Geolämmön pilottihankkeen luotausporaus alkanut Espoossa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
13.5.2015 klo 13.31

Energiayhtiö St1 on aloittanut luotausporaukset Suomen ensimmäisessä geotermisen energian lämpölaitoshankkeessa.

St1 rakentaa luotausporausten perusteella Fortumin Otaniemen lämpölaitoksen alueelle geotermisen pilottituotantolaitoksen, jonka arvioidaan valmistuvan vuonna 2017. Fortum tulee ostamaan lämmön kaukolämpöverkkoonsa ja pystyy kattamaan sillä jopa 10 % kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.

Luotausreikä avaa myös uusia tutkimusmahdollisuuksia

Projektin ympärille on syntymässä myös tiedehanke, sillä syvälämpökaivojen porauksesta ylösnostettava, kymmeniä miljoonia vuosia vanha maa-aines ja vesi ovat ainutlaatuista materiaalia tieteelliseen tutkimukseen.

Puhdas geolämpö uusi päästötön mahdollisuus suomalaisten lämmöntarpeeseen

Geotermiseen energiaan perustuvia ratkaisuja on ollut vuosia käytössä jo useissa maissa. Suomessa tämä on kuitenkin uusi vaihtoehto lämmöntuotantoon ja ensimmäisenä pilottihanke tulee tuottamaan päästötöntä kaukolämpöä espoolaisille. Kestävän kehityksen arvot ovatkin keskeisesti mukana Espoon kaupungin strategiassa, jonka mukaan kaupunki toimii ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijänä ja pyrkii pienentämään asukkaidensa hiilijalanjälkeä.

”Olemme ylpeitä saadessamme olla edelläkävijä Suomessa myös puhtaan geolämmön tuotannossa ja hyödyntämisessä. Pilottihankkeella on mahdollisuus vähentää merkittävästi CO2-päästöjä Espoossa. Syvältä maan uumenista saatava geoterminen kaukolämpö soveltuu hyvin tiiviisti asuttuihin kaupunkikeskuksiin – uudenlainen moderni lämmöntuotantovaihtoehto toimisi erinomaisesti vaikka koko pääkaupunkiseudun metropolialueella”, uskoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.