Espooseen keväällä 2019 itseohjautuvia robottibusseja

  • Jaa Facebookissa
  • TwitterX
5.11.2018 klo 15.06

Bussi esitellään ensimmäistä kertaa yleisölle Helsingissä maaliskuussa 2019. Esittelytilaisuuden jälkeen Gacha-bussi toimii matkustajaliikenteessä kolmessa kaupungissa Suomessa. Yksi sijoituspaikoista on Espoo.

Gacha-bussi on suunniteltu toimimaan kaikissa sääolosuhteissa ja palvelemaan koko yhteisöä. Sen itseohjautuvan ajojärjestelmän on kehittänyt espoolainen Sensible 4 ja MUJI vastaa ajoneuvon designista ja käyttäjäkokemuksesta.

Robottibussin kyytiin Espoossa keväällä ja kesällä 2019

Kaupungin poikkihallinnollisen Kestävä Espoo ohjelman tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotta automaattibussien pysyvä liikennöinti Espoossa olisi mahdollista tämän valtuustokauden aikana. Tavoitteen saavuttaminen on vaatinut talviajettavan automaattibussin kehitystyötä, jota on tehty reilun vuoden ajan Espoon Otaniemessä.

"Tämä on tärkeä askel kohti pysyvää automaattibussiliikennettä Espoossa. Gacha-bussi toimii sähköllä ja tukee siten Espoon tavoitetta älykkäistä liikenneratkaisuista ja vähänpäästöisestä liikkumisesta", toteaa Espoon kaupungin kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala.

Säällä on keskeinen rooli itseohjautuvien bussien ja robottitaksien käytölle

Toistaiseksi voimakas sade, sumu tai lumisade ovat estäneet itseohjautuvia autoja liikennöimästä, koska käytössä olevat ohjausteknologiat on kehitetty ja testattu lämpimissä ilmasto-olosuhteissa.

Sensible 4 on keskittynyt teknologiansa testaamiseen ja sen toimivuuden varmistamiseen Lapin arktisissa olosuhteissa. "Tavoitteenamme on kehittää näitä ajoneuvoja osaksi jokapäiväistä kuljetuspalveluketjua. Itseohjautuvista ajoneuvoista ei tule arkipäivää, ennen kuin teknologian toimivuus on varmistettu kaikissa ilmasto-olosuhteissa", sanoo Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala.

Lue MUJIn ja Sensible 4:n tiedote robottibussista

Havainnekuva robottibussi Gachasta