Olarin lukiolaisten digitarinat sisällissodasta palkittiin tiede- ja teknologiakilpailussa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
10.4.2018 klo 9.25

Espoon kaupunginmuseo ja Olarin lukio toteuttivat yhdessä alkusyksystä 2017 arkistopajan, jossa nuoret pääsivät tutustumaan museon arkistoaineistoon ja harjoittelemaan historiantutkimusta alkuperäisten aineistojen parissa. Arkistopaja oli osa museon Espoo sisällissodassa -hanketta. Työn tuloksena syntyi 8 digitarinaa sisällissodan kohtaloista Espoossa.

Olarin lukio ilmoitti arkistopajassa syntyneet digitarinat Tekniikan akateemisten ja Opinkirjon järjestämään Tutki–Kokeile–Kehitä-kilpailuun. Työt valittiin lukiosarjan finaaliin, jossa Olarin lukion nuorten työ sijoittui sarjassaan kolmannelle sijalle. Tuomariston mukaan tekijät ovat käsitelleet aihetta laajasti ja omaperäisellä tavalla.

”Mikä tässä työskentelyssä oli siistiä, niin pääsi kerrankin historiassa kunnolla pintaa syvemmälle tutkimaan. Yleensä historian tunnit koulussa on lähinnä numeroita ja suuria tapahtumia, mutta työtä tehdessäni pääsin kokemaan Suomen historian mullistavia hetkiä”, kuvailee Olarin lukion opiskelija Eetu Timonen. Museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoffin mielestä yhteistyössä ja nuorten digitarinoissa upeinta oli seurata, miten historiallinen arkistoaineisto avautui nuorten käsissä aivan uudella tavalla, ja sata vuotta vanhat paikallishistorialliset dokumentit muovautuivat moderniksi tarinaksi digitaalisin keinoin.

Tutki–Kokeile–Kehitä on suunnattu 6–20-vuotiaille tieteistä ja tekniikasta kiinnostuneille lapsille ja nuorille. Tieteenaloja ei ole kilpailussa rajattu ja osallistua voi tutkimuksella, projektilla tai keksinnöllä yksin tai ryhmässä. Kilpailua on järjestetty jo vuodesta 1979 lähtien.

Lisätietoja:

Tutki–Kokeile–Kehitä -kilpailu

Tiedote vuoden 2018 voittajista

Olarin lukiolaisten digitarinat esillä näyttelyssä