Espoon kaupunki pisti ripeästi pystyyn ruoka-avun jakelun korona-aikana

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.4.2020 klo 14.24

Korona-ajan ruoka-avussa on yhdistetty Espoon kaupungin ammattilaisten sekä järjestöjen ja seurakuntien toimijoiden voimat. Kaupungin resurssipoolin kautta on muun muassa kirjastojen, varhaiskasvatuksen ja sosiaalipuolen työtekijöitä siirtynyt työskentelemään ruoka-apuprojektissa. Ruoka-apu on suunnattu vähävaraisille ja riskiryhmiin kuuluville espoolaisille. 

Espoon kaupunginkirjaston asiakaspalvelupäällikkö Raija Hellen pääsiäistä edeltävä työviikko on ollut kaikkea muuta kuin tavanomainen. Raijan omat työt loppuivat kirjastossa koronakriisin myötä, ja uusi työpiste löytyi Espoon kaupungin työntekijöiden resurssipoolin kautta ruoka-avusta.

”Hienoa - pitää nostaa hattua Espoolle. Upeaa toimintaa kaupungilta”, Raija kuvailee tunnelmiaan uuden työpaikan löytymisen johdosta. Aluksi työtehtäviin sisältyi vuokra-autojen ja toimistotarvikkeiden hankintaa, mutta nyt on jo ehditty myös viemään ensimmäiset ruokakassit asiakkaiden ovien taakse. Kollegalle oli tultu huutamaan jumalan siunausta. Parasta uudessa työssä onkin Raijan mukaan juuri ilon näkeminen.

Ruoka-avun yhteystiedot

Jakelussa alueellisia pisteitä

Sellon kirjaston asiakaspalvelupäällikkö ja nykyinen ruoka-avun esimies, Hans Swahn, kertoo kaupungin ruoka-apuprojektin käynnistyneen viime viikolla.  

Ympäri Espoota on perustettu alueellisia pisteitä, joiden kautta ruuan kuljetus ja jako hoidetaan. Tilat on valittu huolella, sillä niissä tulee olla hyvät kylmäsäilytystilat. Koronapandemian myötä tyhjentyneisiin tiloihin onkin nyt tullut eloa jälleen, kun ruoka-apu on ottanut nämä tilat hyötykäyttöön.

”Asiakasmäärät eivät vielä ole tiedossa, mutta odotetaan isoa ryhmää: yksinäisiä ja lapsiperheitä taloudellisessa ahdingossa”, Hans kuvailee tulevaa.

Elintarvikkeita on saatu lahjoituksena, mutta tämän lisäksi kaupunki voi ostaa sopimustoimittajilta ruokatarvikkeita, ja koota näistä kauppakasseja täydentämään lahjoituksina saatuja toimituksia.

Ravitsemusterapeutilta on saatu suositukset ruoka-apupakettien sisällöstä, ja mukana on muun muassa lihapullien ja makaronilaatikon ohjeet. Kassit pakataan valmiiksi, jotta hygieniataso pystytään pitämään mahdollisimman hyvänä.

Espoon kaupungin myöntämä ruoka-apu on tarkoitettu espoolaisille akuuttiin ja yllättävään tarpeeseen. Tarkoituksena on turvata vähävaraisten, riskiryhmien ja erityisentuen lapsiperheiden sekä työikäisten ruokahuolto koronapandemian aikana.

Maanantaina 6.4.2020 avautui neuvontanumero, johon kuntalaiset voivat soittaa, ja josta saa tietoa ruoka-avusta ja muistakin palveluista. Yhteyttä voi ottaa matalalla kynnyksellä, jos on nälkä.

Ruoka-apua yhteistyössä järjestöjen kanssa  

Korona-ajan ruoka-avussa on yhdistetty Espoon kaupungin ammattilaisten sekä järjestöjen ja seurakuntien toimijoiden voimat. Kaupungin resurssipoolin kautta on muun muassa kirjastojen, varhaiskasvatuksen ja sosiaalipuolen työtekijöitä siirtynyt työskentelemään ruoka-apuprojektissa, ja lisää on vielä siirtymässä. Heitä tarvitaan pakkaamaan ja jakamaan ruokakasseja.

Myös pitkäaikainen ruoka-avun järjestäjä Manna-Apu on saanut resurssipoolin kautta kaipaamaansa lisäapua. Manna-avun kautta tavoitetaan noin 320 espoolaista viikossa.

”On positiivinen asia, että kaupungin työntekijöitä on mukana. Voi syntyä verkostoja, joita hyödynnetään jatkossa. Hyvällä mielellä ovat tulleet mukaan kurkistamaan toisenlaiseen työhön”, kommentoi Manna-Apun toiminnanjohtaja Arja Pietarila uusia korona-ajan työntekijöitä.

Espoon kaupunki, seurakunnat ja ruoka-apujärjestöt ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo usean vuoden ajan ruoka-apu koordinaatioryhmässä.

”Tässä kriittisessä vaiheessa valmiina olevien luottamuksellisten yhteistyörakenteiden ansiosta kuntalaisten tarpeita vastaava ruoka-apuprojekti saatiin käyntiin nopealla aikataululla”, aikuisten sosiaalipalvelujen päällikkö Tapio Nieminen kiittää yhteistyökumppaneitaan.   

Ruoka-avun yhteystiedot

  • Neuvontaa ja apua numerossa p. 09 816 45 000 arkisin klo 8–10. Sosiaalihuollon työntekijät arvioivat ruoka-aputarpeen.
  • Yli 70-vuotiaat espoolaiset voivat myös pyytää apua ruokaostostensa tekoon Nestorista, p. 09 816 33 333 arkisin klo 8–16.

Lisätietoa