Haukilahden ja Olarin lukioille, naisjääkiekkoilulle sekä sotaveteraaneille ja kulttuurisäätiölle kannustusta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.8.2017 klo 20.00

Espoon kaupunginjohtajan jo perinteeksi muodostuneet kannustuspalkinnot jaettiin Espoo-päivänä perjantaina. Huomionosoituksilla edistetään kasvavan Espoon yhteisöllisyyttä ja kiinnitetään huomiota myönteisiin tekoihin.

Espoon kasvatti 2017 on Olarin lukion FIRST Global Challenge -robottikilpailun joukkue. Sen muodostavat opiskelijat Laura Saarhelo, Théo Friberg ja Simo Naatula. Joukkeen mentoreina toimivat lehtori Kyösti Blinikka ja rehtori Kaisa Tikka. Joukkue edusti Suomea kansainvälisessä vesi ja veden puhdistaminen -teemaisessa kilpailussa 160 muun maan joukossa ja toi voiton Suomen Espooseen.

Nuoret ovat edustava esimerkki espoolaisissa kouluissa kasvavasta robotiikan omakseen ottaneesta, digiajan sukupolvesta, joka pelien ja innostuneen kokeilun kautta etsii ja oppii ratkaisemaan kestävän kasvun haasteita.

Espoon kasvattajayhteisö 2017 on Espoon Sotaveteraanit yhdessä Espoon seudun kulttuurisäätiön kanssa. Espoon Sotaveteraanit on valtakunnalliseen Suomen Sotaveteraaniliittoon kuuluva jäsenyhdistys, jonka toimialueena ovat Espoo, Kirkkonummi ja Kauniainen. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää veteraanien palveluja ja kohentaa heidän asuin- ja elinolojaan. Espoon seudun kulttuurisäätiön tarkoituksena on isänmaallisen hengen ja kotiseudun henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin edistäminen sekä asukkaiden sosiaalisen vuorovaikutuksen vaaliminen ja kehittäminen. Se tukee toimintaa, joka edistää kotiseudun kulttuurin, tieteen ja taiteen kaikinpuolista menestymistä.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teemana on Yhdessä. Veteraanien ja säätiön työn tavoitteiden lähentyminen vuosien saatossa toteuttaa tätä juhlavuoden teemaa. Veteraanien rivit harvenevat ja toiminnan painopiste on siirtymässä konkreettisesta avustustyöstä perinteen ja isänmaallisten arvojen vaalimiseen ja välittämiseen nuoremmille ja tuleville polville. Kulttuurisäätiö jakaa vastuuta tässä sukupolvien viestiketjussa ja vie veteraanityön arvoja edelleen. 

Espoon kasvattajayhteisö 2017 on espoolainen naisjääkiekkoilu kannustavana esimerkkinään Emma Terho. Naisjääkiekkoilu on espoolaisen huippu-urheilun lippulaiva. Espoon naiskiekkoilijat ovat saavuttaneet kymmenen Suomen mestaruutta. Menestys ja osaaminen ovat rohkaisseet ja olleet kipinänä, innostajana ja esimerkkinä espoolaistytöille liikunnan ja joukkueurheilun pariin.

Emma Terho on toiminut mestaruusjoukkueen kapteenina ja naiskiekkoilun kantavana voimana. Hänet on valittu kahdesti Suomen vuoden naisjääkiekkoilijaksi ja palkintohyllyynsä on kertynyt seitsemän kultamitalia. Mittavan peliuran sekä seura- että maajoukkuetasolla tehnyt Terho, on ollut aktiivisesti mukana urheilun liittotoiminnassa. Hän on toiminut muun muassa Suomen olympiakomitean hallituksessa ja urheilijavaliokunnan jäsenenä. Lisäksi Terho on ensimmäinen nainen Suomen jääkiekkoliiton hallituksessa.

Espoon kasvattajayhteisö 2017 on Haukilahden lukio, sen rehtori, opettajat ja oppilaat yhdessä. Haukilahden lukio on 350 opiskelijan yhteisö, jonka juuret ulottuvat 60 vuoden taakse. Lukio on syksystä 2016 toiminut Aalto-yliopiston kampuksella.

Haukilahden lukio on ensimmäisenä Espoon kouluista päässyt toteuttamaan käytännössä kaupungin ja Aallon yhdessä kehittämää Koulu palveluna -konseptia. Uudessa toimintamallissa koulu nähdään monipuolisena oppimisverkostona - ei vain koulurakennuksena. Malli kannustaa uudenlaisiin oppimisen tapoihin ja lisää oppimisen iloa. Tilat joustavat ja opetuksessa hyödynnetään muuta ympäristöä. Malli tukee kestävää kehitystä.

Haukilahden oppimisyhteisö on tarttunut mallin toteutukseen innolla ja ennakkoluulottomasti. Se toimii hyvänä esimerkkinä mallin muille hyödyntäjille ja sen laajentamisessa.

Espoo-päivänä myös julkistettiin ensimmäistä kertaa vuoden yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoteko eli TASSU-palkinto. Tunnustus osoitetaan Entressen kirjaston lasten tiimin työlle. Heidän toimintansa on lisännyt pienten poikien lukuintoa. Entressen kirjasto on myös turvallinen olohuone eri kulttuureista tuleville tytöille. Lapsia innostetaan kirjallisuuden ja kulttuurin maailmaan sukupuolesta riippumatta.

Kannustuspalkinnot 2017
Vuoden 2017 kannustuspalkintojen saajat yhteiskuvassa. Alhaalla Olarin lukiosta Théo Friberg, Simo Naatula ja Laura Saarhelo. Takana vasemmalta Olarin lukiosta Kyösti Blinikka ja Kaisa Tikka, naisjääkiekkoilun edustaja Emma Terho, Haukilahden lukion Hanne Poikonen, Pekka Piri ja Ronja Taipale, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, veteraanien Eino Luostarinen, kulttuurisäätiön Hannu Viitanen ja Olli Ollila. 

Kaupunginjohtajan kannustuspalkintojen jakoperinne aloitettiin 2011. Ensimmäiset palkitut olivat jääkiekon maailmanmestari Jani Lajunen, Etelä-Tapiolan lukion rehtori Harri Rinta-aho ja Blues kasvattajaseuroineen. Vuonna 2012 kaupunginjohtajan kannustuspalkinnon saivat muusikko Lenni-Kalle Taipale, kaupunginpuutarhan puuseppä Niko Riepponen ja Olarin Voimistelijat. Vuoden 2013 palkitut olivat Aalto-yliopiston Ylioppilaskunnan Otaniemen palvelupisteen hoitaja Tuula Ilmes, FC Hongan pelaaja Tim Väyrynen ja Tapiolan kuoro. Vuonna 2014 tunnustuksen saivat lastentarhanopettaja Hellevi Karakorpi, jääkiekkoilijat Jere Sallinen ja Tomi Sallinen sekä koripalloseura Tapiolan Honka. Vuonna 2015 palkittiin Slush-tapahtuman aktiivi Marianne Vikkula, koodausaktivisti Linda Liukas ja Aalto-yliopiston Design Factory ja vuonna 2016 EntoCube Oy, Yrityskylä ja Espoon Tapiot.

Kasvattajapalkinnon on suunnitellut ympäristömuotoilija Niko Riepponen Espoon kaupungilta, siinä yhdistyvät espoolainen haapa, peruskallio ja pronssiset figuurit.