Espooseen valmistui ennätykselliset 4 300 asuntoa vuonna 2019

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.1.2020 klo 11.21

Vuosi 2019 oli Espoossa menneen vuosikymmenen paras valmistuneiden asuntojen määrällä mitattuna, sillä asuntoja valmistui vielä vuoden 2018 huippulukemia enemmän – yhteensä 4 297. Myös alkaneiden asuntohankkeiden määrä nousi reippaasti edellisvuodesta. Aloituksia oli 4 645.

Uusia kerrostaloja Saunalahdessa.
Uusia kerrostaloja Saunalahdessa syyskuussa 2019. Saunalahteen valmistui viime vuonna 600 asuntoa.

”Asuntorakentaminen on jatkunut erittäin vilkkaana Espoossa viime vuodet, eikä vuosi 2019 tehnyt siihen poikkeusta. Aloitettujen asuntojen määrä sekä asunnoille myönnetyt rakennusluvat kertovat siitä, että Espoossa ei ole näkyvissä merkkejä asuntotuotannon hidastumisesta”, kertoo asuntopäällikkö Anne Savolainen

Asunnoille myönnettyjen rakennuslupien määrä pysyi edelleen korkeana. Lupia myönnettiin 4 804 asunnon rakentamiseen (5 029 lupaa vuonna 2018). Vuonna 2018 Espooseen valmistui 3 852 asuntoa, ja aloituksia oli 4 176.

Asuntorakentaminen vilkkainta raiteiden varrella

”Espoossa rakennetaan samanaikaisesti asuntoja useille keskeisille paikoille, missä kysyntää riittää. Tulevan Raide-Jokerin varteen sijoittuva Vermonniitty Leppävaarassa on hyvä esimerkki tästä”, Savolainen jatkaa.

Vermonniittyyn valmistui vuonna 2019 yhteensä 814 asuntoa. Seuraavaksi eniten asuntoja valmistui Saunalahteen (601) sekä Niittykumpuun (365). Vuonna 2024 liikennöintinsä aloittavan Raide-Jokerin varrella asuntorakentaminen jatkuu myös tulevat vuodet vilkkaana. Yksi keskeisimmistä alueista Espoossa 2020-luvulla on metroaseman ympärille rakentuva Finnoo, missä luovutettiin ensimmäiset asuntotontit vuonna 2019. Myös metron tulevan pääteaseman ympärille Kivenlahdessa päästään toteuttamaan lisää asuntoja tulevina vuosina. Käynnissä on myös Espoon keskuksen ja Suvelan uudistaminen.

Kasvava väestö ja runsas asuntorakentaminen aiheuttavat myös haasteita tarvittavien infrahankkeiden ja palvelujen, kuten koulujen ja päiväkotien, toteuttamiseen riittävän nopeassa tahdissa.

”Haasteisiin pyritään vastaamaan suunnittelemalla yhdessä maanomistajien ja esimerkiksi kaupallisten toimijoiden kanssa, mitä palveluja rakentuville alueille toteutetaan, ja millaisella aikataululla palvelujen pitäisi olla saatavilla”, toteaa teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

Valtion tukemia vuokra-asuntoja valmistui 620

ARA-vuokra-asuntoja valmistui edellisvuotta enemmän. Valmistuneista asunnoista valtion tukemaa tuotantoa oli 14 prosenttia (620 asuntoa), josta 512 oli pitkän korkotuen ARA-vuokra-asuntoja (12 prosenttia kaikista valmistuneista asunnoista). Näistä opiskelija-asuntoja oli 260, jotka valmistuivat Otaniemeen. Nuorisoasuntoja valmistui Olariin 57. Espoon Asuntojen uudiskohteeseen Niittykummussa valmistui 114 asuntoa. Kaikista valmistuneista asunnoista kerrostaloasuntoja oli 83 prosenttia (3561 asuntoa) ja pientaloasuntoja 17 prosenttia (736 asuntoa).  

Vuoden aikana aloitetuista asunnoista valtion tukemaa tuotantoa oli 19 prosenttia (899 asuntoa), josta 626 oli pitkän korkotuen ARA-vuokra-asuntoja (13 prosenttia kaikista aloitetuista asunnoista). Kaikista aloitetuista asunnoista kerrostaloasuntoja oli 81 prosenttia (3 766 asuntoa) ja pientaloasuntoja 19 prosenttia (879 asuntoa). 

Maankäyttöä, asumista ja liikennettä ohjataan yhteistyössä

Helsingin seudun 14 kuntaa neuvottelevat parhaillaan valtion kanssa uudesta maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksesta, jonka avulla ohjataan seudullista kehittämistä. Suunnitelmassa määritellään esimerkiksi, minne asuntoja tulevaisuudessa rakennetaan, ja kuinka liikennejärjestelmää kehitetään parhaiten koko Helsingin seutua palvelevaksi.

Kuva: Janne Ketola / Summit Media Oy