Kuinka hoitaa asioita kotoa käsin?

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
26.3.2020 klo 10.59

Kun moni julkinenkin organisaatio on nyt lopettanut kasvokkaispalvelun tai vähintään rajoittanut sitä, on osa kansalaisista uuden haasteen edessä: kuinka hoitaa arkiasiointi etänä kotoa käsin, jos sitä ei ole koskaan ennen tehnyt? Kokosimme tietoa siitä, mitä kaikkia asioita erilaisilla laitteilla voi hoitaa.

Poikkeustilanteessa kannattaa käyttää ennen kaikkea kekseliäisyyttä: jos esimerkiksi paperisesta asiakirjasta on toimitettava kopio viranomaiselle, eikä käytössäsi ole skanneria tai kopiokonetta, selvitä, kelpaisiko kännykkäkameralla otettu valokuva, jonka lähetät sähköpostilla tai sähköisen verkkopalvelun kautta.

Jos käytössä on puhelin:

 • Monia asioita voi vähintään edistää perinteisellä puhelinsoitolla: aikoja voi perua, siirtää ja varata, tuotteita tai palveluja tilata kotiin, laskuille hakea lisää maksuaikaa.

 • Esimerkiksi Espoon kaupungin palveluista sekä asiointitavoista poikkeusolojen aikana saa neuvontaa numerosta 09 816 57070 ma–pe klo 8–16.

Jos käytössäsi on älypuhelin, tabletti tai tietokone ja verkkoyhteys:

 • Älypuhelimella on turvallista asioida niin pankkien, vakuutusyhtiöiden, verkkokauppojen kuin julkishallinnonkin kanssa.
 • Tarvitset laitteen lisäksi verkkoyhteyden. Jos et ole hankkinut sitä laitteeseesi, sinun täytyy mennä paikkaan, jossa on avoin langaton verkko. Tällaisia löytyy poikkeusolojenkin aikana avoinna olevista Espoon kaupungin asiointipisteistä.
 • Jos kyseessä on yksityinen, esimerkiksi terveyteen tai toimentuloon liittyvä asia, sinun täytyy kirjautua palveluun vahvasti tunnistautuen. Esimerkiksi julkishallinnon sähköisessä asioinnissa yleensä edellytetään tätä. Yleisin tapa tunnistautua vahvasti on käyttää oman pankin myöntämiä pankkitunnuksia.

Jos käytössäsi on sähköpostiosoite ja verkkopalvelujen tunnuksia, muttei omaa laitetta tai verkkoyhteyttä:

 • Jos sinulla ei ole mitään flunssan oireita etkä kuulu koronaviruksen riskiryhmään, voit tulla hoitamaan asioitasi Espoon kaupungin avoinna oleviin asiointipisteisiin – tarkista aukiolot ennen tuloasi.
 • Kaikissa asiointipisteissä käytössäsi on ilmainen Espoon kaupungin langaton verkko.
 • Asiakkaille tarkoitetut tietokoneet, kopiokoneet ja tulostimet ovat käytettävissä kaikissa muissa avoinna olevissa asiointipisteissä, paitsi Ison Omenan palvelutorilla.
 • Kaikista avoinna olevista asiointipisteistä saat tarvittaessa neuvontaa esimerkiksi lomakkeiden täyttämiseen.

Pyydä apua perheeltä ja muilta läheisiltä

Mitä monipuolisemmat laitteet sinulla on kotona, sitä enemmän asioita saat hoidettua etänä. Jos laitteiden hankinta tai niiden käytön opettelu eivät vain ota onnistuakseen, muista, että läheisesi voivat hoitaa monia asioita sähköisesti puolestasi – tarvittaessa valtakirjalla.

Apua kannattaakin pyytää nyt ensisijaisesti omilta perheenjäseniltä: myös kotoa jo löytyvien, mutta käyttämättä jääneiden laitteiden käytön opetteluun.

Normaalioloissa sähköiseen asiointiin saa opastusta kädestä pitäen muun muassa Espoon kaupungin asiointipisteistä ja kirjastoista. Ikävä kyllä koronaviruksen mukanaan tuomana poikkeusaikana kaupunki ei voi tarjota tällaista palvelua tavalliseen tapaan, koska silloin viruksen leviämisriski kasvaisi.

Hyödyllisiä vinkkejä