Japanin kruununprinssi Akishino vierailulla Espoossa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.7.2019 klo 16.34

Japanin kruununprinssi Akishino ja kruununprinsessa Akishino ovat parhaillaan vierailulla Suomessa. Osana vierailua kruununprinssipari kävi torstaina 4.7. tutustumassa suomalaiseen neuvolajärjestelmään Ison Omenan terveysasemalla, Espoossa.

Akishinosta tuli kruununprinssi tämän vuoden huhtikuussa, ja tämä on hänen ensimmäinen ulkomaanvierailunsa tässä roolissa.

"Meille on suuri kunnia saada Espooseen näin korkea-arvoisia vieraita. Ison Omenan palvelutori ja sen neuvola ovat kohteita joita kelpaa esitellä. Palvelutori on erinomainen esimerkki espoolaisten palveluiden pitkäjänteisestä, asukas- ja asiakaslähtöisestä kehittämisestä," sanoi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä vierailun yhteydessä.

Ison Omenan vierailulla kruununprinssiparille esiteltiin suomalaista neuvolajärjestelmää ja lisäksi he pääsivät myös seuraamaan oikeaa neuvolakäyntiä.

"On hienoa, että Suomen korkeatasoinen sosiaali- ja terveydenhuolto on huomioitu maailmalla ja että ennaltaehkäisevä työmme lasten ja perheiden hyväksi kiinnostaa Japanissa asti," Espoon kaupungin terveyspalveluiden johtaja Sanna Svahn kertoi vierailun jälkeen.

Suomalainen neuvolajärjestelmä on kansainvälisesti ainutlaatuinen, ja myös japanilaiset ovat olleet siitä hyvin kiinnostuneita jo aiemmissa tilaisuuksissa.

"Arvo Ylppö loi neuvolatoiminnallemme perustan jo 1920-luvulla, ja nykyään meillä on maailman matalin imeväiskuolleisuus. On upeaa että meillä on osaava henkilöstö, joka on saanut tämän aikaan," kertoi Svahn.

Espoolainen terveydenhoidon asiantuntija Minna Eväsoja kävi maaliskuussa Tokion lääketieteellisessä yliopistossa puhumassa lääkäreille ja terveysalan vaikuttajille aiheesta

"Japanista puuttuu kokonaan varhaisen puuttumisen malli ja ennaltaehkäisevä työ. Siellä mennään terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle vasta sitten kun on tarve, ja siksi suomalainen ennaltaehkäisevä ja vapaaehtoisiin käynteihin perustuva neuvolamalli on heille varsinainen erikoisuus," hän kertoo.

Eväsojan Japanin vierailulla terveysalan ammattilaiset kiinnittivät erityistä huomioita suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän pitkiin hoitosuhteisiin.

"Meillä Suomessa lapsi ja perhe tulevat tutuiksi neuvolassa ja sen jälkeen kouluterveydenhuollossa, jolloin terveydenhoitaja huomaa, jos lapsen tai perheen arjessa, käytöksessä tai vain tavassa olla läsnä tilanteessa on jokin muuttunut," Eväsoja sanoo.

Kruununprinssipari, kaupunginjohtaja Mäkelä, Minna Eväsoja ja Sanna Svahn yhteiskuvassa

Kuvassa vasemmalta: kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, kruununprinssi Akishino, kruununprinsessa Akishino, Minna Eväsoja, terveyspalveluiden johtaja Sanna Svahn