Hevonen harjaannuttaa vuorovaikutuksessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
29.5.2019 klo 13.24

Espoossa kokeillaan rohkeasti erilaisia tapoja vahvistaa ja kehittää henkilöstön osaamista. Koulujen henkilökuntaa kannustetaan myös hyödyntämään omaa osaamistaan monipuolisesti työssä. Ryhmä rehtoreita syvensi vuorovaikutustaitojaan tallilla tänä keväänä.

Viisi rehtoria, kaksi tammaa ja poni. Maassa on vielä lunta, kun joukko espoolaisia rehtoreita seisoo hevosaitauksessa. Tallilla on alkamassa hevosavusteinen koulutusiltapäivä, Pohjois-Espoon rehtoreiden tyky-päivä.

Oppaana hevosten maailmaan on sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja Ritva Mickelsson, Kaitaan koulun rehtori. Kuten vastaavat koulutukset tallilla, iltapäivä alkaa teoriaosuudella.

"Saaliseläimenä hevonen skannaa teidän kehonkieltä ja ympäröivää tilannetta koko ajan. Kuten koulun arjessa, myös hevosten kanssa on oltava valmis elämään muuttuvien tilanteiden mukana.", kertoo Mickelsson rehtorikollegoilleen, "hevonen on kuin peili".

Tänään tallin kahden tamman, Saibin ja Mapen kanssa vuorovaikutustaitoja peilaamassa ovat rehtorit Laura Kaimi, Minna Kartano, Tuomas Suhonen ja Anu Ruottinen.

Hevonen harjaannuttaa johtajaa

Eläinten vaikutuksella oppimiseen on tutkittu perusta ja sosiaalipedagoginen hevostoimintakin pohjaa teoriaan. Ikänsä hevosten kanssa toiminut Mickelsson kouluttautui ohjaajaksi kuusitoista vuotta sitten ja on ohjannut tallillaan ryhmiä lapsista aikuisiin. Kaikenikäisten kanssa harjoitukset aloitetaan luottamuksen herättämisellä puolin ja toisin. Toiminta etenee fiiliksen mukaan, vapaaehtoisuuden pohjalta.

"Luottamuksen rakentaminen on perusta myös hevosen ohjaamiselle haluttuun suuntaan. Hevonen on kuin oppilas, jonka kanssa ei heti löydä yhteistä kieltä.", vertaa Mickelsson tilannetta  rehtorin arkeen. Harjoitusten välissä Mickelsson kannustaa muitakin rehtoreita pohtimaan, miten kukin harjoiteltu asia peilautuu työhön ja mitä siitä voi oppia.

Harjaamisesta ja rapsuttelusta edetään hevosten taluttamiseen kehässä, sitten tammoja talutetaan esteradan läpi. Rehtoreiden on tehtävä yhteistyötä paitsi Saibin ja Mapen, myös toistensa kanssa, kun he ohjaavat kaksin yhtä hevosta, toinen hevosen vasemmalla ja toinen oikealla puolella. Aina eivät ohjastajien ja hevosen askeleen osu yksiin ja esteelle täytyy hakea uudelleen vauhtia.

"Johtajan täytyy tietää, missä kohti antaa enemmän vapaata ohjaa ja missä töytäistä eteenpäin. Välillä kuljetaan edellä suuntaa näyttäen. Painetta täytyy olla sopivasti, että homma toimii", sanoittaa Mickelsson harjoitusten antia.

"Hevosten kanssa olen ymmärtänyt, että oppiminen ei aina ole helppoa", nauraa Järvenperän koulun rehtori Kartano, joka käsittelee hevosia jo tottumuksella. Koko rehtorijoukko on innolla mukana jokaisessa harjoituksessa ja lopuksi halukkaat pääsevät vielä ratsaille sekä rentoutumaan hevosen selässä maaten.  

Rakkaasta harrastuksesta työvälineeksi

Rehtoreiden ja opettajien vahvuuksien hyödyntämistä pidetään tärkeänä Espoossa. Myös Mickelsson on päässyt työssään käyttämään vuosikymmenten mittaista harrastustaan sekä ohjaajan koulutustaan.

Aluksi Mickelssonin tallilla vieraili viraston väkeä, sitten rehtoreita, nyt useimmin opettajia ja oppilaita. Etenkin tallilla käy erityisoppilaita opettajiensa kanssa. Hevosten kanssa pidetään tällöin oppitunteja retkien muodossa.

"Hevosten läsnäolo helpottaa joidenkin oppilaiden keskittymistä niin, että luokassa levoton nuori pystyy tallilla keskittymään opiskeluunkin. Lisäksi suurten eläinten käsittely vahvistaa nuorten itsetuntoa", Mickelsson kertoo. Suurten eläinten kanssa toimiminen tuo esiin uutta jokaisesta, niin nuorista kuin aikuisista.

"Useimmiten oppilaista ja henkilökunnasta esille nousevat parhaat puolet. Parasta on nähdä, kun nuoren ja eläimen luottamus rakentuu hiljalleen ja aluksi välinpitämätön nuori heltyy lopulta halaamaan hevosta. Nuoren silmissä suuret hevoset pienenevät päivä päivältä." 

Iltapäivän aikana vuorovaikutusta pohtineet rehtoritkin huomaavat tämän:

"Tästä sai uusia oivalluksia omaan työhön", sanoo Pakankylän koulun rehtori Laura Kalmi, jolla ei entuudestaan ollut juuri kokemusta hevosten kanssa toimimisesta. Iltapäivän päätteeksi rehtori ratsasti jo rennosti Mickelssonin taluttaessa.

Lisää aiheesta:

Opettaja-lehden (10/2019) juttu rehtorien koulutusiltapäivästä luettavissa täällä

Myös tuoreessa Espoo-lehdessä kerrotaan hevostoiminnasta. Lehti on luettavissa täällä.

Kuvat: Laura Kaimi rentoutuu iltapäivän päätteeksi Saibin selässä (yllä).

Laura Kaimi ja Anu ruottinen ohjaavat yhdessä Mappe-tammaa esteradan läpi (keskellä).

Ritva Mickelsson opastaa Tuomas Suhosta ja Minna Kartanoa puhaltamaan Saibin sieraimiin. Tämä synnyttää luottamusta hevosen ja ihmisen välillä (alin kuva).

Kalmi rentoutuu hevosen selässä.

Harjoituksessa hevosia talutettiin yhdessä erilaisten esteiden yli tai läpi.

Suhonen puhaltaa Saibi-hevosen sieraimiin. Ele lisää hevosen ja ihmisen välistä luottamusta.