Tietoa perheille

Varhaiskasvatuksen palveluseteli on käytössä 1.8.2021 alkaen espoolaisille lapsiperheille ja se on yksi vaihtoehto lapsen varhaiskasvatuksen järjestämiseen ennen oppivelvollisuuden alkamista. 

Espoon kaupunki osallistuu yksityisen varhaiskasvatuksen kustannuksiin myöntämällä perheelle lapsikohtaisen palvelusetelin. Kunta myöntää perheelle palvelusetelin lapsen varhaiskasvatusta varten.

Palveluseteli maksetaan varhaiskasvatukseen oikeutetusta lapsesta. Palveluseteliä käytettäessä ei voi samanaikaisesti saada yksityisen tai kotihoidon tukea eikä olla kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. 

Espoossa palveluseteli myönnetään enintään sen vuoden heinäkuun loppuun (31.7.), jolloin lapsen velvoittava esiopetus alkaa. Esiopetusvuodeksi palveluseteliä haetaan erikseen, jos lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta.

Tulosidonnainen palveluseteli  

Perheille palvelusetelillä tuotettu varhaiskasvatus on enintään 50 euroa kuukaudessa kalliimpaa kuin kunnallinen varhaiskasvatus. Osa palveluntuottajista voi periä edellä mainittua lisämaksua.

Lapsikohtainen palvelusetelin arvo määräytyy lapsen iän, perheen koon ja bruttotulojen sekä perheen ja päiväkodin välisessä palvelusopimuksessa sovitun lapsen viikoittaisen varhaiskasvatusajan perusteella. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa käytettävä sisaralennus koskee myös palveluseteliä. Näillä perusteilla lasketaan perheen maksettavaksi jäävä palvelusetelin omavastuuosuus, joka vastaa kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksua. Omavastuuosuus on 0 - 288 euroa/kk.

Varhaiskasvatuksen palveluseteli on tulosidonnainen kuten varhaiskasvatuksen asiakasmaksu. 

Miten palveluseteliä haetaan?

Perheet voivat hakea palveluseteliä yksityiseen päiväkotiin maaliskuusta 2021 alkaen aikaisintaan 1.8.2021 alkavaan varhaiskasvatukseen. Hakemus tulee jättää 4 kuukautta ennen varhaiskasvatustarpeen alkamista.

Perhe maksaa lapsen varhaiskasvatuksesta palvelusetelin omavastuuosuuden ja palveluntuottajan perimän lisämaksun.

Palveluseteliä haetaan samoin kuin kunnallista varhaiskasvatusta täyttämällä hakemus Espoon sähköisessä palvelussa (espoonvarhaiskasvatus.fi). Hakemuksella Hakutoiveet -kohdassa valitaan palveluseteliyksikkö, johon halutaan hakea. Päiväkotiin kannattaa olla yhteydessä viimeistään hakemuksen jättämisen jälkeen. 

Hyväksytyt palvelusetelipäiväkodit sekä niiden perimät lisämaksut

Leppävaara

Pilke Tuulikello 0 €
Pilke Siru 0 €
Pilke Kilo 0 €


Tapiola

Pilke Laajalahti, Espoo 0 €
Touhula Seaside International 50 €
Touhula Innopoli International 50 €


Matinkylä-Olari

Pilke Maria Montessori 30 €
Pilke Merituuli 30 €
Pilke Kattimatti 30 €
Touhula Tikasmäki 12 €
Murut Olari  50 €


Espoonlahti

Pilke Merikatti 30 €
Pilke Merikisu 30 €
Pilke Kissankulma 30 €
Luontopäiväkoti Tenava-Tilli 25 €
Liikuntapäiväkoti Areena 15 €
Touhula Vekaralahti 12 €
Touhula Vekaravuori 12 €


Espoon keskus

Tenava-Kärry 50 €
Touhula Palolampi 12 €
Touhula Fallåker 12 €


Ruotsinkieliset päiväkodit

Pilke Aftonstjärnan 0 €

Päätös palvelusetelistä ja sen arvosta

Perhe saa päätöksen palvelusetelistä viimeistään kuukautta ennen varhaiskasvatuksen alkamista sekä viimeistään varhaiskasvatuksen alkaessa päätöksen palvelusetelin arvosta. Päätökset ovat luettavissa Suomi.fi -palvelussa, jos palvelun on ottanut käyttöön, muuten tieto tulee postitse.