Kaupunginjohtajan delegaatio Shanghaissa huhtikuussa 2018 – yhteistyön merkkipaaluja ja uusia avauksia

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.5.2018 klo 13.34

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän delegaatio elinkeinojohtaja Tuula Antola ja kansainvälisten asioiden päällikkö Milla Ovaska viettivät Shanghaissa intensiiviset kolme päivää 14.4-17.4.2018. Matkaohjelmaan kuuluivat tapaamiset Shanghain kaupungin johdon, Shanghain tiede- ja teknologiakomission ja ulkoasiainhallinnon kanssa. Keskusteluissa käytiin läpi yhteistyön merkkipaaluja, kuten SLUSH:n rantautumista Shanghaihin, tiivistä yhteistyötä lukiokoulutuksen ja korkeakoulutuksen saralla ja Espoon roolia Kiinan suurimpien teknologiamessujen, Shanghai International Technology and Innovation Fairin ensimmäisenä kunniavieraskaupunkina vuonna 2017. Uusista avauksista esillä oli esimerkiksi suomalainen urheilulukiokonsepti - 2022 talviolympialaisiin valmistautuva Kiina elää talviurheilubuumia ja on kiinnostunut suomalaisesta osaamisesta etenkin juniorivalmennuksessa ja jääkiekossa. Shanghain kaupunki valmistautuu marraskuussa 2018 järjestettävään ensimmäiseen Shanghai International Import Expoon, joka on suunnattu Kiinan markkinoille tähtääville ulkomaisille yrityksille. Espoon kaupunki on osa Suomen delegaatiota ja kaupungit sopivat yhteisen sivutapahtuman järjestämisestä osana Expoa.

Jukka Mäkelän delegaatio Shanghaissa huhtikuussa 2018KUVA: Jukka Mäkelä ja Shanghain kansainvälisistä verkostoista vastaava varapormestari Xu Kunlin.

Kaupungin rooli mahdollistajana espoolaisille ja suomalaisille toimijoille Kiinan markkinoilla

Kiinassa julkishallinnon edustajien rooli kansainvälisten kauppasuhteiden ja yhteistyöprojektien synnyssä on merkittävä, ja Espoon kaupungin rooli sisarkaupunkiyhteistyössä on avata ovia espoolaisille ja suomalaisille toimijoille Shanghaissa sekä edistää kiinalaistoimijoiden laskeutumista Espooseen ja Suomeen. Kaupunginjohtajan delegaatioon Shanghaissa kuuluivat myös Suomen Shanghain pääkonsuli Jan Wahlberg ja Business Finlandin Itä-Aasian johtaja Jaani Heinonen.

”Espoon lämpimät suhteet Shanghain kanssa toimivat ainutlaatuisena ponnahdinlautana suomalaiselle läsnäololle koko Itä-Kiinassa. Kaupungit ovat maailmanluokan innovaatiokeskuksia ja hyötyvät suuresti yhteistyöstä erityisesti koulutuksen ja kaupunkisuunnittelun saralla.” – Jan Wahlberg, pääkonsuli, Suomen pääkonsulaatti, Shanghai

Kaupunginjohtajan delegaatio vieraili Zhangjiang teknologiapuistossa ja tapasi Pudongin alueen johtoa. Keskustelujen teemana oli yhteistyön aloittaminen Zhangjiangin ja Otaniemen alueen, Pohjois-Euroopan suurimman innovaatioekosysteemin välille. Vierailuun kuului lisäksi Kiinan kolmanneksi suurimpaan peliyhtiöön Yoozoon tutustuminen sekä kierros Tongji-yliopistossa, joka tekee läheistä yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa.

Osana juhlavuoden ohjelmaa kaupungit järjestävät toimittajavaihdon. Kaupunginjohtajan ohjelmassa oli mukana myös viisi suomalaista toimittajaa tutustumassa Shanghain kehitykseen. Toimittajien matka jatkui Shanghaissa koko viikon, jonka aikana he vierailivat shanghailaisissa yrityksissä, Kiinan suurimmilla teknologiamessuilla sekä tutustuivat Shanghain suomalaistoimijoihin. Shanghailaiset toimittajat saapuvat Espooseen toukokuun lopulla. 

Kaupunginjohtajan delegaatio Shanghaissa huhtikuussa 2018KUVA:Toimittajat Hema-supermarketissa, joka lupaa toimittaa internet-tilaukset 30 minuutissa 3 km alueelle.

Koko kaupunki mukaan viettämään yhteistyön 20 -juhlavuotta

Espoo-Shanghai yhteistyön 20. juhlavuosi näkyy koko vuoden myös Espoossa. Koko kaupunki on kutsuttu mukaan järjestämään Kiina-aiheista ohjelmaa. Katso sivuilta https://www.espoo.fi/espooshanghai20 osallistumisohjeet ja tutustu ohjelmaan. Vuoden päätapahtumaa vietetään perinteisen Mid-Autumn Festivalin merkeissä 13.9.2018 Hanasaaressa. Juhlavuoden aikana kaupungissa vierailevat useat delegaatiot Shanghaista mm. urheilu-, kaupunkisuunnittelu ja tasa-arvo-osastoilta.

”On tärkeää, että teemme yhteistyötä kaikilla tasoilla. Kaupungin edustajien vierailut, yhteistyö korkeakoulujen välillä, vaihtomahdollisuudet kouluille, startup-yhteisöjemme yhteydet, liike-elämän uudet mahdollisuudet ovat kaikki tärkeitä. Shanghai-kumppanuuden suurin arvo on se, että se mahdollistaa yhteistyön ja ymmärryksen lisäämisen ihmisten, yritysten ja korkeakoulujen välillä.” Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä