Karttaliittymä helpottamaan Espoon kaupungin valtavan kiinteistömassan hallintaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.1.2020 klo 13.06

Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen käyttämään graafiseen tilahallintajärjestelmään on viety jo noin 700 000 neliömetriä kaupungin toimitiloja. Nyt järjestelmän käyttöä on tarkoitus laajentaa karttaliittymän avulla. Tavoitteena on tilojen käytön tehostaminen.

Espoon kaupungilla on käytössään toimitiloja noin 1,2 miljoonaa neliömetriä, muun muassa virastoja, päiväkoteja, kouluja ja terveysasemia. Tilapalvelujen käyttämään RambollFM-tilanhallintajärjestelmään on jo siirretty osa kaupungin käytössä olevien tilojen pohjakuvista sekä tiedot tilojen käyttäjistä ja vuokralaisista. Nyt järjestelmän käyttöä on tarkoitus laajentaa. Uutena ominaisuutena mukaan on tuotu karttaliittymäraportointi. Alueellinen karttanäkymä helpottaa suuren kiinteistömassan hallintaa.

"Havainnollisten karttojen avulla voimme tuoda toimitilakantaamme helposti näkyväksi niin tilojen käyttäjille kuin toimitilajohtamisenkin avuksi. Työkalu auttaa meitä myös vastaamaan tärkeään tavoitteeseemme eli tilojen käytön tehostamiseen", Tilapalvelujen toimitusjohtaja Maija Lehtinen sanoo.

"Karttaliittymästä voi hakea rakennukset niiden omistajien, sijainnin ja käyttötarkoituksen mukaan. Alueen kiinteistöjen omistajuusjakauman näkee yhdellä silmäyksellä", kertoo yksikönpäällikkö Kimmo Nikama Rambollista.

Tilanhallintajärjestelmä voi toimia toimitilajohtamisen ja palveluverkon suunnittelun apuna, koska siitä näkee toteutuneet oppilasmäärät eri kouluissa ikäryhmittäin. Näin voidaan varautua nykyhetken ja tulevaisuuden tilatarpeeseen paremmin ja myös suunnitella uusia tiloja todellisen tarpeen mukaisesti.

Järjestelmä mahdollistaa kiinteistöjen luokittelun eri tavoin. Luokitteluun vaikuttavat esimerkiksi rakennusten kunto, sijainti, energiamuoto ja ikä. Nyt käyttöön otettava karttaliittymä mahdollistaa kiinteistöjen alueellisen tarkastelun visuaalisesti kiinnostavalla tavalla.

Tilapalvelut on käyttänyt graafista RambollFM-tilahallintajärjestelmää vuodesta 2016 alkaen parantaakseen tilojensa käyttöä ja saavuttaakseen kustannussäästöjä.