Espoo ja Shanghai saivat arvostetun tunnustuksen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
16.11.2018 klo 13.14

Espoo on palkittu Shanghain vuoden 2018 ystävyyskaupunkina. Palkinto jaettiin 16.11.2018 Wuhanissa Kiinassa China International Friendship Cities -konferenssissa. Kolmipäiväiseen tilaisuuteen osallistui 800 osallistujaa Kiinan 60 kansainvälisestä ystävyyskaupungista.

Espoon kaupungin puolesta palkinnon vastaanotti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula. Markkula oli myös yksi tilaisuuden pääpuhujista aiheenaan kaupunkien rooli kestävän kehityksen edistäjinä ja YK:n Kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanijoina.

Espoon ja Shanghain kaupungit ovat tehneet yhteistyötä 20 vuotta. Kaupungit ovat erikokoisia mutta haasteet ovat yhteisiä, mm. ilmastonmuutos, kestävä kasvu ja väestön ikääntyminen. Pitkäjänteisen yhteistyön kohokohtia ovat olleet esimerkiksi lukioiden sisarkoulut, yliopistojen ja korkeakoulujen yhteistyö ja yritysten kontaktit.

Markkulan mukaan ystävyyskaupunkiyhteys tarjoaa erinomaisen alustan erilaisten yhteisöjen kohtaamisille. Hän keskusteli tilaisuudessa Shanghain edustajien kanssa mm. mahdollisuuksista hyödyntää Espoo Innovation Garden -kokemuksia ja Espoon erinomaista roolia EU:ssa, kun Shanghai vauhdittaa omaa tiede-, innovaatio- ja yrityspuistokehitystään.

”Nyt kun Espoo on YK:n kestävän kehityksen edellävijäkaupunki yliopistokaupunkien ryhmässä, on meidän yhdessä yritysten, tutkijoiden ja muiden toimijoiden kanssa otettava tästä kaikki mahdollisuudet irti. Myös täällä lähes tuhannen osanottajan konferenssissa Suomi esiteltiin osaamisen ja onnellisuuden johtavana maana. Shanghain kanssa tehtävä yhteistyö tarjoaa mahdollisuuksia, joihin vasta muutamat on riittävästi heränneet. Meidän on osattava ja uskallettava ottaa itsellemme paljon kokoamme suurempi globaali rooli”, Markkula sanoo.

Konferenssin julkilausuma korostaa kaupunkikehityksen modernisointia sekä taloudellista globalisaatiota ja yhteistyötä kestävän kasvun periaatteita noudattaen.

Markkula painottaa konferenssin teeman mukaista mahdollisuuksien jakamista ja käytännöllistä win-win yhteistyötä. Kaupungit luovat edellytyksiä, ihmiset ja yritykset tekevät työn ja tulokset. Hän vertaa myös tunnelmaa kaikkeen siihen, mitä on itse kokenut lähes 30 vuoden aikana vieraillessaan parikymmentä kertaa Kiinassa monissa eri rooleissa.

”Nyt mennään käytännön tekemisessä vauhdilla eteenpäin. Täällä minua herättivät etenkin kymmenet sopimukset yhteisistä kehittämis- ja rakentamishankkeista, joissa kiinalaiset investoivat eri puolille maailmaa. Yhteistyössä ja Kiinan politiikassa on tapahtunut selvä muutos viime vuosina siihen suuntaan, että bisnesyhteistyö ja tulosten win-win merkitys korostuvat”, Markkula toteaa.

Palkitut Kiinan kaupunkien kumppanit 2018

China International Friendship Cities konferenssissa palkittiin Kiinan kaupunkien valitsemat vuoden ystävyyskaupungit, myös Shanghain kumppani Espoo. Aikaisemmin tunnustuksen ovat saaneet mm. Osaka, Montreal, Rotterdam, San Francisco ja Hampuri.

Lapset ja oppiminen konferenssin aiheita

Lapset ja oppiminen olivat konferenssin aiheita