Espoolaisia oppilaita mukana tekemässä Ihmepoika A -koululaisoopperaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
13.11.2017 klo 16.13

Espoolaiset alakoulut esittivät viime viikolla Ihmepoika A -koululaisoopperaa Kansallisoopperassa. Yksi projektissa mukana olevista kouluista oli Mikkelän koulu.

Oopperan tekemisessä olivat mukana kaikki Mikkelän koulun 4.–6. luokan oppilaat. 10–12-vuotiaat Shahad Al-Rubaiawi, Saima Elomaa, Nelli McLellan, Leo Ojala ja Janette Oksanen kertoivat, että parasta koululaisoopperan tekemisessä oli se, että pääsi laulamaan ja näyttelemään. Osalla oli jo ennestään kokemusta näyttelemisestä, mutta osalle koululaisooppera oli ensimmäinen varsinainen näyttelemiskokemus. Ihmepoikaa esittävän Janeten mukaan oman parhaansa tekeminen on tärkeää, koska oma suoritus vaikuttaa muihin näyttelijöihin. Kaikki viisi olivat sitä mieltä, että Ihmepoika A:n tekeminen oli erilaista ja kivaa:

– Ei tällaista mahdollisuutta varmaan tule enää toista, että pääsee tällaiseen mukaan, Nelli pohti.

Mikkelän koulussa oopperan tekeminen aloitettiin elokuussa. Oopperaa työstettiin liikunnan, musiikin, äidinkielen ja kuvaamataidon tunneilla. Ensin oppilaat tutustuivat oopperaan juoneen ja tekstiin, minkä jälkeen alkoi lauluosuuksien harjoittelu. Syyskuussa oopperan ohjaaja ja pianisti kävivät koululla ja koko ooppera käytiin yhdessä läpi.

Oopperaprojektin tavoitteena on Mikkelän koulun johtajan Katri Holopaisen mukaan ollut oppilaiden osallisuus ja myönteinen kokemus, musiikillinen kehittyminen sekä eri-ikäisten oppilaiden yhteisöllisyyden lisääminen. Keskiössä on ollut oppilaiden omien vahvuuksien ja osaamisen etsiminen:

– On tärkeää, että jokaisella oppilaalla on oopperassa myös oma henkilökohtainen tehtävänsä.

Kansainvälisesti palkittu Ihmepoika A on vauhdikas tarina mielikuvituksen voimasta ja siitä, ettei koskaan saa menettää toivoaan ja luovuttaa. Ooppera on kantaaottava ja käsittelee tärkeitä teemoja. Koululaisoopperan on kirjoittanut rap-artisti Karri ”Paleface” Miettinen ja säveltänyt Timo Hietala.

Mukana olevat koulut myyvät liput esityksiin itse. Ihmepoika A maksaa koululle enintään 700 €, ja useat koulut maksavat teoksen hinnan lipputuloistaan ja käyttävät loput esimerkiksi retkiin tai leirikouluun. Mikkelän koulun lisäksi oopperan esittivät viime viikolla Auroran, Jalavapuiston, Jousenkaaren ja Jupperin koulut. Keväällä 2018 Ihmepoika A toteutetaan ainakin Iivisniemen ja Perkkaanpuiston kouluissa.

Mikkelän koulun oppilaiden mielestä oopperan tekeminen oli erilaista ja kivaa

Mikkelän koulun oppilaiden Leon (vas.), Janeten, Saiman, Nellin ja Shahadin mielestä oopperan tekeminen oli erilaista ja kivaa.