Huolet helpottavat keskustellen, älä epäröi ottaa yhteyttä!

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
31.3.2020 klo 13.00

Monen oppilaan, opiskelijan ja perheen arki muuttui parissa päivässä, kun yhteiskunta siirtyi poikkeustilaan. Yksinäisyys, huoli ja pelko ovat luonnollisia tunteita tilanteessa.

”Jos huolet täyttää lapsen arkea, kannattaa olla yhteydessä koulupsykologiin tai koulukuraattoriin”, vinkkaa koulupsykologi Heidi Storgårds.

Tähän uutiseen on koottu tietoa, mistä löytää apua tilanteen käsittelyyn ja oman olon parantamiseen. Usein jo pelkkä keskustelu ulkopuolisen kanssa auttaa. Tarvittaessa opiskeluhuolto auttaa löytämään muiden tarpeellisten palveluiden pariin.

Psykologi ja kuraattori auttavat niin livenä kuin etäyhteyksien avulla

Espoossa opiskeluhuolto eli koulupsykologit ja -kuraattorit ovat edelleen käytettävissä entiseen tapaan. Tapaamisia järjestetään niin kahden hengen livetapaamisina kuin etäyhteyksien avulla.

Tapaamiseen saa tulla vain terveenä ja tilanteessa noudatetaan THL:n ohjeita turvallisuudesta.

”Voimme esimerkiksi käydä nuoren kanssa ulkona kävelyllä ja jutella samalla”, kertoo opiskeluhuollon psykologi Jaana Mäenpää. ”Opiskelijoille on tarjolla myös etävalmennuksia avuksi uudenlaiseen arkeen.”

Juttelemaan pääsee etäyhteyksien avulla kotoakin käsin. Käytössä ovat niin puhelut, Wilma-viestit kuin videopuhelut monelle nuorelle jo tutuissa Teamsissa ja Skypessa.

”Olen soittanut niille oppilaita, jotka ovat aiemminkin käyneet juttelemassa. Moni on ilahtunut soitosta”, kertoo kuraattori Mari Kaure.

”On tärkeää, että nuorella on merkityksellinen olo ja että hänen kuulumisistaan ollaan kiinnostuneita. Alakoululaisten osalta olen jutellut myös vanhempien kanssa.”

”Meillä on opiskeluhuollossa hyvä tilanne ja vastaamme yhteydenottoihin nopeasti”, lisää Mäenpää.

Poikkeustilanne kuormittaa niin lapsia kuin vanhempia, erilaiset tunteet ovat sallittuja

Poikkeustilanteen opetusjärjestelyt ovat vaatineet oppilailta, koulun henkilöstöltä ja vanhemmilta joustavuutta, kärsivällisyyttä, paljon työtä sekä uuteen oppimista viime viikkoina.

”Kun poikkeuksellinen arki alkaa asettua, lapsi voi tuntea erilaisia tunteita ja reaktioita muutoksen seurauksena”, Storgårds sanoo. Reaktiot voivat esimerkiksi liittyä pahoinvointiin, ruokahaluun, univaikeuksiin tai särkyihin.

”Voit kertoa lapselle, että nämä tunteet eivät ole vaarallisia tai epätavallisia, vaan ihan normaaleja reaktioita tällaisessa epänormaalissa tilanteessa”.

Samalla kannattaa lasta muistuttaa, että tilanne on tilapäinen. Häneltä voi ajoittain kysyä, mietityttääkö häntä jokin asia tai haluaako hän kysyä jostain. Myös rutiinit ja säännöllinen päivärytmi ovat tärkeitä:

”Suosittelen tekemään selkeän aikataulun lapselle. Kouluaika ja vapaa-aika kannattaa erottaa toisistaan”, Storgårds jatkaa. ”Myöskään päivittäistä ulkoilua ja liikkumista ei tule unohtaa”.

Muutosten myötä yhteistä vapaa-aikaa voi olla enemmän kuin aiemmin. Tällöin perheessä voi löytyä aikaa vaikka leipomiselle, lautapeleille tai luontoretkille.

Apua voi hakea lapsi tai vanhempi, ratkaisuja mietitään yhdessä

Kodeissa on erilaisia tilanteita eikä kaikilla vanhemmilla välttämättä ole mahdollisuutta tukea koululaista. Uudenlainen tilanne kuormittaa koululaisten ohella koko kotiväkeä.

Apua saa opiskeluhuollosta, yhteyttä voi ottaa niin vanhempi, nuori kuin lapsi. Etukäteen ei tarvitse tietää, millainen apu olisi itselle tarpeellista. Yhdessä keskustellen asiat selvenevät:

”Ennakkoon ei tarvitse tietää, kehen ottaa yhteyttä”, muistuttaa Mari. ” Keskustelemme yhdessä asioista, etsimme vastauksia ja ohjaamme tarvittaessa eteenpäin. Olen saanut soiton Wilma-tunnuksistakin. Selvitimme asian yhdessä ja ongelma ratkesi.”

”Älä jää yksin! Toisen kanssa keskustellessa asioihin saa erilaista perspektiiviä kuin yksin pohtiessa. Olemme kaikki nyt uuden äärellä ja yhdessä tässä tilanteessa”, muistuttaa Jaana.

Älä jää yksin huolinesi, ota yhteyttä!

Espoon opiskeluhuolto ja kouluterveydenhuolto

Puhelimessa terveydenhoitajamme ohjaavat ja neuvovat, tarvittaessa peruvat jo varattuja aikoja ja varaavat uusia aikoja niitä tarvitseville. Jos sinulla on kysyttävää koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluista, ota ensin yhteyttä puhelimitse.

Keskusteluapua ja tukea koronavirusaikana nuorille:

Apua vanhemmalle poikkeustilasta selviämiseen ja keskusteluun lasten kanssa: