Lisäopetus (10-luokka)

Lisäopetus eli kymppiluokka on tarkoitettu ensisijaisesti yhteishaussa ilman koulutuspaikkaa jääneille alle 18-vuotiaille espoolaisille ja kauniaislaisille nuorille, jotka ovat päättäneet peruskoulun. Lisäopetuksessa opiskelija voi selkiyttää omia suunnitelmiaan ja parantaa mahdollisuuksiaan päästä jatko-opintoihin. Lisäopetus kestää yhden lukuvuoden. Valinnan edellytyksenä on peruskoulun päättötodistus. Lisäopetukseen ei voida valita hakijaa, joka on aiemmin osallistunut lisäopetukseen.

Lukuvuonna 2020-2021 yleisopetuksen lisäopetusta voidaan järjestää Kauklahden, Kaitaan ja Tiistilän kouluissa. Yleisopetuksen lisäopetusryhmiä perustetaan hakijamäärän mukaan. Hakija ei voi valita lisäopetuskouluaan, koska perustettavien ryhmien määrä riippuu hakijoiden kokonaismäärästä eikä kaikkiin kouluihin välttämättä perusteta ryhmiä. Lisäopetuksen jälkeen opiskelijalla on mahdollisuus hakea lukioon tai ammatilliseen koulutukseen.

Jos oppilaalla on perusopetuksen päättövaiheessa erityisen tuen päätös, oppilaalle osoitetaan lisäopetuspaikka yksilöllisen tuen tarpeen mukaan erillisestä ryhmästä tai perusopetuksen ryhmästä.

Koulutukseen haetaan helmi-maaliskuussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Opintopolussa hakukohde on "Espoon kaupunki" ja koulutus "Kymppiluokka".

Tutustumisjakson lukioon tai ammatilliseen koulutukseen

Lisäopetukseen kuuluu oppilaan valinnan mukaan tutustumisjakso opiskeluun joko lukiossa tai Omniassa. Kaikista lisäopetusta järjestävistä kouluista pääsee tutustumaan kumpaan haluaa. Lukuvuoden aikana on lyhyt tutustumisjakso työelämään.

Peruskoulun lisäopetuksen tavoitteet

Kymppiluokan aikana kehität

  • tietoja ja taitojasi perusopetuksen oppiaineissa
  • oppimaan oppimisen taitojasi
  • yhteistyötaitojasi
  • jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnittelun taitojasi
  • työelämätaitojasi.

Kymppiluokalla suunnittelet omia opintojasi ohjatusti. Saat mahdollisuuden korottaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja. Lisäopetuksessa opiskellaan yhteisinä aineina mm. äidinkieltä, matematiikkaa ja englantia.Voit suorittaa kymppiluokan aikana tutustumisjakson toisen asteen opintoihin joko lukiossa tai Omnian ammattiopistossa. Kaikista lisäopetusta järjestävistä kouluista pääsee tutustumaan kumpaan haluaa. Lisäksi lukuvuoden aikana on lyhyt tutustumisjakso työelämään.Kymppiluokan jälkeen voit hakea lukioon tai ammatilliseen koulutukseen.

Lisäopetuksen opetussuunnitelma (pdf, 62 Kt)