Espoon vuoden 2014 talousarviosta neuvottelutulos

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.11.2013 klo 14.17

Valtuuston neuvottelutoimikunta on saavuttanut neuvottelutuloksen Espoon kaupungin vuoden 2014 talousarviosta ja taloussuunnitelmasta 2014–2016. Saavutetun sopimuksen takana ovat Kokoomuksen, Vihreiden, SDP:n, RKP:n, PerusS/Sit *, Keskustan, Vasemmiston ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmät.

Neuvottelutulos nostaa kaupunginjohtajan vuoden 2014 budjettiesityksen käyttötalouden loppusummaa 1,9 miljoonalla eurolla.

Vuoden 2014 kunnallisveroa nostetaan 0,25 prosenttiyksiköllä 18,00 prosenttiin, joka nostaa kunnallisverokertymän ensi vuonna 1336,7 miljoonaan euroon. Lisäksi rakentamattoman tontin kiinteistövero 3,00 prosenttiin, jonka arvioitu lisätulo on 1,9 miljoonaa euroa.

Sivistystoimessa lisävaroja tulee tuntiresursseihin. Sosiaali- ja terveystoimessa lisävaroja kohdennetaan lapsiperheiden perhetyöhön ja lastensuojeluun, vanhusten kotihoitoon ja omaishoitoon. Lisävaroja tulee myös Leppävaaran projektiin, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja vesiensuojeluun sekä yhdistys- ja kumppanuustoimintaan harrastustoiminnan tukemiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn.

Neuvottelijat sopivat, että kaupunki ei lomauta eikä irtisano henkilökuntaa tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Lisäksi jatketaan kaupungin johtamisen ja työhyvinvoinnin parantamista.

Espoo käynnistää koko valtuustokautta koskevan talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelman, jolla tavoitellaan 70 miljoonan euron tuottavuusparannusta valtuustokauden aikana. Talouden tasapainotus perustuu ensisijaisesti tuottavuuden parantamiseen, tulopohjan vahmistamiseen, rakennemuutosten läpiviemiseen ja prosessien uudistamiseen. Toimenpiteet aloitetaan saman tien.

Talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelmaa valmistellaan kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen mukaan, lakisääteisiä palveluja priorisoiden siten, että tehtävät toimenpiteet vaikuttavat mahdollisimman vähän kuntalaisten arkeen. Valtuustolle järjestetään alkukeväästä valtuustoseminaari, jossa talouden tasapainotusohjelmaa käsitellään perusteellisesti.

Vuoden 2014 aikana luodaan edellytykset velkaantumisen hillitsemiselle. Kaupungin johtoryhmässä selkeytetään talouden seurantajärjestelmiä, jotta taloustilanteen muutoksiin voidaan tarvittaessa reagoida aiempaa joustavammin.

Espoon valtuusto päättää talousarviosta 4.12. klo 16 alkavassa kokouksessa.

Lisätiedot:
Valtuuston neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja Pia Kauma, Kok., p. 050 574 6764

Liitteet

* Perussuomalaiset/Sitoutumattomat allekirjoittivat sopimuksen 18.11.2013 (tieto päivitetty sivulle 19.11.).