Viherlaakson lukiossa hyvinvointi on otettu osaksi lukuvuosisuunnitelmaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
1.12.2019 klo 7.30

Viherlaakson lukiossa on tartuttu hyvinvointiteemaan. Opiskelijat ja opettajat ovat yhdessä lähteneet kehittämään lukiolaisten hyvinvointia.

Viime aikoina on keskusteltu paljon lukiolaisten kokemasta stressistä ja arjen raskaudesta. Lukio-opinnoissa menestyminen on muodostunut entistä tärkeämmäksi korkeakoulujen pääsykoeuudistusten myötä, joissa painotetaan enemmän ylioppilaskirjoitusten arvosanoja kuin erillistä pääsykoetta. Ei siis ole ihme, että keskustelu on käynyt kuumana.

Hyvinvointi on koko lukioyhteisön asia 

Viherlaakson lukiossakin ongelma on huomioitu, sillä lukiolle on perustettu oma hyvinvointityöryhmä, jonka tehtävänä on kehittää lukiolaisten ja opettajien hyvinvointia. ”Ajatus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin lähti, kun tutkiskelimme tarkemmin kestävän kehityksen eri osa-alueita ja mietimme, mistä olisi eniten konkreettista hyötyä lukio-opiskelijoille.”, kertoo biologian ja maantieteen lehtori Ville Karhu. ”Hyvinvointi nousi ehdottomaksi teemaksi, ja opiskelijat olivat innokkaita edistämään asiaa yhdessä.”

Työryhmä kokoontui 12.11. keskustelemaan kehitysideoista. Paikalla oli opiskelijoita kertomassa, mitä he ovat jo tehneet hyvinvoinnin parantamiseksi, ja esiin nousi mm. pöytätennisturnaus, koulumatkakisa sekä eri palloilulajien luokkien väliset turnaukset. Lukiolla järjestetään 4. jaksossa myös personal trainer -kurssi, jonka myötä opiskelijat saavat apua kuntosaliharjoittelun aloittamiseen ja kehittämiseen. ”Tiedämme, että personal trainer kurssia on kokeiltu ainakin Kaitaan lukiossa Espoossa sekä joissain muissa Suomen kunnissa. Mielestäni kurssin idea on erinomainen. Olisi kova juttu, jos kurssille innostuisi lähtemään etenkin vähän liikkuvia opiskelijoita”, kuvailee liikunnan ja terveystiedon lehtori Vesa Puro alkusysäystä personal trainer -kurssille.

Henkistä hyvinvointia ja keskittymiskykyä aktivointihetkillä

Hyvinvoiva lukio 2019-2020 on osa Viherlaakson lukion lukuvuosisuunnitelmaa. Hyvinvointityöryhmän kokouksessa keskusteltiin hyvässä hengessä opettajien ja opiskelijoiden kesken henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista. Henkistä hyvinvointia kuormittavaksi mainittiin stressi ja sen myötä tuleva väsymys. Väsymystä pyritään vähentämään lukion tuntien aikana pidettävillä aktivointihetkillä, joiden on tarkoitus kestää 1-5 minuuttia. Aktivointihetkien tarkoitus on myös ylläpitää keskittymiskykyä. 

Hyvinvointityöryhmä on avannut uuden kanavan opettajien ja opiskelijoiden väliselle keskustelulle. Opiskelijat pääsivät kertomaan omia kokemuksiaan ja toiveitaan opetuksen suhteen, ja opettajat kuuntelivat. Hyvinvointityöryhmän tarkoituksena on pyrkiä luomaan kestävä malli, jossa huomioidaan kaikkien lukiolaisten hyvinvointi. Hyvinvointityöryhmän toiminta tukee sosiaalista kestävää kehitystä.

Viherlaakson lukion uusissa tiloissa toivotaan satsausta ergonomiaan

Viherlaakson lukio muuttaa vuonna 2021 aivan uusiin tiloihin, ja hyvinvointityöryhmässä nousi esille se, että kalustuksen hyvään ergonomiaan halutaan vaikuttaa. Nykyisissä tiloissa opiskelijoille on joissakin luokkahuoneissa tarjolla säädettävät pöydät, ja opiskelijat ovat kehuneet sitä, että asentoa voi muuttaa vapaasti kesken opetuksen, ja opiskella voi myös seisaaltaan. Tällaisia toivotaan myös uuteen lukioon.

Viherlaakson lukion kotisivut: https://viherlaaksonlukio.fi/ 

Pohditko hakemista lukioon Espooseen? Vertaile lukioita ja Espoon seudun koulutuspaikkoja osoitteessa www.espoonyhteishaku.fi. Lukiohin haetaan yhteishaussa 18.2.-10.3.2020 välisenä aikana.