Ministeri Saarikko avasi Harrastusviikon ja keskusteli espoolaisoppilaiden kanssa harrastuskokemuksista – Espoossa oppilaille tarjotaan maksuttomia harrastuksia

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.11.2020 klo 16.00

Taavinkylän koulun kuudesluokkalaiset Fiona, Kerli, Tuomas ja Cecilia saivat tänään erityisen vieraan, kun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko osallistui etäyhteyden kautta oppilaiden tunnille. Alkavan valtakunnallisen Harrastusviikon hengessä keskustelunaiheena olivat lasten harrastukset.

Tänä vuonna alkujaan lasten ja nuorten ideasta lähtenyt Harrastusviikko järjestetään kolmatta kertaa ja se toimii lähtölaukauksena Suomen mallille, jossa harrastukset tuodaan koulupäivän yhteyteen.

Suomen mallin tavoitteena harrastus jokaiselle lapselle

Ministeri Saarikko halusi Suomen malliin liittyen kuulla lasten ajatuksia ja kokemuksia harrastamisesta. Oppilasnelikko kertoi harrastavansa tällä hetkellä boulderointia, laulua, tanssia, sulkapalloa, TeamGymiä ja ratsastusta. Kerli kertoi harrastaneensa aiemmin painia ja Fiona ratsastusta.

”Yksi tai kaksi harrastusta voi olla aika sopiva. Jos harrastaa korkealla tasolla, harrastuksiin menee aikaa”, Tuomas ja Cecilia pohtivat, kun ministeri kysyi harrastusten sopivasta määrästä.

”Hallituksen tavoitteena on, että kaikilla lapsilla olisi ainakin yksi harrastus. Teidän koulunne on kunnostautunut poikkeuksellisen hienolla tavalla liikunnallisena kouluna ja olette onnekkaita, kun koulu, alue ja perheenne tarjoavat teille mahdollisuuden harrastaa eri lajeja”, iloitsi Saarikko.

Lasten mielestä Saarikon kertoma koko maan kattama malli kuulosti hyvältä:

”Hyvä idea, että kaikki saa tehdä mistä tykkää. Ei tarvitse olla iltapäiviä yksin ja saa uusia kavereita”, sanoivat Cecilia ja Kerli.

Maksuttomilla harrastuksilla pitkä perinne Espoossa

Espoolaisoppilaat ovat nauttineet Suomen mallia vastaavasta harrastusmallista jo useita vuosia. Kaupunki tarjoaa yhteistyössä espoolaisten seurojen kanssa maksuttomia harrastuksia ympäri viikon kaikenikäisille sekä kolmatta vuotta keskitetysti keskiviikkoisin koko kaupungin yläkoululaisille.

“Jokainen saa tehdä ja kehittää harrastuksessaan niitä asioista, joista todella pitää. Lisäksi yhdessä tekeminen kasvattaa osallisuuden riemua ja hyvinvointia. Tämä on hyvä vastalääke syrjäytymisen tunteeseen ja yksinäisyyden kokemiseen. Harrastus on iloinen asia”, sanoo suomenkielisen opetuksen opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen.

Nuoret pääsevät keskiviikkoisin kokeilemaan maksutta kymmeniä harrastuksia aina koripallosta miekkailuun ja voimistelusta kokkaamiseen. Monet harrastuspaikoista ovat kouluilla tai niiden lähellä. Joka kerta voi kokeilla uutta tai jatkaa samassa harrastuksessa koko lukuvuoden.

”Nuoret pitävät erityisesti siitä, että he saavat vaikuttaa harrastusten sisältöihin. Lajeista suosituimpia ovat tänä syksynä olleet futsal, luistelu, miekkailu, jalkapallo ja tennis”, kertoo kaupungin liikuntakoordinaattori Camilo Miettinen.

Taavinkylän koulu mukana alakoululaisten harrastuskokeilussa

Taavinkylän koulu on mukana kaupungin kokeilussa, jossa Espoon yläkouluista tuttua keskiviikkoiltapäivän harrastusmallia testataan seitsemän alakoulun puolella. Taavinkylän koululla 5.-6. luokan oppilaille on maksuttomia harrastuksia kahtena iltapäivänä.

”Koululla on ollut aiempinakin vuosina erilaisia kerhoja ja harrastuksia, mistä olemme saaneet hyvää palautetta huoltajilta. Kannustamme oppilaita harrastamaan ”, kertoi Taavinkylä koulun rehtori Antti Ylä-Rautio ja mainitsi alueen monipuolisista liikuntamahdollisuuksista.

”Meidän koulun sulkkiskerho on tosi kiva. Kerhon opettajat panostavat opettamiseen”, sanoi Fiona ministeri Saarikolle.

Saarikon mielestä on tärkeää, että koulu ja muut toimijat yhdessä mahdollistavat erilaisten harrastusten kokeilun. Ennen keskustelua ministerin kanssa kuudennen luokan oppilaat ovat pikkuryhmissä kirmanneet pihalla jalkapallon tai koripallon kanssa, kokeilleet voimistelua, karatea tai elektronisen rakentamisen alkeita koulun ja toimijoiden yhteistyönä järjestämässä aamupäivässä.

”Aina kannattaa kokeilla erilaisia harrastuksia. Harrastuksessa jokainen voi kokea onnistumisia”, sanoi Saarikko ja julisti Harrastusviikon avatuksi.

Harrastuksia espoolaisille lapsille ja nuorille:

Kuvat: Helena Heiskanen, Opetus- ja kulttuuriministeriö