Vinkkejä turvallisen juhannuksen viettoon

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
20.6.2019 klo 10.18

Missä ja miten keskikesän juhlaa vietätkin, niin huolehdithan itsestäsi ja läheisistäsi niin, että kaikkien juhannus sujuisi turvallisesti.  

Mökillä turvallisuutta voi lisätä esteettömillä poistumisreiteillä, tarkastamalla palovaroittimen, sammutuspeiton ja -pullon kunnon sekä opastamalla niiden sijainnin ja käytön myös juhannusvieraille. Pakkaa mukaan myös ensiaputarvikkeet, kyypakkaus ja punkkipihdit. 

Mökkivieraiden pitää tietää mökin osoite, jotta apua saa tarvittaessa hälytettyä oikeaan paikkaan. Suosittele vieraillesi 112-sovelluksen lataamista puhelimeen. Kun hätäpuhelu soitetaan sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti soittajan tarkat sijaintitiedot. Hätänumeroon saa soittaa vain todellisissa hätätilanteissa. 

Grillaatpa sitten kaasu- tai hiiligrillillä, varaa lähelle alkusammutusvälineitä. Ennen grillausta on hyvä tarkastaa kaasugrillin ja -letkun kunto. Hävitä tuhkajätteet vain täysin jäähtyneinä tai säilytä ne palamattomassa, kannellisessa astiassa. Lämmitä saunaa ja takkaa maltilla, etteivät hormit tai rakenteet ylikuumene.  

Muista juhannuskokkoa poltettaessa: 

 • Metsä-, ruohikkopalo- tai kovan tuulen varoitusten aikaan ei saa tehdä avotulta. 
 • Tarkista alueella voimassa olevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen sivuilta tai alueen pelastuslaitoksen sivuilta (Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen sivut) 
 • Kokon polttamiselle tulee aina olla maanomistajan lupa. 
 • Polta kokkoa palamattomalla alustalla ja poista syttyvä kasvillisuus riittävän laajalta alueelta. 
 • Kastele kokon ympäristö huolellisesti. 
 • Käytä tarvittaessa sytyttämiseen sytytysnesteitä ja -paloja, ei bensiiniä tai liuottimia. 
 • Jätteiden polttaminen ei ole sallittua edes juhannuskokossa. 
 • Valvo tulta koko ajan.  
 • Tuo riittävästi alkusammutusvälineitä kokon lähelle.  
 • Sammuta palojätteet lopuksi vedellä, sillä tuhka voi pysyä kuumana jopa vuorokausien ajan.  
 • Jos tuli riistäytyy hallinnasta, soita hätänumeroon 112. 

Huomioi veneillessä sääolosuhteet ja käytä aina pelastusliivejä. Opasta turvallista veneilyä myös kyydissä oleville. Vesillä liikkuessa on syytä pitäytyä vesilinjalla, sillä hukkumistapauksiin liittyy usein alkoholinkäyttöä. Tutustu uimapaikan vesistöön ja varmista, ettei pinnan alla piile kiviä tai muita vaaroja ennen hyppäämistä ja ui aina rannansuuntaisesti. Muista vahtia pieniä lapsia veden äärellä erityisen huolellisesti.  

Varaa juhannuksen liikenteeseen tarpeeksi aikaa ja malttia. Tärkeintä on päästä turvallisesti perille. Hoida puhelut turvallisilla hands free- laitteilla ja kytke ne toimintavalmiuteen jo ennen liikkeelle lähtöä. Kuski jättää sometus- ja kartanlukutehtävät kyydissä olijoille, muistutetaan Liikenneturvasta. Kun ajat, aja

ITM Finland -tieliikennekeskuksen mukaan juhannusliikenteessä ruuhkaisinta on torstaina ja sunnuntaina. Matka sujuu leppoisammin, kun kuski on kunnossa ja ajoreitti tarkkaan harkittu. 

Lisätietoja valtaväylien tietöistä sekä turvallisesta juhannuksen ajan liikenteestä löytyy Ilmatieteen laitoksen juhannustiedotteesta

Hätänumero 112, Päivystysapu 116117, hammashoidon päivystys, sosiaali- ja kriisipäivystys sekä eläinlääkäripäivystys auttavat kiireellisissä asioissa ympäri vuorokauden. Katso .

Hyvää ja turvallista juhannuksen aikaa!