Keskiaikainen sormuslöytö Espoosta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
30.8.2013 klo 14.32

Elokuun lopulla vuonna 2013 Espoon kaupunginmuseolle tuotiin kultasormus, jonka espoolainen metallinilmaisinharrastaja Antti Hirvinen oli löytänyt Espoonkartanon alueelta pellosta. Löytöä tutkittaessa kävi ilmi, että sormustyyppi on erittäin harvinainen ja ainoa laatuaan Suomessa. Vastaavanlaisia sormuksia tunnetaan Ruotsista ja Norjasta yksi kappale ja Tanskasta kolme.  Englannista on tähän asti löydetty vain yksi vastine Espoon sormukselle.

Piirros: Museovirasto.

Espoon kaupunginmuseon tutkimuksissa varmistui, että sormus ajoittuu 1400-luvun alkuun. Sormuksen renkaassa on stilisoitu kasvikoristelu ja kaksi ulkonevaa, neliapilaa muistuttavaa nelilehdykkäkuviota, joiden sisällä on kukka-aihe. Nelilehdykkäaihe oli keskiajalla suosittu koristeluaihe etenkin goottilaisessa taiteessa ja arkkitehtuurissa. Sormuksen kivi puuttuu. Sormuksessa ei ole kulumisen merkkejä, joten se on pudonnut maahan uutena. Kokonsa ja tyylinsä vuoksi sormus on todennäköisesti kuulunut säätyläismiehelle.

Sormuksen löytöpaikan vieressä on keskiajalla kulkenut Suuri Rantatie eli nykyinen Kuninkaantie. Lähistöllä ovat myös keskiaikaiset kylät Mankby ja Espoby. Sormuksen katoaminen liittyy melko varmasti Kuninkaantiehen. Onko ohikulkija kadottanut sen matkalla, esimerkiksi ottaessaan hansikkaan kädestään?

Espoon kaupunginmuseon teettämässä alkuaineanalyysissa kävi ilmi, että sormuksen kultapitoisuus on 17,5 karaattia. Se sisältää 73 % kultaa, 21 % hopeaa, 4,5 % kuparia ja alle 1 % tinaa.

Sormus on nyt esillä KAMUssa näyttelyssä Tuhat tarinaa Espoosta. Se on lainassa Suomen kansallismuseon kokoelmista 29.2.2016 asti.

Lisätietoja: Museolehtori, arkeologi Anna Wessman 046  8772 127, anna.wessman[at]espoo.fi

Lue lisää metallinilmaisimen käytöstä täällä >>

Lehdistökuva >>