​Espoossa lisätään yhteistyössä nuorten turvallisuustietoutta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.9.2019 klo 13.35

Espoon kaupunki kumppaneineen järjestää nuorille suunnatun Safe with Espoo -tapahtuman 9.–10.9.2019 kello 12–18 Kannusillanmäen väestönsuojan tiloissa, Espoon keskuksessa. Tapahtumassa viranomaiset ja vapaaehtoisjärjestöt esittelevät arjen työtään. Samalla tehdään etsivää syrjäytymisen ehkäisyä.

Samaan aikaan Kannusillanmäen väestönsuojassa järjestetään Uudenmaan aluetoimiston kutsunnat kutsuntaikäisille miehille. Aseellinen puolustus on kuitenkin vain yksi osa yhteiskunnan turvallisuutta, ja tapahtuman tarkoitus on avata turvallisuuden kokonaisuutta nuorille.

Erityisesti järjestäjät toivovat paikalle tyttöjä ja nuoria naisia, joita turvallisuuskoulutus ei välttämättä tavoita yhtä hyvin kuin asevelvollisia.

”Suomessa on jo pari vuotta keskusteltu, pitäisikö naistenkin osallistua kutsuntoihin. Espoossa kokeilemme nyt uutta turvallisuuskoulutuksen mallia, eli otamme askeleen siihen suuntaan. Vastaavia tapahtumia on järjestetty aiemmin Pohjanmaalla – me kasvatamme idean nyt suuren kaupungin mittakaavaan”, kertoo Espoon kaupungin turvallisuuspäällikkö Petri Häkkinen.

Tapahtumaan on kutsuttu kaikki Espoon yhdeksäsluokkalaiset sekä lukioiden ja Omnian opiskelijat opettajineen. Nuoret ovat tervetulleita tapahtumaan myös vapaa-ajallaan.

Syrjäytymisen ehkäisy on osa turvallisuustyötä

Tapahtumassa eri viranomaiset ja järjestöt esittelevät arjen toimintaansa ja luovat käsitystä siitä, mitä kaikkea kokonaisturvallisuus on ja mikä siitä kuuluu viranomaisten, mikä järjestöjen ja mikä kansalaisen itsensä vastuulle.

Lisäksi esille nostetaan, kuinka jokainen voi itse vaikuttaa omaan ja läheistensä turvallisuuteen sekä erityisesti, mikä on kansalaisen oma vastuu erilaisissa kriisitilanteissa.

”Herättelemällä nuorten turvallisuustietoutta teemme myös etsivää syrjäytymisen ehkäisyä. Jos tapahtuma tavoittaa yhdenkin syrjäytymisvaarassa olevan nuoren ja saa hänet mukaan vaikkapa yhdistystoimintaan, olemme onnistuneet. Tämä, jos mikä, on ennakoivaa turvallisuustyötä”, Häkkinen toteaa.

Toimintaansa tapahtumassa ovat esittelemässä

  • Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos
  • Länsi-Uudenmaan poliisi
  • Puolustusvoimat, Uudenmaan aluetoimisto ja Kaartin jääkärirykmentti
  • Hätäkeskuslaitos
  • turvallisuusasioissa keskeisiä espoolaisia järjestöjä: SPR, Vapepa (Vapaaehtoinen pelastuspalvelu), Martat, Naisten valmiusliitto, MPK (Maanpuolustuskoulutusyhdistys), EJY ry (Espoolaisten järjestöjen yhteisö)
  • Espoon kaupungin liikunta- ja nuorisopalvelut.

Ensimmäisenä tapahtumapäivänä, maanantaina 9.9.2019 kello 12.45 ohjelmassa on myös paneelikeskustelu teemasta ”Mikä nuoria huolettaa vuonna 2019”. Petri Häkkisen johdolla aiheesta keskustelevat Espoon nuorisovaltuuston puheenjohtaja Joel Vanhanen, Puolustusvoimien erityistehtävissä varusmiespalvelustaan suorittava tubettaja Luukas ”Luugi” Koski, Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll sekä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Petri Launiainen.

Ennen paneelia järjestetään lehdistötilaisuus, johon tuo tervehdyksen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Suunnitteilla tapahtuman laajentaminen

Espoon kaupungin tarkoituksena on muodostaa nuorten turvallisuustapahtumasta vuosittain toistuva. Ensimmäisellä kerralla matkaan on lähdetty nopealla aikataululla ja kokeillen.

”Suunnittelemme turvallisuustietoisuuden levittämistä myös nuoria laajemmalle kohderyhmälle – kaikille espoolaisille. Jalostamme ajatusta ensimmäisen tapahtuman jälkeen. Pitkän ajan tavoitteenamme on luoda Espooseen malli kokonaisturvallisuuden ekosysteemistä. Sitä voitaisiin hyödyntää ja jalostaa paikallisiin tarpeisiin myös muualla Suomessa”, Häkkinen kertoo.

Lisätietoja

turvallisuuspäällikkö Petri Häkkinen, Espoon kaupunki, 043 824 5679, petri.hakkinen@espoo.fi