Lukion jälkeen

Ylioppilastutkinnon suorittaminen tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin.

Haku korkeakouluihin

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haetaan korkeakoulujen yhteishaussa samalla hakulomakkeella. Yhteishaku toteutetaan osoitteessa www.opintopolku.fi, jonne kootaan myös hakuja koskeva koulutustiedotus.

Yhteishaussa on mukana lähtökohtaisesti kaikki tutkintoon johtava korkeakoulutus. Korkeakoulut voivat kuitenkin järjestää osaan koulutuksistaan erillishakuja, esimerkiksi haut tietyille erityiskohderyhmille suunnattuihin koulutuksiin. Yhteishaku järjestetään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Korkeakouluilla on mahdollisuus varata osa yhteishaun koulutusten aloituspaikoista sellaisille hakijoille, joilla ei ole vielä opiskelupaikkaa korkeakoulussa tai aiemmin suoritettua suomalaista korkeakoulututkintoa.

Hakeminen avoimeen yliopistoon tai avoimeen ammattikorkeakouluun

www.avoinyliopisto.fi

www.avoinamk.fi

www.kansanopistot.fi

Ohjausta lukion jälkeen

Ohjaamotalo

Ohjaamotalo, Espoon Leppävaarassa, on palvelukokonaisuus alle 30-vuotiaille espoolaisille.

Ohjaamotalosta saat tietoa ja apua
- opiskelumahdollisuuksista
- työelämästä, työnhausta ja toimeentulosta 
- asumisesta, arjenhallinnasta ja hyvinvoinnista
- vapaa-ajanmahdollisuuksista

Ammatinvalintaohjaus

Työ- ja elinkeinopalvelujen asiantuntijat voivat auttaa sinua, kun etsit omaan elämäntilanteeseesi sopivaa ratkaisua koulutukseen, ammatinvalintaan tai työuralle.

Hakijan ohjauspalvelu InfoOmnia

InfoOmniasta saat tietoa eri koulutuksista, apua koulutukseen hakeutumisessa ja henkilökohtaista opinto- ja uraohjausta.

Työn hakeminen

Kun opintosi päättyvät eikä Sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu mahdollisimman pian Uudenmaan TE- palveluun työttömäksi työnhakijaksi.

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/loyda_toita/index.html

Ulkomaille töihin tai opiskelemaan

Nuorille on tarjolla erilaisia vaihto-ohjelmia ja työmahdollisuuksia ulkomailla. Alla olevien linkkien kautta löydät erilaisia vaihtoehtoja.

http://maailmalle.net
http://www.nuorisovaihto.fi/etusivu/