Hösmärinpuiston koululla suomea opettelevat oppilaat ja vanhemmat

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
31.5.2019 klo 16.00

Hösmärinpuiston koulussa joukko oppilaiden vanhempia tutustuu suomalaiseen peruskouluun ja opiskelee suomen kieltä. Tunnit ovat saaneet hyvää palautetta ja suunnitelmissa on jatkaa niitä syksyllä. 

Suomalaisen peruskoulun aakkosia ja suomen kieltä opiskelevien aikuisten ryhmä on kevään ajan kokoontunut kahdesti viikossa Hösmärinpuiston koululla. Kurssin tavoitteena on, että vanhemmat oppisivat paitsi suomen kieltä, myös saisivat tietoa ja taitoja suomalaisesta peruskoulusta tukeakseen lapsensa koulunkäyntiä. 

Lukukauden viimeiselle kerralle osallistunut Nadezhda Yushin sai tiedon kurssista koulun rehtorilta. Hän lähti mukaan, koska halusi tutustua paremmin perusopetukseen Suomessa: 

“Todella hyvä idea järjestää tällaisia tunteja! Olen kertonut tunneista myös ystävilleni, jotka mielellään osallistuisivat itsekin”, kehuu Yushin. 

Yushin on yksi tammikuussa aloittaneen kurssikokeilun kuudesta opiskelijasta. Vaikka kurssilaisten oma koulutausta on erilainen, yhdistää heitä halu oppia suomalaisesta koulujärjestelmästä ja tukea peruskoulua käyviä lapsiaan. 

Kouluarki tutuksi vanhemmille 

Kurssilla on käyty läpi suomalaisen peruskoulun arkea: tutkittu lukujärjestyksiä, tutustuttu eri oppiaineisiin ja kirjoitettu Wilma-viestejä. Samalla on harjoiteltu suomen kieltä, myös lasten oppikirjoja hyödyntäen. 

“Vanhemmille tulevat näin tutuiksi erilaiset tehtävätyypit, joita oppilaat koulussa tekevät. He voivat sitten helpommin myös auttaa lapsiaan tehtävien teossa”, kertoo kurssin opettaja, Omniassa vapaana sivistystyön opettajana toimiva Laura Hartikainen. 

Lisäksi kurssilaiset ovat opettajansa kanssa vierailleet Hösmärinpuiston koulun oppitunneilla ja seuranneet lastensa opiskelua. 

“Oppitunti oli mielenkiintoinen: oppilaat tekivät paljon erilaisia tehtäviä ja vuorovaikutteisuutta oli paljon. Tuntui, että he ehtivät tehdä paljon tunnin aikana”, sanoo Yushin ja kiittelee tuntivierailuja, “Vanhemmat ymmärtävät näin paremmin, mitä koulussa tehdään.” 

Syksylle on jo suunnitteilla vastaava kurssi, jossa vanhemmat olisivat mukana oppilaiden oppitunneilla puolet kurssiajasta. Kurssin järjestävät yhteistyössä Omnia ja Espoon kaupunki.