Somesuosion saaneet kuvat kertovat humoristisesti opettajan arjesta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.3.2020 klo 9.00

Viime viikkoina lämpimän humoristiset, poikkeuksellista aikaa käsittelevät piirrokset ovat tuoneet hymyn monien huulille. Tilanteen edetessä aiheet ovat vaihdelleen kokoontumisrajoituksista ja turvaväleistä etäopettajan arkeen.

Kuvien avulla voi nauraa arjen odottamattomille ja nurinkurisille tilanteille

”Olen halunnut pitää yllä positiivista ajattelua. Kuvien avulla voi nauraa arjen tilanteille”, kertoo kuvien piirtäjä Niina Sivonen, joka on opettajana espoolaisessa Lähderannan koulussa.

Yhdessä kuvista oppilaat jonottavat ruokailuun metrin päässä toisistaan ja viimeinen oppilaista huutelee oman luokan ovelta. Toisessa välituntivalvojat pohtivat, montako oppilasta pihalla temmeltää.

Sivosen on julkaisemat kuvia ovat keränneet tuhansia tykkäyksiä ja kiitosta opetusalan ammattilaisten sosiaalisen median ryhmissä. Opettajat ympäri Suomen voivat samaistua muuttuneeseen arkeen:

”Kuvat ovat visuaalisesti käsitelleet uutta, odottamatonta ja nurinkurista tilannetta, kun koulut olivat vielä auki mutta konsertit peruttu”, kertoo Sivonen. ”Moni opettaja on varmaan ajatellut samoja asioita”.

Kuvassa välintuntivalvojat pohtivat, miten paljon pihalla on oppilaita. Yksi toteaa: onpas taas aikamoinen yleisötilaisuus.

Pöytälaatikkopiirtäjästä oppimateriaalien tekijäksi

Piirtäminen on ollut aina osa pöytälaatikkopiirtäjäksi itseään nimittävän Sivosen elämää, mutta erityisesti hän innostui siitä kuutisen vuotta sitten saatuaan töitä Lähderannan koulusta.

”Tuntuu, että somemaailman myötä kuvista ja visuaalisuudesta on tullut entistä tärkeämpää viime vuosina”, pohtii Sivonen.

Kuvat syntyvät simppeleillä välineillä: käytössä ovat kopiopaperi, lyijykynä ja ohut musta tussi. Piirrokseen kuluva aika vaihtelee noin puolestatoista tunnista kolmeen riippuen kuvan aiheesta.

”Oppimateriaaleja varten asia täytyy ennen piirtämistä pureksia valmiiksi, jotta se on mahdollisimman selkeä. Jokaisella viivalla ja suunnalla on lopullisessa kuvassa tarkoituksensa.”

Piirroskuva. Oppilaat seisovat metrin välein ruokalassa. Viimeinen huutaa oman luokan ovelta.

Kuvat ovat merkityksellisiä oppilaille

Opetusmateriaalit, kuten sanaluokkien julisteet, olivat jo kauan ennen koronakuvia. Vuosien mittaan oppimateriaaleista on tullut kiitosta kollegoilta ja Sivosen oppilailta. Koululla oman luokan seinät on miltei vuorattu opettaville piirroksilla.

”Erilaisia materiaaleja on nykyisin valtavasti, joten oleelliset asiat täytyy tiivistää. Toisaalta oppijoita on paljon erilaisia ja visuaalisuus voi auttaa oppimista. Moni jaksaa tutkia tarkasti piirroksia pitkään ja palata uudelleen niiden asian ääreen.”

Sivonen kätkee opetusmateriaaliksi tekemiinsä kuviin oppilaille merkityksellisiä asioita. Erisnimistä kertovasta kuvasta moni on löytänyt lemmikkinsä nimen ja joku tunnistanut piirroskuvasta itsensä.

Osa oppilaista on innostunut itse piirtämään samantyylisiä kuvia. Onpa joku kysynytkin, miksi taitava opettaja ei tee oppikirjoja.

”Olen jakanut kuvia toisille opettajille somessa ja nyt opetusmateriaalipankki Freeediin. Kun antaa, saa myös itselleen”, toteaa Sivonen.

Piirroskuvassa näyttöruudulla luokallinen oppilaita, jokainen kertoo omaa asiaansa opettajalle.

Piirrokset peilaavat opettajan arkea poikkeusoloissa

Tuoreimmissa kuvissa opettajan kanssa etäyhteydessä on luokallinen oppilaita. Yksi esittelee kissaansa ja toinen komentaa nakupelleä isoveljeä pois kameran edestä.

”Hauskoja hetkiä on tullut vastaan”, naurahtaa Sivonen. Samalla hän kehuu oppilaita ja koteja hyvin alkaneesta etäopiskelusta.

”On ollut helpotus huomata, kuin hienosti oppilaat toimivat. Olemme harjoitelleet itseohjautuvuutta aiemmin ja nyt se näkyy.”

Luokan opetus etenee lukujärjestyksen mukaan ja oppilaiden suosikkeja ovat olleet Sivosen kuvaankin päässeet luokan yhteiset etäopetushetket.

Samanlaisia hetkiä tapahtuu nyt ympäri Suomen. Sivosen päivittäiset kuvat keräävät tykkäyksiä opettajilta:

”Olemme kaikki samassa veneessä tässä tilanteessa. Vaikka emme ole hakeneet etäopettajiksi, pärjäämme kyllä. Diginkin kanssa riittää, että on oma itsensä”, kannustaa Sivonen.

Uutisen piirrokset ja valokuva: Niina Sivonen

Piirroskuvassa opettaja  ja ympärillä kannustavia lauseita etäopetukseen.

Kuvassa Niina Sivonen