Kansainvälisyys

Kansainvälisyydellä tarkoitetaan kotikansainvälisyyttä sekä ulkomaille suuntautuvaa kansainvälistä toimintaa. Espoolainen lähikoulu on kulttuurisesti monimuotoinen – vieraskielisiä opiskelijoita on yli 4000 ja opetusta annetaan yli 40 vieraassa kielessä. Oppilaat ja opettajat voivat osallistua kansainvälisen toiminnan kehittämiseen eri oppiaineiden ja teemojen ympärille. Monilla kouluilla on myös ystävyys- ja kummikouluja eri puolilla maailmaa. Oppilaiden ja opetushenkilöstön kansainväliset opintomatkat tukevat koulujen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamista.

Ulkomaille suuntautuvaa kansainvälistä toimintaa ovat Espoon ystävyyskaupunkitoiminta Shanghain kanssa, Twinning-yhteistyö Kosovon kanssa ja jo usean vuoden ajan jatkunut yhteistyö Kanadan York Regionin opetustoimen kanssa, jonka tavoitteena on kehittää koulujen johtamista oppimalla toisen maan parhaista käytänteistä. Kouluilla on myös omia kehittämishankkeita (mm. Erasmus). 

Espoon kaupunki isännöi Suomessa kansainvälistä koulutason verkostoa IEARNia (the International Education and Resource Network). Verkostossa toimii lähes sata maata eri puolilta maapalloa. Espoo on myös jäsenenä laajassa koulutusalan verkostossa IAEC (International Association of Educating Cities).

Kansainväliset vierailut

Espoolaisilla kouluilla vierailee vuosittain lukuisia kansainvälisiä ryhmiä. Monet koulut avaavat ovensa ja toivottavat vieraat tervetulleeksi. Vierailujen aikana on mahdollista keskustella oppimiseen ja digitalisaatioon, opetussuunnitelmaan ja pedagogisiin kysymyksiin tai vaikkapa hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä. Uudet avautuvat oppimisympäristöt kutsuvat vieraita luokseen kaikista maanosista.

Kansainvälisiä vieraita vastaanottavat koulut sekä koulujen erityiset painotukset ja kielivalikoiman löydät esitteestämme (katso alta julkaisut).     

Vierailuhinnat ja laskuttaminen

Koulu voi veloittaa vierailusta rehtorin harkinnan mukaan korkeintaan 400 euroa puolen päivän vierailusta ja korkeintaan 800 euroa koko päivän vierailusta. Mikäli vierailuryhmä ruokailee koululla, ateriasta voi veloittaa 6,10 euroa/henkilö. Sen lisäksi kahvitarjoilusta voi veloittaa 2,30 euroa/henkilöä. (Kaikkiin hintoihin lisätään alv +24%.) 

Julkaisut

Voit tutustua Espoon koulujen ja lukioiden kansainväliseen toimintaan seuraavien julkaisujen kautta: