Vastuullisuus ja ryhmähenki siivittivät SpaGangin vuoden Pikkuyritykseksi

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.5.2020 klo 15.00

Laajalahden koulun oppilaiden yritys SpaGang voitti Vuoden Pikkuyritys -palkinnon valtakunnallisessa Uskalla Yrittää -kilpailussa. Kotihemmotteluun tarkoitettuja tuotteita valmistavan SpaGangin takana ovat kuusi Laajalahden koulun neljäsluokkalaista: Sanni Ansamaa, Juliana Henttinen, Erika Kivi, Helmi Kyytsönen, Martta Mäenpää ja Katariina Rantakoski.

”Jo finaaliin pääsy tuntui tosi hämmentävältä. Oltiin tietysti tosi onnellisia ja iloisia voitosta ja siitä, että ihmiset sai tietää meidän pikkuyrityksestä ja siitä, että meidän tuotteiden tapaisia pieniä juttuja voi tehdä ekologisesti,” kertoo Martta.

SpaGang sai tuomarilta erityiskiitosta vastuullisuudesta ja kestävyydestään. Pikkuyrittäjien valmistamat tuotteet, kylpypommit, keksit, mehiläisvahakääreet ja teet, ovat itse tehtyjä ja muovittomia.

”Me haluttiin tehdä tuotteita, joita voisi käyttää helposti kotona ja jotka olisi rentoutumiseen tarkoitettuja. Koulussa oli puhuttu paljon ilmastonmuutoksesta ja muovin paljoudesta, joten me ajateltiin, että olisi kiva tehdä yritys, joka ei käyttäisi ollenkaan muovia. Ajatuksena oli, että meidän kaikki tuotteet olisi ekologisia ja biohajoavia tuotteita”, Martta kertoo yritysajatuksen synnystä.

Oppilaiden oma-aloitteisuus korostuu

Pikkuyrittäjät-ohjelmassa alakoulujen 4-6. -luokkalaiset perustavat oman yrityksensä ja kehittävät tuotteita ja palveluita omien kiinnostuksien ja vahvuuksien pohjalta. Pikkuyrittäjät-finaali kokoaa lukuvuoden parhaat pikkuyritykset lukuvuosittain kilpailemaan valtakunnallisesti. SpaGanginkin taival alkoi koulun valinnaisella Pikkuyrittäjät-kurssilla.

Vuoden Pikkuyrittäjät-opettajana palkittiin Hanna Vilonen Laajalahden koulusta. Kriteereinä palkinnolle on innostava ja kannustava asenne ohjelman aikana. SpaGangin pikkuyrittäjiä ohjannut Vilonen korostaa ennen kaikkea oppilaiden oma-aloitteisuutta.

”Oppilaat ovat oma-aloitteisia, ja monesti heillä on jo kurssille tullessa paljon ideoita. SpaGang on hyvä esimerkki tästä. En hirveästi ohjeistanut oppilaita kurssin aikana, vaan he olivat hyvin oma-aloitteista ja itsenäisiä”, Vilonen kertoo.

”Me oltiin suunniteltu idea ja mitä kaikki tekee jo ennen kuin vapaavalintainen kurssi alkoi”, kertoo SpaGangin toinen jäsen Helmi.

Sinnikästä yrittämistä

Pikkuyrittäjille työnjako oli alusta asti selvä. Kuusikko teki kaikki tuotteet itse, eikä niiden valmistaminen ollut aina yksinkertaista.

”Meitä oli kuusi, ja aina kaksi teki jotain tiettyä tuotetta. Kylpypommien teko oli vaikeaa, koska niiden piti olla muoteissa tosi monta tuntia, että ne kovettuvat. Niiden tekemisessä meni aika kauan aikaa”, Martta kertoo.

”Kylpypommien kanssa kävi niin, että sitruunahappoa ei löytynyt kaikista peruskaupoista. Kauppojen sitruunahappo ei ollut yhtä toimivaa, joten sitruunahappoa piti käydä hakemassa apteekista, Helmi jatkaa.

Yritystaitoja harjoiteltiin lopputapahtumassa, jossa pikkuyrittäjät myivät omia tuotteitaan.

”Lopputapahtuma meni tosi hyvin. Me ehdittiin myydä kaikki meidän tuotteet lopputapahtuman aikana”, Helmi kertoo.

Opettajalle pikkuyrittäjien seuraaminen ja ohjaaminen on antoisaa.

”Huikea seurata, miten rohkeita tässä tapauksessa 10-vuotiaat ovat ja millä tavalla he myivät tuotteita”, Vilonen kehuu pikkuyrittäjiä.

Esimerkillistä ekologisuutta

Neljäsluokkalaiset pikkuyrittäjät kertovat yrityksestään ja oppimiskokemuksistaan sujuvasanaisesti. Vastuullisuus, ekologisuus ja sinnikkyys painottuvat nuorten tekemisessä.

”Oppi sen, että jos heti ei kaikki mene hyvin, niin vaan jatkaa yrittämistä”, Martta kertoo omasta oppimisestaan.

Yrityksen perustamisen parhaina puolina pikkuyrittäjät pitävät ryhmähenkeä ja kaverien kanssa tekemistä. SpaGangin tekemisessä pikkuyrittäjät tahtovat nostaa esille myös yrityksen tärkeyden tulevaisuuden ilmaston kannalta. Parasta oli mahdollisuus toimia vastuullisen yrityksen esimerkkinä.

”Me oltiin ekologinen yritys, ja päästiin kertomaan ihmisille, että ekologisuudella pääsee pitkälle”, Martta sanoo.

Kuva: SpaGang-yrittäjille tärkeää on ilmaston hyväksi toimiminen.

Spagang-yrityksen kuusi tyttöä poseeraavat yrityksen kyltin kanssa