Vahvuudet esiin ja hyvinvointia kouluun! Eestinkallion koulussa toimivat Hyve-agentit

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.1.2020 klo 8.30

Positiivinen pedagogiikka ja vahvuuksien huomaaminen kohottavat myös koulun hyvää yhteishenkeä Eestinkallion koulussa, jossa satsataan niin oppilaiden kuin opettajien hyvinvointiin. Koulun HYVE-oppilaat ja -opettajat esittelevät toimintaa Educa-messuilla 24.1.2020.

Eestinkallion koulun luokasta kantautuu rauhallista musiikkia. Joukko oppilaita ja opettajia on kerääntynyt hierontapiiriin rentoutumaan ja hiljentymään arjen kiireen keskellä. Yksi opettajista vetää aamujumppaa ja toiset pedagogista kahvilaa, jossa tuetaan kollegoja.

Hyvinvointi ja sitä levittävät HYVE-agentit näkyvät Etelä-Espoossa sijaitsevassa Eestinkallion koulussa eli Eestarissa monin tavoin.

Oppilasagentit tuovat iloa ja kavereita koulun arkeen

Syksyllä aloittaneet HYVE-agentit ovat koulun viidesluokkalaisia oppilaita. Agenttien tehtäviin kuuluu hierontapiirin lisäksi kaverikerhon ohjaaminen. Kaverikerho on tarkoitettu oppilaille, jotka kaipaavat ystäviä ja tekemistä välitunneille. Agentit liikkuvat välitunneilla pinkit huomioliivit päällä ja luovat hyvää mieltä.

Koulussa opetellaan hyvinvointia tukevia taitoja myös opettajien johdolla. Kuukausittain vaihtuvaa teemaa käsitellään oppilaiden kanssa pohtien ja harjoitellen. Tammikuussa teemana ovat tunteet ja itsetuntemus. Tunneilla käytetään mm. Huomaa hyvä -materiaalia.

”Vahvuuksien huomaaminen auttaa huomaamaan hyvää itsessä ja muissa. Tämä lisää hyvinvointia”, kertoo koulun opettaja Heli Lehtisalo, joka suunnittelee HYVE-toimintaa yhdessä oppilaiden yhdessä kollegansa Pia Tiaisen kanssa.

”Rehtori kannustaa meitä opettajia toteuttamaan itseämme”

Lehtisalo ja Tiainen pääsevät samalla hyödyntämään innostustaan hyvinvoinnin opettamiseen. Kuukauden hyveisiin liittyen Tiainen ja Lehtisalo kokoavat toisten opettajien avuksi vinkkejä valmiista harjoituksista, kirjoista tai hyvistä sivustoista.

Opettajat järjestävät myös hyvinvoinnin teemaviikon kerran lukuvuodessa. Viikon aikana järjestetään mm. mielen ja kehon hiljaisuushetkiä, tiedostavaa maistelua, hipihiljaa-tunteja ja kehuhetkiä.

”Rehtori kannustaa meitä opettajia toteuttamaan itseämme, mikä on hienoa”, kertoo Tiainen. Hän on miltei vuosikymmenen ajan opettanut hyveitä ja vahvuuksia oppilailleen. Huomaa hyvä -kortit ja positiivinen pedagogiikka ovat tuttuja Eestarissa.

Opettajien hyvinvointia tuetaan niin yhdessä liikkuen kuin kokemuksia jakamalla

Koulussa satsataan erilaisin tavoin myös opettajien hyvinvointiin. Kaksikon lisäksi joukko muita opettajia toimii koulun kuukausittain kokoontuvassa hyvinvointitiimissä. Lisäksi koulussa järjestetään työhyvinvointia tukevaa tyhy-toimintaa, kuten aamujumppia ja yhteisiä illanviettoja.

”Jaamme kokemuksia ja ideoita pedagogisissa kahviloissa. Yhdessä on puhuttu niin hankalien tilanteiden käsittelystä kuin nostettu esiin toistemme vahvuuksia”, kertoo Lehtisalo.

Yhteiset keskustelut ja yhteisopettajuus tukevat opettajien arjen jaksamista. Hyvinvointi ja yhdessä tekeminen ovat tärkeä osa Eestarin yhteishenkeä.

”Täällä on hyvä yhteishenki ja puhallamme yhteen hiileen”, summaa Tiainen.

Eestinkallion koulun oppilaita on mukana Educa-messuilla Espoon kaupungin messuosastolla 6n70 perjantaiaamupäivänä 24.1.2020. Espoon osastolla esitellään osallisuutta ja hyvinvointia lisääviä käytänteitä sekä yhteistyötä maailman parhaana palkitun kirjaston kanssa.

Espoon kaupungin ohjelma Educassa 24.-25.1.2020.