ja rakenteitaan.
 
Espoon liikuntapalvelujen edustajia kiinnostivat Shanghain isot liikuntatapahtumat, joita järjestetään muun muassa pyöräilyssä, juoksussa ja voimistelussa.  Muun muassa uinti on suosittu liikuntalaji Shanghaissa, kaupungissa on jopa 1000 uimahallia. Terveysliikuntaa järjestetään Shanghaissa paljon, muun muassa kaupungin useista puistoista löytyy ulkokuntosaleja, jotka ovat aktiivisessa käytössä.
 
Shanghailaisia kiinnostivat erityisesti talviurheilun mahdollisuudet, kohderyhmän +68 maksuttomat liikuntapalvelut, henkilökohtainen liikuntaneuvonta, liikuntapaikat ja niiden rakentaminen sekä kaupungin yhteistyö liikuntaseurojen kanssa.

Suomalainen talviurheiluosaaminen kiinnostaa
 
Vierailu oli tärkeä osa Espoon Shanghai-yhteistyön syventämistä ja monipuolistamista. Kiinassa valmistaudutaan Pekingissä vuonna 2022 järjestettäviin talviolympialaisiin jo nyt. Suomella on perinteisenä talviurheilumaana hyvät mahdollisuudet vastata Kiinan nopeasti kasvavaan talviurheilun kysyntään, sillä kiinalaisten kokemus ja osaaminen on monissa talvilajeissa vähäisempää. Etenkin Suomen menestys jääkiekossa kiinnosti shanghailaisia.
 
Vieraat tapasivat siksi muun muassa Blues Juniorsin puheenjohtaja Pekka Soinin ja suomalaisen naiskiekkoilun ikonin Emma Terhon. Terhon viisi olympiaedustusta ja niissä saavutetut mitalit saivat vierailta erityistä arvostusta. Emma Terho on myös kansainvälisen Olympiakomitean urheilijajäsen. Keskusteluissa sovittiin yhteistyön aloittamisesta nais- ja juniorijoukkueiden osalta. Myös jääkiekon valmennusosaaminen kiinnosti vieraita. Keskustelut erilaisista yhteistyömahdollisuuksista, myös muissa asioissa kuin talviurheilussa, jatkuvat vastaisuudessa.
 
Shanghain kuuden hengen seurueen kaksipäiväistä vierailua isännöi Espoon liikuntapalvelut, liikunta- ja nuorisopalvelujen johtajan Martti Merran johdolla.
Lisätietoja:
Liikunta- ja nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra, martti.merra@espoo.fi