Kysymyksiä ja vastauksista eväspusseista ja kouluruokailusta poikkeustilanteessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.4.2020 klo 16.29

Päivittyvään uutiseen kerätään tietoa eväspussi- ja lounaspakettijakelusta keväällä 2020. Tässä eväs- ja lounaspaketin lyhyt oppimäärä. 

Huom.! Perusopetuksen oppilaat saivat viimeisen lounaspaketin 6.5., jossa on lounastarpeita 13.5. saakka. Perusopetuksen oppilaat saavat 14.5. alkaen kouluruuan koulussa. Lukiolaisille tarjotaan mahdollisuus lounaspakettiin lukuvuoden loppuun saakka, sillä he jatkavat etäopiskelua. Viimeinen jako lukiolaisille on 20.5. klo 13.30-14.30. 

Päivitetty 7.5.2020.

Lounaspaketti on tarkoitettu kotona opiskeleville lukiolaisille ja se sisältää lämmitettäviä ruokia. Paketti korvasi eväspussit, joilla etäopetuksessa olevien koululaisten ja lukiolaisten ruokajakelu käynnistettiin Espoossa maaliskuussa. Erityisruokavalioita noudattavien lukiolaisten on jatkossa mahdollista ilmoittautua kouluruokailuun koululla.

Mitä lounaspaketissa on?

Lounaspakettien sisältö on suunniteltu korvaamaan koululounas poikkeustilanteessa mahdollisimman hyvin.

Viikon lounaspaketti on tarkoitettu yhdellenuorelle ja se sisältää viikon koulupäiville valmiit, lämmitettävät ateriat sekä maitoa, vihanneksia ja/tai hedelmiä, näkkileipää ja margariinia viikon lounastarpeisiin. Lounaspakettien sisältö vaihtelee viikoittain.

Lounaspakettivaihtoehtoja on kaksi:

  • Sekaruokapaketti (laktoositon)
  • Kasvisvaihtoehto (laktoositon, lihaton, sopii sianlihatonta ruokavaliota noudattaville)

Miten erityisruokavaliot huomioidaan lounaspakettijaossa?

Molempien lounaspakettivaihtoehtojen sisältö on laktoositonta. Kasvisvaihtoehdon sisältö on lihatonta. 

Koska kaikkia erityisruokavalioita ja niiden yhdistelmiä ei ole mahdollisuus huomioida turvallisesti lounaspakettijakelussa, tarjotaan erityisruokavaliota noudattaville etäoppilaille jatkossa mahdollisuus osallistua ruokailuun koululla. Mahdollisuus osallistua kouluruokailuun on tarkoitettu niille eskarilaisille, etäopetuksen oppilaille ja lukiolaisille, joille lounaspaketti ei sovellu ja jotka ovat toimittaneet lääkärintodistuksen erityisruokavaliosta ennen poikkeusolojen alkua. Lisätiedot ja ilmoittautuminen ovat näkyvillä huoltajille ja lukiolaisille Wilmassa.

Miten ilmoittaudun ja kuka voi hakea lounaspaketin koululta?

Lounaspakettia varten ilmoittaudutaan Wilmassa. Lukiolainen itse valitsee yhden lounaspakettivaihtoehdoista sekä noutopaikan Wilmassa.

Saman perheen jäsen voi noutaa kaikkien lounaspaketit yhdellä kerralla valitsemastaan hakupisteestä.

Lounaspaketti korvaa kouluruokaa, kaupungin ruoka-apu auttaa taloudellisissa vaikeuksissa

Jos tarvitset neuvontaa ja apua perheen ruokatilanteeseen, voit ottaa yhteyttä Espoon kaupungin ruoka-apunumeroon p. 09 816 45 000 arkisin klo 8–12. Puhelimeen vastaa sosiaalihuollon ammattihenkilö, joka voi kartoittaa tilannettasi myös muissa asioissa ja antaa neuvontaa ja ohjausta esimerkiksi talouteen liittyvissä kysymyksissä. 

Voinko valita hakupaikan?

Voit. Hakupaikkoja on yli 60 eri puolilla Espoota. Huoltaja tai opiskelija voi jo valita noutopaikan Wilman pudotusvalikosta. 

En ehtinyt ilmoittautua. Miten saan nyt ilmoittauduttua mukaan seuraavalle viikolle?

Lounaspaketti-ilmoittautuminen seuraavalle viikolle on täytyy tehdä aina edeltävän viikon torstaihin klo 8.00 mennessä. Esimerkiksi ma 6.4. alkavaan eväsjakeluun ilmoittaudutaan voi ilmoittautua ma 30.3. klo 14 - to 2.4. klo 8.00 välisenä aikana.  

Lounaspussijakeluun ilmoittautuminen on tehtävä aina edeltävän viikon keskiviikkoon klo 8.00 mennessä, esimerkiksi ke 29.4. alkavaan eväsjakeluun ilmoittaudutaan ke 22.4. klo 8.00 mennessä. 

Pitääkö joka viikko ilmoittautua erikseen?

Ilmoittautuminen on voimassa toistaiseksi. Lukiolaiset ilmoittautuvat itse Wilmassa eväiden hakijaksi ja peruvat itse ilmoittautumisensa.

Lounaspakettijakelu päättyy perusopetuksen oppilaiden ja esioppilaiden osalta 6.5.2020. Tuolloin jaetussa paketissa on lounaita koulupäiville 13.5. saakka. Lukiolaisten osalta lounaspakettijakelu jatkuu lukukauden loppuun saakka. Lukiolaiset saavat tarkemmat ohjeet Wilmaan.

Miten huolehditaan jakelutilanteen turvallisuudesta? Miten jakelu tapahtuu?

Monin keinoin. Oppilas voi noutaa lounaspaketin vain, jos hän on täysin terve niitä hakiessaan.

Lounaspaketit: Lounaspaketin jakelu tapahtuu 13.5. alkaen kerran viikossa keskiviikkoisin klo 13.30-14.30. Lounaspaketit jaetaan 13.5. alkaen ainoastaan lukiolaisille. Lounaat saa tulla noutamaan vain terveenä. Lounaspaketti jaetaan vain ennakkoon ilmoittautuneille tai hänen perheensä jäsenelle. Jotta haku sujuu mahdollisimman turvallisesti, pidäthän riittävät turvavälit, varaat tarpeeksi aikaa lounaspaketin hakemiseen, etkä jää turhaan koulun alueelle oleskelemaan.

Miksi en voi ilmoittaa lukiolaistani lounaspakettien hakuun?

Lukiolaiset ilmoittautuvat itse Wilmassa.