Koronatartuntojen ja altistumisten määrä kasvanut Espoossa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
16.7.2021 klo 16.02

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet viime viikkoina Espoossa. Saamme myös tietoon yhä enemmän tilanteita, joissa koronavirukselle on voinut altistua julkisilla paikoilla.

Espoon ilmaantuvuusluku on noussut 125,6 tartuntaan 100 000 asukasta kohden 14 vuorokaudessa. Torstaina Espoossa todettiin 47 uutta tartuntaa, tiistaina ja keskiviikkona kunakin päivänä 37. Helposti leviävä delta-variantti on vallitseva virustyyppi uusissa tartunnoissa.

- Tilanne on valitettavasti kääntynyt huonommaksi. Kaikkien on tärkeää noudattaa edelleen koronaohjeita, hakeutua testeihin ja pysyä karanteeneissa, jotta jatkotartunnat saadaan katkaistua. Koronarokotus on tärkeä ottaa itsensä ja muiden suojaamiseksi. Vetoan nyt erityisesti nuoriin ja nuoriin aikuisiin, jotka yleensä ovatkin valveutuneita vastuullisuusasioissa, korostaa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Tietoomme on tullut useita tapauksia, joissa koronavirukselle on voinut altistua julkisilla paikoilla eikä kaikkia paikallaolijoita pystytä tavoittamaan. Tiedot mahdollisista altistumisista julkisilla paikoilla on koottu verkkosivuillemme. Lisäksi ilmoitamme altistumisista Twitterissä tililtä @Espoonsote. Jos olet ollut paikalla, seuraa erityisen tarkkaan 14 päivän ajan, saatko koronavirustautiin liittyviä oireita ja hakeudu vähäisistäkin oireista testiin. Hangon Regatassa 8.-11.7. vierailleita pyydämme kaikkia hakeutumaan testiin, vaikka oireita ei olisi ilmennyt.

Koronavirus leviää nuorten aikuisten keskuudessa

Viimeisen neljän viikon aikana 18–24-vuotiaiden osuus tartunnoista on noin 30 prosenttia ja 25–34-vuotiaiden osuus noin 25 prosenttia.

- Nyt tulee noudattaa varovaisuutta. Oireisena ei saa tavata tuttavia tai ystäviä eikä lähteä asioille. Lievistäkin koronavirustautiin liittyvistä oireista tulee hakeutua koronavirustestiin. Ajan näytteenottoon saa samalle päivälle ja vastauksen saa keskimäärin kymmenessä tunnissa. Kontakteja tulee välttää, kunnes saa testituloksen, muistuttaa ylilääkäri Roope Leppänen.

Koronaviruksen oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. Testiajan voi varata sähköisesti osoitteessa koronabotti.hus.fi tai soittamalla koronaneuvonta- ja ajanvarausnumeroon p. 09 816 34600 (ma-pe klo 7–18 ja la-su 9–15).

Espoon koronarokotuskattavuudesta muodostumassa hyvä

- Espoolaiset ovat hakeutuneet koronarokotuksiin ilahduttavan aktiivisesti. Myös nuoret ja nuoret aikuiset ovat viime päivinä aktivoituneet rokotusajanvaruksessa, kiittää kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Yli 16-vuotiasta espoolaisista 80 prosenttia on jo saanut ensimmäisen rokotteen tai varannut ajan. Nuorista 16–19-vuotiaista 50 prosenttia on joko varannut ajan tai saanut ensimmäisen rokotteen. Yli 40-vuotiaista peräti 88 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen. Arviomme mukaan viikkoon 37 mennessä puolet espoolaisista on saanut myös tehosterokotteen.

- Haluamme helpottaa entisestään rokotukseen hakeutumista ja nostaa rokotuskattavuutta. Ensi viikon maanantaista alkaen ensimmäinen rokoteannos on mahdollista käydä ottamassa ilman ajanvarausta Ison Omenan rokotuspisteellä, kertoo Mäkelä.

Lue lisää Ison Omenan rokotuksista tiedotteestamme.

Muista noudattaa rajoituksia ja suosituksia sekä ota käyttöösi Koronavilkku

Espoo ja muu pääkaupunkiseutu on tällä hetkellä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa ja voimassa on edelleen monia rajoituksia ja suosituksia, joita tulee noudattaa. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Vaikka sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää tällä hetkellä kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta, tulee kokoontumisissa kuitenkin säilyttää turvavälit ja välttää lähikontakteja. Lisäksi tulee muistaa pestä käsiä hyvin ja käyttää käsidesiä.

Espoossa voimassa olevat rajoitukset ja suositukset voit katsoa kootusti espoo.fi/koronavirus.

Jos et ole vielä ottanut käyttöösi Koronavilkkua, lataa se puhelimeesi. Koronavilkun avulla saat tiedon ja ohjeet, miten toimia, jos olet altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi.