Lähikouluun hakeminen

Jokaisella perusopetuksen oppilaalla on oikeus käydä kunnan osoittamaa lähikoulua. Lähikoulu on jokin oppilaan lähiosoitteen mukaisen oppilasalueen kouluista. Oppilasalueet ovat: Espoonlahti, Itäinen Leppävaara, Läntinen Leppävaara, Keski-Espoo, Pohjois-Espoo, Matinkylä-Olari ja Tapiola.

Lähikoulu osoitetaan oppilaan lähiosoitteen mukaisen oppilasalueen sisällä seuraavassa järjestyksessä:

  1. Oppilaat, joilla on terveydentilaan liittyvä tai muu erityinen syy (esitettävä lausunto)
  2. Oppilaat, joiden vanhempi samassa osoitteessa asuva sisko/veli on päätöksentekohetkellä oppilaana lähikoulussa
  3. Koulumatka on kaikki oppilasalueen oppilaat huomioiden mahdollisimman turvallinen ja lyhyt
  4. Lähikoulutoive (mahdollisuuksien mukaan)

Seitsemännelle luokalle siirtyvien oppilaiden lähikoulun osoittamisessa huomioidaan oppilaan alakoulussa aloittamien A-kielten jatkuminen yläkoulussa.

Lähikouluksi ei aina voida osoittaa maantieteellisesti lähintä koulua. Samasta osoitteesta ei myöskään aina mennä samaan kouluun kuin aiempina vuosina, sillä kouluihin perustettavien ryhmien määrä ja ikäluokkien koko vaihtelevat vuosittain. Lautakunta päättää koulukohtaisista enimmäisoppilasmääristä vuosittain ennen lähikoulujen osoittamista.

Lähikoulun osoittamisperusteet:
> Perusopetuksen oppilaaksiottoa koskevat linjaukset(pdf, 20 Kt)
> Hösmärinpuiston koulun yleisopetuksen 2. luokan oppilaiden lähikoulun osoittaminen 3. luokalta alkaen(pdf, 10 Kt)

Oppaat ja esitteet:
> Tervetuloa ekaluokalle 2020-2021 (julkaistaan joulukuussa)
> Yläkoululaisen opas 2021-2021 (julkaistaan joulukuussa)

Hakulomakkeet:
> Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen (julkaistaan 8.1.2020)
> Hakemus peruskoulun 7. luokalle (julkaistaan 8.1.2020)
> A2-kielen opiskelusta luopuminen (julkaistaan 8.1.2020)

Ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen 2020-2021 

Huoltajan tulee täyttää Peruskoulun 1. luokalle ilmoittautuminen -lomake 8.1.-20.1.2020 verkkopalvelu Wilmassa. Huoltaja voi vaihtoehtoisesti täyttää paperisen ilmoittautumislomakkeen ja palauttaa sen suomenkielisen opetuksen tulosyksikköön viimeistään 20.1.2020 osoitteella: Suomenkielisen opetuksen tulosyksikkö, oppilasasiain sihteeri Sara Raitala, PL 31, 02070 ESPOON KAUPUNKI. Lomakkeen voi palauttaa myös sähköpostitse osoitteeseen oppilasrekisteri@espoo.fi. 

Huoltaja tulee ilmoittaa lapsensa lähikoulun osoittamisessa huomioitavista asioista ilmoittautumislomakkeella (terveydentila tai muu erityinen syy, sisarusperuste, lähikoulutoive, muutto).

Jos lähikoulun osoittamisessa tulee huomioida jokin koulutulokkaan terveydentilaan liittyvä tai muu erityinen syy, huoltajan tulee toimittaa syyn osoittava lausunto/asiakirja viimeistään 13.2.2020 osoitteella: Suomenkielisen opetuksen tulosyksikkö, koulutussuunnittelija Jonna Kari, PL 31, 02070 ESPOON KAUPUNKI. Myöhässä toimitettuja lausuntoja ei huomioida! Lausunnon toimittaminen ei tarkoita sen automaattista hyväksymistä.

Ennen koulun alkua, mutta viimeistään 3.8.2020 muuttaville koulutulokkaille osoitetaan lähikoulu tulevan osoitteen perusteella, jos huoltaja on ilmoittanut tästä koulutulokkaan ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautumisajan päättyttyä ja 3.8.2019 jälkeen muuttavien oppilaiden lähikouluun hakeminen, ks. Muuttava oppilas.

Osa kouluista toimii väliaikaisesti väistötiloissa (esim. peruskorjauksen vuoksi). Tarkista tiedot osoitteesta espoo.fi/koulukorjaukset.

Seitsemännelle luokalle hakeminen 2020-2021

Peruskoulun seitsemännelle luokalle haetaan 8.1.-16.1.2020 verkkopalvelu Wilmassa täyttämällä Hakemus peruskoulun 7. luokalle -lomake. Huoltaja voi vaihtoehtoisesti täyttää paperisen hakulomakkeen ja palauttaa sen lapsensa nykyiseen Espoon kaupungin kouluun viimeistään 16.1.2020.

Huoltaja tulee ilmoittaa lapsensa lähikoulun osoittamisessa huomioitavista asioista hakulomakkeella (terveydentila tai muu erityinen syy, sisarusperuste, lähikoulutoive, muutto).

Jos lähikoulun osoittamisessa tulee huomioida jokin oppilaan terveydentilaan liittyvä tai muu erityinen syy, huoltajan tulee toimittaa syyn osoittava lausunto/asiakirja viimeistään 23.1.2020 osoitteella: Suomenkielisen opetuksen tulosyksikkö, koulutussuunnittelija Jonna Kari, PL 31, 02070 ESPOON KAUPUNKI. Myöhässä toimitettuja lausuntoja ei huomioida! Lausunnon toimittaminen ei tarkoita sen automaattista hyväksymistä.

Ennen koulun alkua, mutta viimeistään 3.8.2020 muuttaville oppilaille osoitetaan lähikoulu tulevan osoitteen perusteella, jos huoltaja on ilmoittanut tästä oppilaan hakulomakkeella. Hakuajan päättyttyä ja 3.8.2020 jälkeen muuttavien oppilaiden lähikouluun hakeminen, ks. Muuttava oppilas.

Osa kouluista toimii väliaikaisesti väistötiloissa (esim. peruskorjauksen vuoksi). Tarkista tiedot osoitteesta espoo.fi/koulukorjaukset.

Oppilasalueiden tarkastelu

Mene sivulle https://kartat.espoo.fi > Klikkaa vasemman reunan valikosta > Valitse kartalla näkyvät tiedot > Aluejaot. > Valitse vaihtoehto 'Suomenkieliset oppilaaksiottoalueet'. > Alueet tulevat kartalle näkyviin. Alueen nimen näet aluetta klikkaamalla.