Wall of Famen avulla eroon ruokahävikistä Espoo International Schoolissa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
22.12.2019 klo 7.55

Espoon kansainvälisen koulun oppilaat innostuivat vähentämään ruokahävikkiä Wall of Fame -nimisen tempauksen myötä.

Pari vuotta sitten Espoon kansainvälisellä koululla Opinmäellä otettiin käyttöön Wall of Fame. Wall of Fame on seinä, johon jokainen eri luokka pääsee, mikäli heidän luokkansa ei tuota päivän ruokailun aikana yhtään ruokahävikkiä. Ruokahävikki on ollut paljon otsikoissa, ja Espoo Cateringin Sami Salmisen mukaan on hienoa, että Opinmäellä oppilaat ovat innostuneet kilpailemaan siitä, kenen luokka pystyy tuottamaan vähiten ruokahävikkiä. Wall of Fame on kannustanut oppilaita opettelemaan oikeanlaisia annoskokoja, johon myös opettajat ja ruokalan henkilökunta ovat puuttuneet jo aiemmin. Salmisen mukaan on hienoa, kuinka pienellä panostuksella on saatu käyntiin hieno ketjureaktio, jossa sekä opettajat ja ruokalan henkilökunta, että toiset oppilaat tukevat ja tsemppaavat kavereita oikeanlaisen ja -kokoisen ruoka-annoksen valinnassa. Wall of Famen myötä biojäteastiat on siirretty keskeisemmälle paikalle ruokalassa, joka on Salmiseen mukaan osaltaan ollut vähentämässä ruokahävikin määrää.

Salminen antaa kiitosta myös siitä, miten hyvin ruokalan ja koulun henkilökunta ovat kommunikoineet ruokahävikin vähentämiseksi. Asian tiimoilta on järjestetty esimerkiksi yhteisiä palavereita. Ruokalan henkilökunta tarkkailee Wall of Famen myötä paremmin sitä, mitä ruoka-aineita päätyy eniten biojätteeseen. Tänään biojätteestä löytyi lähinnä perunoita, jotka olivat tipahtaneet lattialle tai jotka olivat kerenneet kylmentyä. Ruokaa osataan myös tuottaa sopivampi määrä kuin ennen.

Luokkien nimet on asetettu Wall of Fame -seinälle.

Kouluissa kasvetaan kestävään elämään ympäri vuoden. Teot voivat olla kestäviä niin ympäristölle kuin ihmisten hyvinvoinnille. Jaamme joulukuussa esimerkkejä kouluilla ja lukiolla tehdyistä teoista sekä kaupungin kanavissa koko kaupungin kestävästä toiminnasta #KestäväEspoo.