Koulukuulumisia Lähderannasta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.10.2020 klo 8.25

KOULUKUULUMISIA LÄHDERANNASTA                                                     LOKAKUU

Hyvinvoinnin Lähteellä, osa 1

Oppilashuoltoryhmä on käynyt kaikissa luokissa vierailulla ja esittäytymässä alkusyksyn aikana. Vierailun aikana keskusteltiin mm. Koulussa on kivaa- ja kiusaamiskyselyn tuloksista. Jokainen luokka sai oman tsemppitehtävän, ja nyt haluaisimme myös teidät vanhemmat tukemaan koulun kasvatustyötä entistäkin aktiivisemmin.

Jokaisen kuukauden koulukuulumisissa nostamme esille kotona huomioitavia koulutyötä tukevia hyvinvointiin liittyviä aiheita. Kotona tapahtuvilla asioilla ja harjoittelulla on suuri vaikutus koulun arkeen. Näin jokainen perhe voi vaikuttaa positiivisesti paitsi oman lapsen, myös kaikkien luokan ja koulun oppilaiden oppimiseen sekä hyvinvointiin. Nämä aiheet on koostettu koulupsykologi Marja Turusen vinkkien sekä aivotutkimukseen liittyvän kirjallisuuden pohjalta.

PÄIVITTÄINEN RAUHOITTUMISEN HETKI JA RAUHOITTUMISEN HARJOITTELU

Aivot tarvitsevat virikkeetöntä toimintaa ja lepoa. Olisikin hyvä pitää päivittäin, vähintään 10 min kestävä rauhoittumisen hetki. Se voi olla hengitys- ja rentoutusharjoitusta, palapelin tekemistä, kirjan lukemista tai kuuntelua, perheen yhteinen kävelylenkki ulkona (luontokokemus “maadoittaa” ja luo yhteyttä luontoon, rentouttaa ja rauhoittaa), piirtämistä, rakentelua, sylittelyä ja silittelyä sohvalla, salaattiainesten pilkkomista, pyykin laittamista tms., eli sellaista, mikä ei liikaa vaadi aivoilta pinnistelyä tai ole liian virikkeellistä (kuten esim. laitteilla pelaaminen on, vaikka siinä lapsi saattaa istua aloillaan).

Aivoihin muodostuu uusia hermoratayhteyksiä 6 – 8 viikon sinnikkään päivittäisen harjoittelun tuloksena eli oppimistuloksia voi odottaa vasta tämän jälkeen. On parempi harjoitella päivittäin pieni hetki kuin kerran viikossa pidempään, oli sitten kyseessä rauhoittumisen harjoittelu tai lukemaan oppiminen.

Usein ajatellaan, että eloisan lapsen täytyy päästä purkamaan energiansa jonnekin, jolloin aivot kuormittuvat virikkeistä entistä enemmän. Olennaisempaa onkin harjoitella rauhoittumista, jotta lapsi pikkuhiljaa oppisi itse rauhoittamaan itsensä levottomassa olotilassa. Koulussa harjoittelemme rauhoittumista mm. Lähteellä-oppitunneilla tehden esim. hengitys- tai tietoisen läsnäolon harjoituksia. Mahdollistamme myös erilaisia rauhoittumisen hetkiä esim. kirjan lukemisen tai muun rauhallisen tekemisen myötä.

Ajankohtaista lokakuussa:

Kaikille huoltajille on lähdetetty Wilman kautta kysely ensi vuoden loma-aikoihin liittyen. Kysely on avoinna 4.10. saakka.

Maanantaista torstaihin 5.-8.10.2020 Koulutus Elämään opetusohjelma vierailee Lähderannassa viikolla 41. Tästä on lähetetty erillinen Wilma-tiedote aiemmin tällä viikolla.

Perjantaina 9.10. 5.-6.-luokilla Step Up-koulun tanssitunteja.

Perjantaina 9.10. järjestetään Lähderannan koulun Unicef-kävely. Oppilaat keräävät lähipiiristään sponsoreita, jotka oppilaan kävelyn perusteella tekevät lahjoituksen Unicefille.

  1. Sponsorikirje suomeksi

  2. Verkkomaksun ohje suomeksi Unicef walk sponsor letter (ENG)

  3. Online donating instructions for sponsors (ENG)

Maanantaista perjantaihin 12.-16.10. vietämme syyslomaa.

Lokakuu on Lähderannan koulussa lukukuu. Kuun aikana joka luokassa keskitytään lukemiseen ja lukuinnon lisäämiseen.

Sää alkaa syksyn edetessä viiletä, joten nyt viimeistään on hyvä aika tarkistaa säähän sopivien ulkovaatteiden tilanne. Oppilaat ulkoilevat aina välituntisin, joten oppilaalla on oltava mukana lämmintä, nimikoitua vaatetta. Heijastin on myös hyvä muistaa.

Koulussamme saa syödä ksylitolipastilleja ruokailun päätteeksi. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei niitä koronatilanteen vuoksi voi jakaa toisille, jos muilla ei niitä ole. Pastillit ovat myös tarkoitettu ainoastaan ruokailun päätteeksi syötäväksi eikä naposteltavaksi pitkin päivää.

Huom!

Pysäköintialue on vain koulun henkilökunnan käytössä sekä tarkoitettu huoltoliikenteelle. Parkkipaikan läpi kulkeminen on kielletty oppilailta vaaratilanteiden välttämiseksi. Pysäköintialue ei myöskään ole tarkoitettu oppilaiden kouluun saattamiseen autolla. Mahdollinen saattoliikenne hoidetaan Laaksolahden urheilupuiston pysäköintialueella.

Syysterveisin,

Lähderannan koulun väki