Laurinlahden koulun rajattu rakenne-, kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus on valmistunut

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
18.11.2019 klo 10.55

Sitowise oy teki rajatun rakenne-, kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimuksen Laurinlahden koulussa elokuussa 2019. Tutkimukset rajattiin koulun 1. kerroksessa olevaan liikuntasaliin, käytävään ja pukuhuoneiden märkätiloihin.

Tutkimuksessa liikuntasalin alapohjarakenteeseen tehtiin kaksi rakenneavausta, joista mitattiin rakennekosteus ja otettiin materiaalinäytteitä. Lisäksi toiseen rakenneavaukseen tehtiin teräsbetonilaatan avaus. Liikuntasalin ulkoseinän tiiveyttä myös tutkittiin. Laskeuma- ja pyyhkäisypölynäytteitä otettiin 1. kerroksen käytävältä ja liikuntasalista. Opettajien ja oppilaiden pukuhuoneisiin tehtiin märkätilakartoitus. Laskeuma- ja pyyhkäisypölynäytteet otettiin 1. kerroksen käytävältä ja liikuntasalista.

Tutkimustuloksia:

• Liikuntasalin alapohjan rakenneavauksissa todettiin tunkkaista hajua, pölyä ja rakennusjätettä sekä maanvaraisissa alapohjarakenteissa havaittiin kohonneita kosteuspitoisuuksia. Lisäksi mineraalivilloissa ja puukoolauksissa havaittiin paikallisesti viitteitä mikrobivaurioista.
• Ulkoseinän elastisissa saumauksissa havaittiin haurastumista ja sokkelissa todettiin paikoin betonin halkeilua ja murtumia.
• Ulkoseinän ja alapohjan liittymän ilmavuodot olivat määrältään vähäisiä. Ikkunalaudan liittymissä epätiiveyttä oli nähtävissä myös visuaalisesti. Pistemäistä vuotoa oli myös patterikiinnikkeiden kohdalla.
• Kaikkien otettujen laskeumapölynäytteiden tulokset ylittävät asumisterveysasetuksen toimenpiderajan teollisten mineraalikuitujen osalta. Kolmen pyyhintäpölynäytteen todettiin sisältävän teollisia mineraalikuituja.
• Naisopettajien ja poikien pukuhuoneissa todettiin yksittäisiä kohonneita lattiapinnan pintakosteusarvoja ja elastisissa saumauksissa esiintyi paikoin värimuutoksia.

Korjaustyöt vaativat suunnittelua ja mahdollisesti lisätutkimuksia, joista tiedotetaan erillisellä tiedotteella.

Kohteessa kartoitetaan viemärilinjoja sekä lattiakaivojen kuntoa marraskuun aikana. Kouluun tehdään tehostettu siivous mineraalikuitujen vuoksi. Siivouksen jälkeen tehdään uusintamittaukset mineraalikuitujen osalta.

Rajattu sisäilmatutkimus (pdf, 3623 Kt)

Lisätiedot:

Asiakaspäällikkö Kimmo Kolmonen

Projektipäällikkö Hannele Haavisto

Sisäilma-asiantuntija Marja Tuomela