Spagetti Härkisnese voitti koululaisten kasvisruokakilpailun

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
5.11.2020 klo 14.25

Järvenperän koulun Kouluruokavaikuttajat suunnittelivat viime keväänä ennen etäopetuksen alkua neljä kouluruokasuositusten mukaista kasvisruokareseptiä ja osallistuivat niillä Espoo Cateringin Kasvisruokakilpailuun. Tavoitteena oli löytää uusia, oppilaille maistuvia kasvisruokia koulujen ruokalistalle.

Kilpailun voitti spagetti Härkisnese. Reseptin kehittäneet 8.–9.-luokkalaiset Siiri Brüken, Vilhelmiina Rintamäki ja Ville Wahlroos sanoivat, että heidän tavoitteena oli tehdä spagetti bolognesen kaltainen ruoka, mutta kasvispohjainen ja ympäristöystävällisempi. ”Pasta on yksi meidän suosikkikouluruoka”, oppilaat kertovat.

Muita ehdokkaita olivat falafelmureke tsatsikin ja pastan kera, kasviswokki sekä feta-kikhernepasta. Järvenperän koulun oppilaskunnan hallitus pääsi maistamaan ruokia ja äänestämään niistä suosikkinsa. Kaikki ehdolla olleet ruuat saivat ääniä, mutta lopulta voittaja oli selvä.

”Kilpailun voittaja Spagetti Härkisnese pääsee Espoon koulujen ruokalistalle tuotantotestien jälkeen vuonna 2021”, kertoo ravitsemusasiantuntija Nina Halonen Espoo Cateringilta.

Kouluruokailu tukee oppilaiden hyvinvointia

Kouluruokavaikuttajien tavoite on, että jokainen järvenperäläinen kävisi syömässä koululounaan. ”Jos oppilaat otetaan mukaan kouluruokailun kehittämistyöhön, kokemuksemme mukaan kouluruoan arvostus ja samalla ruokailevien oppilaiden määrä kasvaa. Samalla oppilaiden hyvinvointi lisääntyy”, summaa Järvenperän koulun rehtori Minna Kartano.

Tämän lukuvuoden aikana Kouluruokavaikuttajat pääsevät vielä kommentoimaan ja antamaan palautetta Espoo Cateringin kuuden viikon ruokalistasta. Oppilaiden kommentit ja parannusehdotukset lähetetään Espoo Cateringille, joka ottaa ne huomioon ruokalistasuunnittelussaan. 

”Palautteen saaminen oppilailta on todella tärkeää, jotta voimme kehittää tarjontaamme. Tavoitteena on tarjota täysipainoisia ja maistuvia koululounaita, jotka tukevat jaksamista ja hyvinvointia. Yhteistyö on tärkeää ja antoisaa”, päättää Halonen.

Koulun rehtori haastattelee kasvisruokakilpailun voittaneita oppilaitaKasvisruokakilpailun äänestystilaisuuteen oli kutsuttu paikalle myös mediaa etäyhteyksin. Rehtori Minna Kartano haastattelee voittajaresept Spagetti Härkisnesen kehittänyttä Kouluruokavaikuttajien ryhmää.

Kasvisruoka-annoksia koulun ruokalan pöydälläOppilaskunnan hallituksen edustajat äänestivät voittajareseptin. Samalla he antoivat palautetta ruoista ja kouluruokailusta.

Kuvat: Mika Koponen, Järvenperän koulu
Teksti: Minttu Virkki, Kouluruokavaikuttajien ohjaava opettaja, kotitalousopettaja, Järvenperän koulu


Lukuvuonna 2020–2021 hyvinvointi ja turvallinen arki ovat kouluissa toimintakulttuurin kehittämiskohteena. Kouluissa opetellaan ja kannustetaan huolehtimaan sekä omasta että koko yhteisön hyvinvoinnista ja turvallisesta arjesta. Hyvinvointi tukee oppimista ja edistää kokonaisvaltaista kehitystä. Jaamme esimerkkejä teemasta verkossa ja somessa.