Kauklahden koulu kerää kiitosta yhteisöllisyydestään

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.11.2019 klo 13.00

Espoon yhteislyseon koulun nimi muutettiin 28.8.2019 Kauklahden kouluksi. Kauklahden koulussa opiskelee tänä vuonna noin 350 oppilasta vuosiluokilla 7-10 ja koulussa on liikuntapainotettuja luokkia. Oppilaiden ja henkilökunnan mielestä koulussa parasta ovat sen hyvä henki ja yhteisöllisyys. 

Nimi vaihtui, hyvä yhteishenki säilyy 

Espoon Kauklahdessa sijaitseva 350 oppilaan yläkoulu tunnettiin vielä hetki sitten Espoon yhteislyseon kouluna. Koulun nimi muuttui elokuun lopussa, kun samoissa tiloissa toiminut Espoon yhteislyseon lukio muutti Keraan. Nimenvaihdos solahti sujuvasti, ja oppilaiden sekä henkilökunnan kehuma yhteishenki on koulussa entisellään. 

”Näyttää, että kaikilla on täällä kavereita ja opettajat ovat tosi mukavia”, kehuu kouluaan yhdeksäsluokkalainen Eveliina Takalo

”Meillä on oppilaiden kesken hyvä yhteishenki ja tunneilla uskaltaa kysyä mitä tahansa, eikä kukaan mollaa”, lisää Elias Kyllönen

Sekä Takalo että Kyllönen opiskelevat liikuntapainotteisessa opetuksessa. Painotuksessa opiskelevilla oppilailla on tavallista enemmän liikuntatunteja ja liikuntaluokat osallistuvat vuoden mittaan koulujenvälisiin turnauksiin. 

”Koko koulumme on liikunnallinen”, pohtivat Kyllönen ja Takalo. ”Välituntisin on järjestetty erilaisia liikkumismahdollisuuksia ja vuosittain täällä järjestetään koulun omia turnauksia esimerkiksi jalkapallossa. Niihin on aina paljon osallistujia.” 

Oppilaat kertovat, että koulujen välisissä turnauksissa koulun vanha nimi on ollut vielä käytössä, koska muut tunnistavat sen paremmin. Muuten nimivaihdos ei ole nuorten arkeen vaikuttanut. 

”Yleensä puhumme vain ”koulusta”, joten muutos ei ole kovin iso”, summaa yhdeksäsluokkalainen Kyllönen.  

Nimenmuutos on samalla paluu koulun juurille

”Kauklahden koulu” ei ole sattumalta temmattu nimi vaan nimenmuutoksen myötä ympyrä sulkeutuu ja koulu palaa vanhaan nimeensä. Vuonna 1962 perustettu Espoon yhteislyseo oli ensimmäinen valtion oppikoulu Espoossa. Kansallisen peruskoulu-uudistuksen myötä Espoon yhteislyseon hallinto muuttui ja peruskoulun yläluokkien nimeksi tuli Kauklahden koulu vuonna 1977. Toiseen kertaan koulun nimi muuttui 2002, kun koulu juhlisti 40-vuotista taivaltaan muuttamalla nimensä takaisin Espoon yhteislyseon kouluksi. 

”Tämä on kuin palaisi tyttönimeensä”, naurahtaa koulun englannin ja ranskan opettaja Eeva Pajari

Tänä syksynä Pajari palasi lukion muuton myötä samaan luokkaan, jossa hän 80-luvulla aloitti opettajauransa, kun koulu tunnettiin Kauklahden kouluna. Työvuosiin on mahtunut useampikin koulu, joista Kauklahden koulu saa kiitosta liikunnallisuudesta sekä erinomaisesta yhteishengestä. 

”Viihdymme täällä ja opettajahuoneessa on hieno tunnelma. Nimellä ei juuri ole vaikutusta, kun talo ja hyvä yhteishenki säilyvät. Täällä jokainen halutaan kohdata ystävällisesti”, kertoo Pajari. 

Samaa mieltä on koulun rehtori Seija Niemenpää, joka painottaa myös hyvän hengen tärkeyttä. 

”Opettajahuoneen hyvä henki näkyy myös oppitunneilla ja haasteista päästään yhdessä yli. Pienehkössä koulussa me tunnemme toisemme ja olemme lähellä kyläyhteisöä.”  

Yhteisöllisyyttä seinien sisällä ja ulkopuolella 

Koulu on tärkeä myös Kauklahden alueelle ja sen aktiiviselle kyläyhteisölle. Vuonna 1969 valmistunut Kaija ja Heikki Sirénin suunnitteleman koulurakennus on saanut vierelleen vuosien myötä nuorisotilan ja kirjaston. Alueen toimijoita on vuosien varrella ollut mukana myös koulun arjessa. 

”Aloitimme oppilaiden ryhmäytykset jo yli kymmenen vuotta sitten ja mukana ovat vuosien varrella olleet esimerkiksi nuorisotoimi, seurakunta, Elä ja asu -keskus ja tietysti tukioppilaat”, kertoo Niemenpää. 

Osalle oppilaiden vanhemmista koulu on jo tuttu paitsi yhteisestä toiminnasta ja kirjastovierailuilta myös omilta kouluvuosilta. Moni on kulkenut rakennuksen vaaleita ja punatilliseinäisiä käytäviä pitkin sekä katsellut koulun monitoimiaulaan avautuvaa Rytmi85-seinämaalausta, jonka vuosikymmeniä sitten toteuttivat oppilaat ja taiteilija Eila Ekman-Björkmanin yhdessä. 

Nyt koulun seiniä koristaa myös yhteisöllisyyden tuoreempi kuvaus, koulun oppilaiden suunnittelema ja tekemä seinämaalaus vuodelta 2018. Seuraavaksi oppilaat pääsevät suunnittelemaan koululle uutta logoa. 

”Lukion muutosta huolimatta moni entisistä periteistämme, kuten yhteistyö alueen toimijoiden kanssa, ysien päättöviikon tapahtumat sekä lukiolaisten vanhat tanssi säilyvät”, kertoo Niemenpää. ”Samalla luomme myös uusia, meidän koulun perinteitä.” 

Lisää aiheesta: Kauklahden koulun kotisivu

Kuvat: Ylemmässä kuvassa Kauklahden koulun piha. Alemmassa kuvassa näkyy Rytmi85-seinämaalaus koulun monitoimiaulassa.

Kuva Kauklahden koulun pihalta.

Kuva Kauklahden koulun monitoimiaulan seinämaalauksesta.