Vammaisten ja vanhusten kuljetukset uudistuvat kesällä 2019

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.9.2018 klo 8.00

Espoon ja muiden Länsi-Uudenmaan kuntien vammais- ja vanhuskuljetukset uudistuvat vaiheittain kesästä 2019 alkaen. Tavoitteena on luoda kunnille yhteiset kriteerit ja toimintatavat vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolakien mukaisiin kuljetuksiin.

Espoo johtaa valmistelua, jossa ovat mukana myös Lohja, Kirkkonummi, Raasepori, Kauniainen, Hanko, Siuntio, Inkoo sekä perusturvakuntayhtymä Karviainen. Alueella asuu lähes puoli miljoonaa ihmistä, ja vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolakien mukaisten kuljetusten piirissä on noin 8 000 asukasta.

Syksyn ja talven aikana kunnille rakennetaan uusi yhteinen toimintamalli kuljetuspalvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuljetusten hallinta- ja välitysoperaattori eli sähköinen järjestelmä sekä itse kuljetukset kilpailutetaan.

Asiakkaiden kuljetuspalvelut jatkuvat keskeytyksettä koko muutoksen ajan.

Espoo ottaa vastuun koko Länsi-Uusimaasta

Espoon kaupunki järjestää jatkossa vammais- ja vanhuskuljetuspalvelut koko Länsi-Uudenmaalle. Jokainen kunta päättää ja rajaa itse kuljetusalueensa, eli alueen, jolla kuntalainen voi palvelua käyttää.

– Eli espoolainen ei jatkossakaan voi matkustaa Hankoon, vaikka Hanko käyttäisi samaa palvelua, kertoo projektipäällikkö Pasi Ojaniemi.

Tavoitteena on kehittää nykyaikainen ja asiakaslähtöinen toimintamalli, jossa hyödynnetään uutta teknologiaa sekä palvelun järjestämistapoja. Kokeilla voidaan esimerkiksi niin sanottua kukkaromallia, jossa asiakas saisi käyttöönsä tietyn summan tai kilometrimäärän, jonka rajoissa hän voisi kulkea vapaasti millä tahansa kulkuneuvolla.

Asiakkaat pilotoivat palvelua ennen käyttöönottoa

Valmistelua käsitellään niin Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnassa kuin vanhus- ja vammaisneuvoistoissa. Hankinnan periaatteista päättää sosiaali- ja terveyslautakunta.

Palvelun kehittämisessä ovat mukana myös työntekijät ja asiakkaat sekä edustajat Länsi-Uudenmaan kunnista. Projektin aikana asiakkaat pääsevät myös testaamaan palvelua.

– Asiakkaat pääsevät pilotoimaan palvelua ennen sen käyttöönottoa, eli tilaamaan kyytejä ja ehkä matkustamaankin. Palvelua muokataan heidän kokemustensa perusteella. Vanhus- ja vammaisneuvostot sekä kaikkien kuntien edustajat ovat mukana projektin ohjausryhmässä, eli suoraan päättämässä ylätason linjauksista, Ojaniemi kertoo.

Projektissa kehitetään myös Espoon kaupungin muihin kuljetuksiin soveltuva käyttöliittymä ja alusta. Tällaisia kuljetuksia ovat esimerkiksi koulukuljetukset, kotihoidon työntekijöiden liikkuminen sekä kaupungin tavaraliikenne. Muut Länsi-Uudenmaan kunnat päättävät myöhemmin, haluavatko Espoon hallitsevan myös heidän kuljetuskokonaisuuttaan. 

Lisätietoja

Kuljetukset 2019 -projektin projektipäällikkö Pasi Ojaniemi
Espoon kaupungin Logistiikka
p. 050 385 9086, pasi.ojaniemi@espoo.fi