Espoolaislukiolaiset edustavat Suomea malli-YK-konferenssissa New Yorkissa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.3.2019 klo 12.24

Suomea malli-YK-konferenssissa edustavat Espoon yhteislyseon lukion opiskelijat kirjoittavat matkastaan New Yorkiin. Konferenssissa nuoret ovat tutustuneet YK:n delegaatioiden toimintaan ja diplomaatin työhön. Opiskelijoiden delegaatio voitti Preparation and Research Award of Excellence - sekä Award of Merit -palkinnot ainoana ulkomaalaisena yli 2 500 delegaatin joukosta. Palkinnot myönnettiin opiskelijoiden kirjoittamista, laadukkaista Position Paper -tutkimuksista sekä delegaation upeasta panoksesta konferenssin aikana aina puheista yhteistyöhön muiden kanssa.

Tänä vuonna Espoon yhteislyseon lukio (EYL) osallistuu jo viidettä kertaa ainoana suomalaiskouluna nelipäiväiseen NHSMUN Malli YK-konferenssiin New Yorkissa. Delegaateiksi valittiin Arttu Juutilainen, Petteri Kalliomäki, Karlos Koskinen, Samuel Lehtonen, Amanda Lydman ja Pinja Paassilta eli kuusi toisen vuosiluokan motivoitunutta ja hyvän kielitaidon omaavaa opiskelijaa. Myös menestys yhteiskuntaopissa sekä hyvät sosiaaliset taidot olivat tärkeitä ominaisuuksia hakuprosessissa. Ohjaaviksi opettajiksi lähtivät englannin opettaja Anna Puhakka ja historian ja yhteiskuntaopin opettaja Tero Mattila.

EYL on tavallinen espoolaiskoulu, joka on halunnut antaa opiskelijoilleen vuosittain mahdollisuuden kokeilla siipiään ulkomailla ja avata heille uusia ovia koulumotivaation ja itseluottamuksen kasvattamiseksi. EYL edustaa tänä vuonna Portugalia ja konferenssiin valmistauduttiin useamman kuukauden ajan kirjottamalla Position Paper –tutkielmat maan näkökulmasta aiheina kansallisperintökohteiden ja uhanalaisten kielten vaaliminen, itsemurhien vähentäminen, liikuntavammaisten oikeuksien edistäminen ja kalastamisen sekä biokaupan eettisyys.

Neljän konferenssipäivän lisäksi New Yorkin matkaan kuuluu myös kaupunkiin tutustuminen ja nähtävyydet kuten Vapaudenpatsas, Metropolitan-museo, Keskuspuisto, Empire State Building ja 911 Memorial. Yksi kiinnostavimmista vierailukohteista oli ystävyyslukio Urban Academy, joka poikkeaa useimmista USA:n kouluista kurssivalikoimansa ja opiskelumenetelmiensä perusteella, sillä valtakunnallisten kokeiden sijasta siellä keskitytään keskustelupohjaiseen opiskeluun. Värikkäässä ja monikulttuurisessa julkisessa koulussa kellon sijaan soi musiikki ja luokissa istutaan ympyrässä. Ylioppilaskokeiden sijaan suoritetaan kuusi laajaa projektia, joiden valmistumista juhlitaan äänekkäästi käytävillä kelloa soittamalla ja hurraamalla. Urban Academyssä suomalaisopiskelijat pääsivät seuraamaan oppitunteja ja juttelemaan opiskelijoiden kanssa, jotka antoivat hyvän kuvan koulun hengestä. ”Olen yllättynyt kuinka loistavasti olemme pärjänneet englanninkielen taidoillamme amerikkalaisten parissa”, kehuu Arttu Juutilainen. Erityisesti koulun poikkeava kurssivalikoima vaikutti opiskelijoista inspiroivalta, sillä lukujärjestyksestä löytyi mm. Girl Talk, Walking with Roy, Choose Your Own Adventure, Meditation, Pizza Math, Hip Hop with Debbie ja Local Community Charity Work.

Osallistuminen NHSMUN:in (National High School Model United Nations) kaltaiseen kansainväliseen konferenssiin, jossa on peräti 5000 nuorta osallistujaa 300 koulusta ja 75 eri maasta on ainutlaatuinen mahdollisuus. Konferenssi alkoi avajaisseremonialla YK:n päämajassa, minkä jälkeen ensimmäiset komiteasessiot jatkuvat hotellissa keskiyöhön asti. “Vähän jännittää, mutta odotan innolla. En ole koskaan osallistunut Malli YK-konferenssiin, mutta valmistauduimme kuitenkin hyvin kirjoittamalla laajat tutkielmat aiheistamme, joten luulen, että pärjäämme hyvin komiteoissa”, sanoo Samuel Lehtonen.

Ennen konferenssin alkua delegaatit pääsivät myös tutustumaan diplomaatin työhön Suomen pääkonsulaatissa ja YK:n edustustossa, jonka jälkeen moni opiskelijoista kertoi pitävänsä Ulkoministeriötä houkuttelevana työnantajana. “Valtiotieteellinen tiedekunta voisi olla hyvä jatko-opiskelupaikka, sillä minua kiinnostavat kansainväliset suhteet ja matkustaminen. Haluan päästä vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin, erityisesti ihmisoikeuksiin ja tasa-arvokysymyksiin”, kertoo Pinja Paassilta. Myös Portugalin YK:n edustusto otti delegaatit vastaan.

Konferenssissa delegaatit jakaantuvat eri komiteoihin, joissa käsitellään YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteita. Näissä komiteoissa delegaatit pääsevät tuomaan edustamansa maan näkökulmia esiin ongelmien ratkaisemiseksi. Opiskelijat ovat innoissaan verkostoitumismahdollisuuksista sekä globaaleihin asioihin perehtymisestä väittelyn merkeissä ja toivovat pääsevänsä haastamaan itsensä ja kehittämään puheenpito- ja kielitaitojansa. ”On ollut hienoa huomata, kuinka erilaiset ihmiset eri maista ja kulttuureista tulevat toimeen keskenään ja voivat tehdä yhteistyötä maailman ongelmien ratkaisemiseksi”, kiteyttää Amanda Lydman.

Lisää tietoa malli-YK-konferenssista englanniksi konferenssin omilla sivuilla

Teksti Amanda Lydman ja Pinja Paassilta, kuvat Anna Puhakka

Espoon yhteislyseon opiskelijat malli-YK-konferenssissa Portugal-kylttien kanssa.

Matkaan kuului myös tutustuminen kohdekaupunkiin. Kuvassa opiskelijat New Yorkissa koulubussin vierellä.