Kaitaan koululla innostuttiin hävittämään haitallisia vieraslajeja

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
13.9.2019 klo 15.02

Vieraslajeista ja niiden haitallisuudesta on uutisoitu viime aikoina paljon. Koulujen alettua elokuussa Kaitaan koulun biologian ja maantiedon opettaja Pohjanmies päätti tuoda vieraslajien kitkemisen mukaan biologian opetukseen 8. luokkalaisille. Oppilaille annettiin mahdollisuus osallistua jättipalsamin kitkemiseen tai tehdä vaihtoehtoisia tehtäviä, kuten esimerkiksi digitaalisen kasvion kuvaamista.

Oppilaat keräävät jättipalsamia jätesäkkiin

8. luokkalaiset Anni, Lotta, Kristiina ja Siiri pitävät jättipalsamin kitkemistä mielekkäänä ja yllättävän helppona puuhana. Oppilaiden mukaan kitkeminen on ollut mukavaa myös siksi, että se on tarjonnut vaihtoehdon perinteiselle kirjojen avulla opiskelulle. Oppilaat kertovat oppineensa paljon vieraslajin kitkemisestä, ja on ollut mahtavaa tuntea tehneensä jotakin konkreettista ympäristön hyväksi. Vieraslajien kitkemisessä tehdyn muutoksen näkee myös välittömästi. Oppilaiden mielestä useampien kannattaisi tutustua vieraslajeihin ja niiden aiheuttamiin ongelmiin sekä nopeaan ja laajaan leviämiseen. Vieraslajit ovat haitaksi luonnon monimuotoisuudelle ja ne syrjäyttävät suomalaiset alkuperäislajistot. Oppilaiden mielestä on ollut myös hauskaa tehdä kitkemistä yhdessä kavereiden kanssa.

Maisema ennen ja jälkeen jättipalsamin keräämisen

Opettaja Kukka Pohjanmies toivoo, että muutkin koulut tarttuisivat rohkeasti vieraslajien hävittämiseen ja ottaisivat sen osaksi biologian opetusta. Hänen mukaansa kouluilla olisi mahdollisuus tehdä vieraslajien kitkemistä esimerkiksi toukokuussa, jolloin kasveihin ei ole vielä muodostunut kukintoja. Pohjanmiehen mukaan oppilaat ovat Kaitaalla innostuneet kitkemisestä niin, että osa on tehnyt sitä vapaa-ajallakin.

Vieraslajien hävittäminen tarjoaa oppilaille mahdollisuuden viettää aikaa luonnossa ja oppia tunnistamaan eri kasvilajeja. Vieraslajien tunnistaminen ja hävittämisen tarpeellisuuden ymmärtäminen on osa kestävää kehitystä ja ympäristön hyvinvoinnin huomioimista, jotka ovat Espoon suomalaisten peruskoulujen lukuvuoden teema. Lukuvuoden aikana koulut päättävät itse, kuinka ottavat teeman osaksi normaalia arkeaan.

Oppilaat keräävät jättipalsamia jätesäkkiin

Oppilaat kertoivat myös viisi syytä, miksi jokaisen kannattaisi ottaa osaa vieraslajien hävittämiseen:
Vieraslajeja hävittämällä oppii suojelemaan luontoa ja kunnioittamaan ympäristöä.
Kitkemistä voi tehdä yhdessä kaverien kanssa ja viettää samalla aikaa luonnossa.
Vieraslajeista voi kasata itselleen vaikka kauniin kukkakimpun kotia koristamaan kitkennän yhteydessä
Kitkemisen jälkeen näkee konkreettisesti mitä on tehnyt luonnon hyväksi.
Vieraslajien hävittämisessä oppii tunnistamaan kasveja ja voi oppia samalla lisää biologiasta.