Espoossa päiväkodin arkea voi tutkailla virtuaalitodellisuudessakin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
1.12.2020 klo 9.00

Espoon varhaiskasvatuksessa on toteutettu lapsen omasta varhaiskasvatussuunnitelmasta tarinaa virtuaalisen todellisuuden sisältöjen (VR, virtual reality) muotoon. Materiaali on luotu tueksi varhaiskasvatuksessa aloittaville lapsille ja heidän huoltajillensa. 

Kokeilun aikana henkilökunta oli aktiivisesti toteuttamassa VR-sisältöä ja oppi VR-sisältöjen tuottamisesta. Materiaali on tehty yhteistyössä lasten ja henkilökunnan kanssa. Henkilökunnan rooli oli merkittävä, jotta materiaalista saatiin aidosti varhaiskasvatuksen arkea kuvaavaa.

Materiaalin voi katsoa kolmiulotteisesti  VR-laseilla  tai  videona ilman laseja  (toimii parhaiten Chrome-selaimella).  

Toimittajalle VR-sisällön tuottaminen varhaiskasvatuksen palveluissa oli uusi aihepiiri ja kokemus. Toimittaja oppi mitä asioita tulee huomioida VR-sisällön tuottamisessa lasten ja päiväkotien henkilökunnan kanssa.

Digitaalisuus toimii yhteisöllisyyden  rakentajana  


Kokeilulla arvioidaan virtuaalitodellisuuden tarjoamia mahdollisuuksia varhaiskasvatuksessa. Kyseessä on merkittävä toiminnallinen muutos. VR-alustaa ja -sisältöä voi hyödyntää ajasta ja paikasta riippumattomasti.

Kokeilulla kerättiin oppeja ja kokemuksia asiakkailta ja henkilökunnalta siitä, miten VR-sisältö voisi toimia palvelun ohjauksessa. Espoon kaupungilla on muutamia VR-ratkaisuja (laseineen) saatavilla muun muassa kirjastoissa, mutta sopivia VR sisältöjä, jotka palvelisivat kaupungin palveluita ei ole aiemmin ollut tarjolla.

VR-sisältöjen kokeilu päättyy, mutta kokeilun tuotosta hyödynnetään varhaiskasvatuksessa espoolaisen päiväkodin esittelyssä uusille lapsille ja vanhemmille sekä julkisissa tilaisuuksissa kuten messuilla. Varhaiskasvatussuunnitelman VR-tarina on tarkoitettu lisäkokemukseksi näkeville.

Tuotoksen sisällön tuottamisessa on hyödynnetty Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelmaa sekä Opetushallituksen Varhaiskasvatussuunnitelma pähkinänkuoressa -julkaisua.  

Kokeilu on toteutettu yhteistyökumppanin VReal Oy:n kanssa. Espoo jatkaa VR teknologian hyödyntämistä ja sisältöjen kehittämistä itsenäisesti. 

Vastaavaa VR-tekniikkaa on kokeiltu myös Espoon lukioissa osana opetusta – lue lisää tiedotteesta . 

Kokeilu oli osa Espoon digiagendan kokeiluja, joilla pyritään kehittämään kaupungin palveluja digitaalisia ratkaisuja ja uutta teknologiaa hyödyntäen. 

Lisätietoja