Auroran koulun uudisrakennuksesta tulee Espoon kaupungin energiatehokkain rakennus

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.3.2016 klo 12.01

Uudisrakennus on Espoon kaupungin energiatehokkain rakennus

Kolmikerroksinen uudisrakennus on lähes nollaenergia-pilottikohde. Siihen on päästy energiatehokkain arkkitehtonisin ja rakennusteknisin ratkaisuin sekä uusiutuvaa energiaa hyödyntäen.

Talotekniikka pidetään mahdollisimman yksinkertaisena. Passiivitasoinen runko vähentää lämmitystekniikan tarvetta rakennuksessa, joka on suunniteltu tiiviiksi, erityisesti lävistykset ja saumat. Lämmitystehon tarve on keskimäärin noin 20 W/m2. Uusiutuvaa energiaa hyödynnetään katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla, jotka suunnataan etelään noin 45 asteen kulmaan. Rakennuksen energiatehokkuusluokka on A (E-luku on 77 kWh / m²a).

Luonnonvaloa hyödynnetään mahdollisimman paljon ja auringon aiheuttamaa ylilämpenemistä ehkäistään ulkopuolisella suojauksella. Valaistus toteutetaan energiatehokkailla valaisimilla, joita ohjataan tarpeenmukaisesti liiketunnistimilla ja päivänvaloa hyödyntävissä tiloissa myös päivänvalo-ohjauksen avulla.

Ilmanvaihdon kannalta on oleellista, että rakennus on jaettu käyttötarkoituksen ja käyttöaikojen perusteella vyöhykkeisiin, joiden käyttötavat ja -ajat ovat samantyyppisiä. Käyttövyöhykkeillä on omat ilmavaihtokoneensa. Erilaiset tilat saavat näin tarpeenmukaiset ilmamäärät ja käyttöajat.

”Uudet energiatehokkuusmääräykset ovat parhaillaan lausuntokierroksella. Niitä aletaan soveltaa rakennusluvissa, jotka jätetään 1.1.2018 jälkeen. Jos määräykset astuvat voimaan ehdotuksen mukaisina, niin alustavien laskelmien perusteella Auroran uudisrakennus täyttäisi uudet vaatimukset selkeällä marginaalilla”, Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoo.

Uudisrakennuksesta halutaan luoda yhteisöllinen kyläkeskus

340 oppilaan koulun ja 126 lapsen päiväkodin sekä neuvolan yhteinen uudisrakennus on rakennettu Auroran koulun tontille, josta on purettu vanhat koulurakennukset, siirtokoulu ja asuinrakennus. Koulun, päiväkodin ja neuvolan toteutus yhtenä kokonaisuutena luo Lippajärvelle yhteisöllisen kyläkeskuksen, jossa lapsi voi kasvaa tutussa ympäristössä vauvasta varhaisteiniksi.

Kuntalaiset voivat käyttää kyläkeskuksen tiloja, esimerkiksi liikuntasalia iltaisin ja viikonloppuisin. Koulun ja päiväkodin yhteisiä tiloja sekä koulun erikoisluokkia ja kirjastoa voidaan käyttää myös kouluajan ulkopuolella.

Koulu, päiväkoti ja neuvola on eri ammattiryhmien moniammatillinen työyhteisö, joka toimii yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa oppilaiden, vanhempien ja ympäristön muiden asukkaiden kanssa. Koulun ja päiväkodin yhteinen rakennus mahdollistaa esi- ja alkuopetuksen saumattoman yhteistyön. Myös neuvolan toiminta samoissa tiloissa tehostaa yhteistoimintaa.

Opetustoimen johtaja Kaisu Toivosen mielestä on todella hienoa, että Auroran koulun uudisrakennus on nyt valmistumassa. Koulu on ollut aina vahvasti mukana kehittämässä oppimista ja oppilaiden harrastustoimintaa. Kodin ja koulun yhteistyö ja alueellinen toiminta ovat Aurorassa tärkeitä arvoja, ja nyt uudisrakennus antaa tähän entistä paremmat mahdollisuudet.

Rakentaminen alkoi helmikuussa 2015, rakennus valmistuu heinäkuussa 2016 ja otetaan käyttöön elokuussa 2016. Hankkeen arvo noin 21 miljoonaa euroa, hankkeen tilavuus 7 300 bm3.

Auroran koulu, päiväkoti ja neuvola:
Rakennuttaja: Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitos 
Arkkitehtisuunnittelu/pääsuunnittelija: Auer & Sandås Arkkitehdit / Claudia Auer
Rakennesuunnittelu: A-Insinöörit Oy/
LVIA-suunnittelu: Arkins Suunnittelu Oy
Sähkösuunnittelu: Yhtyneet Insinöörit Oy
Energiasuunnittelu: Granlund Oy
Geo-suunnittelu: Ramboll Finalnd Oy 
Pääurakoitsija: NCC rakennus Oy

Lisätietoja:
Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683
Hankepäällikkö Esko Halmesmäki, puh. 043 825 5185
Energia-asiantuntija Visa koivu, puh. 043 824 9350
Opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen, puh. 09 816 52000
Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@espoo.fi paitsi kaisu.m.toivonen

Katso kuvia uudisrakennuksesta