Abeille mahdollisuus lähiopetukseen 18.1.2021 alkaen, penkkarit voidaan järjestää virtuaalisesti, vanhojen tanssit siirretään

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.1.2021 klo 16.18

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän kokouksessa 14.1. linjattiin abien mahdollisuudesta lähiopetukseen, vanhojen tansseista ja penkkareista.  Uutinen "Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta".

 
Abeille mahdollisuus lähiopetukseen 18.1.2021 alkaen 


Opetukseen liittyviä voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia ei lievennetä, joten toisen asteen etäopetus jatkuu. Kuitenkin Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Lukiot ohjeistavat abien lähiopetuksesta tarkemmin. 

Abiturientteja ei velvoiteta lähiopetukseen, vaan he voivat valintansa mukaan osallistua etäopetukseen tai lähiopetukseen. Oppitunnit järjestetään hybridiopetuksena niin, että lähiopetuksessa olevat ovat luokkatilassa ja etäopetuksessa olevat osallistuvat opetukseen verkkovälitteisesti. 

Abiturienteille suositellaan kahden viikon mittaista omaehtoista karanteenia ennen ylioppilaskirjoituksia. Ne abit, joilla on vielä puuttuvia kurssisuorituksia tai välttämättömän lähiopetuksen tarpeita, siirtyvät etäopetukseen viimeistään 1.3.2021 alkaen, jolloin heillä on mahdollisuus omaehtoisella karanteenilla turvata osallistumisensa 16.3.2021 alkaviin yo-kirjoituksiin. 


Penkkarit voidaan järjestää virtuaalisesti 


Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä pohti penkkareiden ja muiden abijuhlien järjestämistä. Penkkariajot on peruttu, mutta lukiossa saatetaan järjestää virtuaalinen tilaisuus abien toimesta. Penkkariajelut ovat tärkeä traditio, mutta valitettavasti tässä epidemiatilanteessa penkkariajelua ei voida järjestää. Toimenpiteillä minimoidaan penkkaripäivästä mahdollisesti seuraavat altistumiset, tartunnat ja karanteenit, ja turvataan 16.3.2021 alkavat ylioppilaskirjoitukset.  

Myös THL ja opetus- ja kulttuuriministeriö antoivat 28.1.2021 suosituksen olla järjestämättä perinteisiä penkinpainajaisia keväällä 2021.

Vanhojen tanssit siirretään 


Epidemiatilanteen takia vanhojen tanssit siirretään keväälle (alkuperäinen päivä 12.2.2021). Juhlapäivää päivämäärineen valmistellaan yhdessä nuorten kanssa.  

Lukiot noudattavat annettuja turvallisuusohjeita tanssien toteuttamisessa. Tansseissa ja niiden järjestelyissä noudatetaan THL:n, STM:n, OPH:n ja Espoon kaupungin terveysviranomaisten ohjeistuksia. Myös THL ja opetus- ja kulttuuriministeriö antoivat 28.1.2021 suosituksen siirtää vanhojen tanssit myöhempään ajankohtaan huomioiden epidemiatilanne.


Etäopetuksen aiheuttamaan rasituksen helpottaminen 

Etäopiskelu yksin kotona voi helposti rasittaa ja tuoda mieleen monia huolia ja kysymyksiä, jotka vaikuttavat mielialaan. Myös arjen hallinta, hyvän päivä- ja opiskelurytmin löytyminen ja opiskeluun tarttuminen voivat aiheuttaa haasteita ja ystävyyssuhteisiinkin voi liittyä huolia etäopiskelun aikana.  Näiden huolten ja kysymysten kanssa ei kannata jäädä yksin.  
 
Kuraattori, psykologi ja terveydenhoitaja ovat tavoitettavissa ja heitä on mahdollisuus tavata sovittaessa myös kasvokkain. Opiskelijahuollon työntekijöiden yhteystiedot löytyvät lukion omilta nettisivuilta.  

Opiskelijahuollon sivuilta löytyy kootusti kaupungin tarjoamat opiskelijahuollon palvelut. Sivustolta löytyvät myös kuraattorien ja psykologien yhteystiedot. Kysymyksiä voit esittää myös TerkkariChatin välityksellä arkisin klo 9-13.