Espoon kouluissa ja lukioissa energiansäästöviikolle osallistuminen on jo perinne

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
8.12.2019 klo 8.00

Matkamaanantai, Tipaton tiistai, Kierrätyskeskiviikko, Tanssitorstai ja Pimeä perjantai.  Himmennettyjä luokkahuoneita, kierrätyspisteitä ja kannustusta koulumatkapyöräilyyn. Muun muassa näin vietettiin kansallista energiansäästöviikkoa lokakuussa Espoon kouluissa ja lukioissa

Juvanpuiston koulussa energiansäästöviikolle osallistuminen on jo perinne 

Pohjois-espoolaisessa Juvanpuiston koulussa energiansäästöviikolle osallistuminen on perinne - energiansäästöviikkoon osallistuttiin nimittäin jo 11. kertaa. Tänä syksynä koulun oppilaista koostuva Vihreä lippu -tiimi oli antanut joka koulupäivälle oman teeman. Matkamaanantai, Tipaton tiistai, Kierrätyskeskiviikko, Tanssitorstai ja Pimeä perjantai antoivat rytmiä energiasäästöviikon toiminnallisiin tempauksiin. Tanssitorstain ohjelma innosti liikkumaan yllätyksillä hetkillä, tipattomana tiistaina ei haaskattu vettä ja pimeänä perjantaina ei suinkaan rynnätty ostoksille, vaan sammutettiin turhat valot. 
 
Kierrätyskeskiviikkona toteutettiin hyvämielinen kisa luokkien välillä, jossa vähiten biojätettä tuottanut luokka-aste palkittiin. Näin kisa toimi: 

  • Raatilaiset päivystivät astianpalautuspisteen luona ja merkitsivät ylös luokka-asteittain tyhjien lautasten määrän.  
  • Ruokailun loputtua tulokset koottiin ruokalassa olevaan ympyrädiagrammiin leimojen avulla.  
  • Jokaista kymmentä tyhjää lautasta kohden annettiin yksi leima.  
  • Eniten leimoja saanut luokka-aste palkittiin! 

Lautanen ja muki tyhjäksi -viikkoa vietettiin Juvanpuiston koulussa ensimmäisen kerran jo vuonna 2008. Seuraava teemaviikko alkaa 9. joulukuuta. 

 Vihreä lippu -tunnus sekä palkintopipareita

Vihreä lippu -tunnus ja Lautanen tyhjäksi -viikon palkintopiparit

Leppävaaran lukiossa kiinnitettiin erityistä huomiota sähkönkulutukseen

Leppävaaran lukiossa energiansäästöviikko oli ekotukilehtoreiden, Jannen ja Saaran, ideoima. Ekotukilehtorit olivat suunnitelleet oppitunneille yhteistä ohjelmaa, jonka lisäksi aihetta pidettiin esillä muilla oppitunneilla koko viikon ajan. Ekotukilehtoreilta sai kysellä vinkkejä ja linkkejä energiansäästöön liittyen.  

Koko viikon ajan Leppävaaran lukiossa kiinnitettiin erityistä huomiota sähkönkulutukseen, esimerkiksi luokkien valoista päällä oli vain puolet, laitteet joita ei käytetty sammutettiin, ruokaa ei heitetty pois, ja opiskelijoita muistutettiin roskien lajittelusta. Ryhmänohjaustunneila opiskelijat pääsivät testaamaan taitojaan energiansäästövisassa. 

Eräällä oppitunnilla opiskeijat tekivät tunnin aluksi Sitran elämäntapatestin, ja kävivät keskustelua siitä, mistä osa-alueista hiilijalanjälkemme suurimmaksi osaksi koostuu. Opettajat pystyivät näyttämään diagrammin pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöjen jakautumisesta siten, että valikosta pystyi valitsemaan vaikka vain Espoon.  

Leppävaaran lukio kestävä kehitys, Leppävaaran lukio kestävä kehitys

Espoo haluaa olla kestävä kaupunki 

Kestävä kehitys on tärkeä osa paitsi koulujen, myös koko kaupungin arkea. Espoo on mukana 25 kaupungin edelläkävijäjoukossa, jonka tavoitteena on saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet jo vuoteen 2025 mennessä.  

Kouluissa ja lukioissa kasvetaan kestävään elämään ympäri vuoden. Esimerkiksi Vihreä lippu- ja kestävän kehityksen toimintaa on monissa kouluissa ja lukioissa. Jaamme joulukuussa esimerkkejä kouluilla ja lukiolla tehdyistä teoista sekä kaupungin kanavissa koko kaupungin kestävästä toiminnasta. Teot voivat olla kestäviä niin ympäristölle kuin ihmisten hyvinvoinnille.