Espoon kulttuuripalkinto 2014 kuvanveistäjä Pekka Jylhälle ja muusikko Marzi Nymanille

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.12.2014 klo 15.29

Kulttuurilautakunta päätti jakaa tämän vuoden kulttuuripalkinnon kahdelle taiteilijalle, Pekka Jylhälle ja Marzi Nymanille. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa, joka jaetaan palkinnonsaajien kesken.

Pekka Jylhä (synt. 1955) on espoolainen kuvanveistäjä, jota pidetään suomalaisen veistotaiteen uudistajana. Jylhän taiteilijan ominaislaatuun kuuluu vilpittömyyttä, iloista lapsenomaisuutta ja uskallusta asettaa itsensä alttiiksi.  Jylhä tunnetaan monista julkisista veistoksistaan ja installaatioistaan, jotka leikittelevät yksinkertaisilla ja kaikille tutuilla elementeillä. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluvat Urho Kekkosen muistomerkki (v. 2000) Finlandiatalon edustalla sekä Eduskunnan lisärakennukseen sijoitettu Kristallikruunu (v. 2006). Siipirikko (v. 2010) Kaitaan koulun pihalla on esimerkki Espoossa sijaitsevasta Pekka Jylhän julkisesta teoksesta. 1980-luvulla keskustelua herättivät Jylhän Espoon keskukseen suunnittelemat betoniset liikenteenjakajat, hilpeät porsaat, jotka ovat taas viime aikoina tulleet suosituiksi ulkotilojen elävöittäjinä. Pekka Jylhä on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia, muun muassa Pro Finlandia -mitalin vuonna 2007 ja European Copper in Architecture Awardin vuonna 2012. Pekka Jylhä on siitä harvinainen nykytaiteilija, että hänen tuotannostaan ovat pitäneet sekä kriitikot että suuri yleisö.  

Marzi Nyman (synt. 1979) on musiikin rajoja kaihtamaton ammattilainen - kitaristi, laulaja, säveltäjä ja kapellimestari. Hän viihtyy hyvin erilaisten musiikillisten kontekstien parissa hevistä klassiseen ja hänen yhteistyökumppaneitaan ovat yhtä hyvin kaikki kevyen musiikin, jazzin ja klassisen musiikin kokoonpanot, instituutiot kuin kulttuurilaitoksetkin. Merkittäviä musiikillisia lähtökohtia hänelle olivat Tapiolan lukion musiikkilinja lukuisine produktioineen ja Espoon voimakkaasti kehittyvä musiikkielämä tapahtumineen ja festivaaleineen. Espoon Kaupunginteatterin Raivokabareessa hän toimi säveltäjänä ja kapellimestarina. Marzi on säveltänyt Tapiola Sinfoniettalle mm. kitarakonserton ja toimii tämän vuoden alusta orkesterin taiteellisena partnerina. Espoo Big Bandin kapellimestariksi hänet kiinnitettiin vuoden 2012 alusta. Nyman on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja 2000-luvun alusta hän on soittanut useissa tunnetuissa kokoonpanoissa Nylon Beatista Hemma Beastiin. Marzi Nyman on valittu Pori Jazzin Vuoden taiteilijaksi vuonna 2003 ja saanut Teosto-palkinnon vuonna 2006.

Lisätietoja:

kulttuurijohtaja Susanna Tommila, p. 043 825 5074